Analiză Reuters. Cursă a înarmărilor în regiunea Asiei de sud-est: „Ucigaşi de portavioane”, avioane invizibile şi submarine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete balistice intermediare chineze DF-26 FOTO EPA-EFE
Rachete balistice intermediare chineze DF-26 FOTO EPA-EFE

Asia intră într-o cursă accelerată a înarmării în următorul deceniu şi se dotează cu rachete capabile să lovească rapid şi pe distanţe tot mai mari ca răspuns la creşterea puterii militare a Chinei în regiunea indo-pacifică, avertizează analiştii, informează Reuters.

Australia intenţionează să se doteze cu cel puţin opt submarine nucleare în urma noului parteneriat de securitate AKUS cu SUA şi Marea Britanie. De asemenea, ţara îşi va spori capacitările de lovire la mare distanţă cu rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe nave şi rachete suprafaţă-aer lansate de pe avioanele de luptă A-18 Hornet şi F-35A Lightning II ce pot lovi ţinte pe o rază de 900 de kilometri.

Australia are în vedere şi rachete anti-navă cu rază lungă de acţiune pentru avioanele sale F/A-18F Super Hornet, ca şi rachete ghidate de mare precizie capabile să distrugă ţinte terestre aflate la peste 400 de kilometri.

În cadrul pactului AUKUS, Australia va dezvolta împreună cu SUA rachete hipersonice.

„Lumea noastră devine din ce în ce mai complexă, mai ales aici, în regiunea noastră, Indo-Pacificul. Pentru a răspunde acestor provocări şi a contribui la asigurarea securităţii şi stabilităţii necesare, trebuie să ducem parteneriatul la un nou nivel”, a spus prim-ministrul Scott Morrison.

    

SUA au aprobat livrarea către Australia a 29 de elicoptere de atac AH-64E Apache (3,6 miliarde de dolari).

Taiwan

Vineri, Taiwanul a anunţat un plan pe cinci ani prin care va cheltui 240 de miliarde de dolari taiwanezi (8,69 de miliarde de dolari americani) pentru modernizarea capacităţilor militare din care probabil nu vor lipsi rachetele de lungă acţiune.

„În faţa ameninţărilor severe ale inamicului, armata naţiunii este angajată activ în construcţia şi pregătirea militară şi trebuie urgent să obţină arme şi echipamente de producţie în masă rapide şi mature”, se arată într-un comunicat recent al Ministerului Apărării.

Programul are în vedere upgradarea rachetei de croazieră Hsiung Sheng la o rază de acţiune de 1.200 de kilometri.

„În vreme ce aliaţii şi partenerii din regiune şi din întreaga lume resping tot mai puternic acţiunea agresivă a Chinei, este important ca Taiwanul să rămână angajat faţă de schimbările pe care numai el le poate face pentru sine”, spune Ingrid Larson, directoarea ONG-ului Institutul American în Taiwan ce se ocupă de relaţiile SUA-Taipei.

Taiwanul a pus deja în funcţiune o nouă clasă de nave invizibile pe care o numeşte „ucigaş de portavion” datorită suplimentării cu rachete şi lucrează la construcţia propriilor submarine.

În 2020, guvernul SUA  a aprobat vânzări de arme către Taiwan în valoare totală de cinci miliarde de dolari,între care 100 de sisteme de apărare anti-navă Harpoon şi patru drone sofisticate. Luna trecută SUA a autorizat o vânzare de 40 de obuziere (750 de mililoane de dolari).

Grafic Cursa Înarmării FOTO via Reuters

Coreea de Sud

Pe 15 septembrie, Coreea de Sud a testat cu succes o rachetă balistică lansată de pe submarin - o variantă modificată a Hyunmoo-2B, cu rază de acţiune de 500 de kilometri – denumită Hyunmoo 4-4. Este un tip de rachetă testată de ţările cu arme nucleare.

„Posesia unei SLBM este semnificativă în descurajarea ameninţărilor omnidirecţionale şi ne aşteptăm să joace un rol cheie în construirea capacităţii de autoapărare şi a păcii în Peninsula Coreeană”, a declarat biroul prezidenţial într-un comunicat. Ministerul apărării a cerut „rachete îmbunătăţite, cu putere mare de distrugere”.

Anul trecut, Coreea de Sud a testat racheta balistică lansată de pe submarin Hyunmoo-4, cu o rază de 800 de kilometri care suportă o încărcătură de 2 tone.

Ţara are în dezvoltare şi alte tipuri de rachete, între care şi o rachetă supersonică de croazieră.

Rachetele sunt destinate să vizeze buncărele şi tunelurile puternic fortificate din Coreea de Nord, în timp ce diminuează dependenţa ţării de SUA, care staţionează circa 28.500 de soldaţi şi sisteme militare strategice şi convenţionale de vârf în Coreea de Sud.

Coreea de Sud lucrează la motoare cu combustibil solid pentru nave spaţiale ca parte a planului său pentru lansarea unui satelit de spionaj în următorul deceniu.

În 2020, Ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat o propunere pentru construirea a trei submarine din care cel mare are un deplasament de 4.000 de tone, iar celelalte de 3.000, respectiv 3.600 de tone – ultimele vor fi convenţionale diesel.

În campania sa electorală preşedintele Moon Jae-in, a promis un submarin nuclear pentru Coreea de Sud. De la preluarea mandatului, în 2017, n-a mai făcut nicio declaraţie oficială în acest sens.

Coreea de Nord

În iulie 2019, liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost filmat inspectând un submarin nou-nouţ despre care analiştii au presupus în baza mărimii lui că e capabil să transporte rachetele balistice.

Anul trecut, Coreea de nord, o ţară cu arme nucleare, susţinea că a testat cu succes o nouă rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM). În ianuarie, a prezentat un model nou al unei SLBM în cadrul unei parade militare de la Phenian.

Luna aceasta, media de stat a prezentat primul sistem de lansare de rachete de pe un tren.

China

China produce în masă rachete balistice cu rază intermediară DF-26 numite „ucigaşii Guam-ului” (după insula americană din Pacific) sau „ucigaşii de portavioane” ce pot fi echipate cu focoase nucleare şi au o rază de acţiune de până la 4.000 de kilometri.

La parada din 2019, China a dezvăluit noi vehicule fără pilot (UAV) şi şi-a prezentat rachetele sale intercontinentale şi hipersonice avansate capabile să lovească portavioanele şi bazele militare americane.

China are în arsenal şi racheta hipersonică de rază intermediară supranumită „vântul de Est -17” cu manevrabilitate mare, ceea o face dificil de distrus, dar şi rachetele balistice intercontinentale DF-41 din centrul programului său de descurajare nucleară. Acesta poate transporta multiple focoase nucleare cu capacittea de a lovi până în SUA.

Sam Roggeveen, directorul Programului Internaţional de Securitate al Institutului Lowy din Sydney, a declarat că ritmul dezvoltării tehnologice militare a Chinei este „uluitor”, cu cheltuieli de apărare estimate la  2% din PIB.

„Mesajul este destul de contondent şi erodează dramatic avantajul militar al SUA în Asia şi, pe termen lung, supremaţia Americii în Asia este în mod clar ameninţată ”, a spus Roggeveen.

Japonia

A investit milioane de dolari în arme cu rază lungă de acţiune pentru a respinge pretenţille Chinei în Marea Chinei de Est şi a-şi apăra lanţul de insule sud-vestice Okinawa (Oceanul Pacific).

Japonia lucrează la versiuni noi ale rachetei anti-navă Tip 12 aşteptate să lovească pe o rază de 1.000 de kilometri. 

„Mediul de securitate din jurul insulelor noastre sud-vestice a devenit dur, astfel că trebuie să răspundem  într-un mod adecvat”,  spunea ministrul japonez al apărării Nobuo Kishi în 2020

Rachetele ar permite Japoniei să extindă o strategie cunoscută sub denumirea de negare a zonei de acces (A2AD), menită să oprească forţele străine să opereze liber în apele din preajma teritoriului său.

În 2020, SUA au aprobat livrarea a 105 avioane de luptă  F-35 Lightning II la un cost estimat de  23 de miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite