VIDEO Filmele care au marcat anul 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a producţiilor cinematografice care au marcat anul 2014, fie din cauza controverselor pe care le-au stârnit, fie datorită efectelor speciale impresionante sau graţie jocurilor actoriceşti de excepţie.

În vastul palier cinematografic al anului care se apropie de sfârşit se înscriu, printre altele, „unul dintre filmele sublime ale ultimului deceniu“, SF-ul „Interstellar“, cel mai bun film despre război de la „Salvaţi soldatul Ryan“, drama „Fury“, sau „un puternic pretendent la titlu de cel mai bun film al anului“, „Dawn of the Planet of the Apes“.

De asemenea, nu lipsesc nici lungmetrajele care au stârnit numeroase controverse, printre acestea amintim filmele biblice „Noah“ şi „Exodus“. Primul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet. Filmul despre exodul evreilor din Egipt, în care actorul Christian Bale îl interpretează pe Moise, a fost considerat „o producţie rasistă“ şi a fost, de asemenea, interzis în Egipt, Maroc şi în Emiratele Arabe Unite. 

Însă, de departe cel mai controversat film al anului 2014 a fost „The Interview“, o comedie despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un. Lungmetrajul a provocat o dispută diplomatică intensă între regimul de la Phenian şi Washington, după ce studiourile Sony Pictures Entertainment au fost ţinta unui atac cibernetic, iar oficialii americani au confirmat că în spatele acestuia s-au aflat hackeri care lucrează pentru regimul nord-coreean. 

„Adevărul“ vă prezintă un top zece al filmelor care au marcat anul 2014:

1. „Interstellar/ Interstellar: Călătorind prin Univers“

Distribuţie: Anne Hathaway, Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Wes Bentley

Regie: Christopher Nolan

Durată: 169 de minute

Filmul SF „Interstellar/ Interstellar: Călătorind prin Univers“, cu actorii Matthew McConaughey şi Anne Hathaway în rolurile principale, este considerat de critici unul dintre filmele sublime ale ultimului deceniu. „Interstellar“, semnat de Christopher Nolan, regizorul trilogiei „The Dark Knight/ Cavalerul negru“ şi al blockbuster-ului „Inception/ Începutul“, prezintă povestea unei echipe de exploratori spaţiali care călătoresc printr-o gaură de vierme în căutarea unei noi planete, în contextul în care existenţa omenirii pe Terra este ameninţată. 

Criticii de specialitate au primit „Interstellar“ cu braţele deschise, nelipsind comparaţiile cu producţii-reper ale genului, precum „Odiseea spaţială 2001“, a lui Stanley Kubrik, şi „Solyaris/ Solaris“, al lui Andrei Tarkovski. Scott Founds, criticul de film al revistei „Variety“, consideră că „Interstellar“ este foarte îndrăzneţ atât din punct de vedere vizual, cât şi conceptual, încât nu se poate compara cu niciun alt film realizat de Christopher Nolan. „Călătoria lui Nolan în spaţiu şi timp îţi stârneşte mintea şi inima în egală măsură. «Interstellar» merge până la infinit şi dincolo de el, este un slalom printre găurile de vierme ale vastei imaginaţii a lui Nolan, care este un vis febril şi o formidabilă analiză a ceea ce ne face umani“, mai scrie Founds.

„Este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am văzut vreodată – referindu-mă la efecte vizuale şi la mesajul cu privire la forţele puternice ale singurului lucru pe care îl ştim cu toţii, dar pe care nu-l putem măsura în termeni ştiinţifici: iubirea“, a scris Richard Roeper în „Chicago Sun-Times“, adăugând că Jessica Chanstain merită Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

2. „The Hobbit: The Battle of the Five Armies/Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“

Distribuţie: Martin Freeman, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch

Regie: Peter Jackson

Durată: 144 de minute

   

„The Hobbit: The Battle of the Five Armies/ Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“ este ultima parte a trilogiei bazată pe romanul „Hobbitul“ (1937), semnat de J.R.R. Tolkien. În ultimul episod, soarta Pământului de Mijloc este decisă de o bătălie ce durează 45 de minute. Cu efecte speciale impresionante, răsturnări de situaţie şi o suită de confruntări, regizorul Peter Jackson „face ultima plecăciune pe altarul lui Tolkien.“

Filmul continuă firul narativ al primelor două părţi ale seriei, ajungând în punctul în care Thorin, Bilbo şi gnomii se pregătesc de bătălia finală cu dragonul Smaug, dar şi cu alte forţe ale răului, de la care vor să recucerească regatul pierdut Erebor.

Cei mai mulţi critici s-au arătat încântaţi mai ales de efectele speciale, fiind de părere că filmul este „o realizare tehnică colosală“, „un bombardament vizual minunat.“ Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“, se arată plăcut încântat de ultima parte a seriei, precizând: „După şase filme (inclusiv seria «The Lord of The Rings/ Stăpânul Inelelor»), 13 ani şi 1.031 de minute, timp de rulare total, Peter Jackson şi-a încheiat plecăciunea care ţine loc de răsplată pe altarul lui J.R.R. Tolkien cu un film care ar putea fi cel mai distractiv din toată colecţia“.

3. „Fury/ Furia: Eroi anonimi“

Distribuţie: Shia LaBeouf, Michael Peña, Logan Lerman, Jon Bernthal, Brad Pitt

Regie: David Ayer

Durată: 134 de minute

Drama „Fury/ Furia: Eroi anonimi“ este considerat de către criticii de specialitate cel mai bun film despre război din ultimii ani şi notat cu şanse foarte mari pentru o nominalizare la premiile Oscar. Filmul, a cărei acţiune este plasată la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, spune povestea unui sergent american supranumit Wardaddy (tăticul războiului – trad.), interpretat de Brad Pitt. Împreună cu echipajul său format din cinci oameni, acesta conduce un tanc Sherman, denumit „Fury/ Furia“, şi pătrunde în spatele liniilor inamice pentru o misiune cvasi-sinucigaşă, care ar trebui să dea ultima lovitură forţelor armate ale Germaniei naziste. 

„Fury“ a fost primit cu aplauze de către criticii de specialitate, care au lăudat stilul vizual, scenariul, regia şi interpretările actorilor, mai ales ale lui Pitt, LaBeouf şi Lerman. Ty Burr, de la „The Boston Globe“, a catalogat personajul jucat de Brad Pitt drept „un lider călit în lupte, un războinic dur, nobil uneori, dar de multe ori brutal“. Burr a explicat că Ayer a reuşit să contruiască personaje „monstruoase, dar şi oneste“. De asemenea, James Rocchi, de la revista „The Wrap“, a vorbit în termeni superlativi despre film, care, în opinia lui, este „de neclintit, nelipsit de sentimente şi niciodată lipsit de chibzuinţă“, adăugând că este plin de umanitate, fragil şi înfricoşător, un film care „te capturează şi te întemniţează“. 

„Este cel mai bun film despre Al Doilea Război Mondial pe care l-am văzut în ultimii ani şi conţine probabil cele mai frumoase secvenţe de la «Saving Private Ryan/ Salvaţi soldatul Ryan» încoace“, a scris şi James Berardinelli. 

4. „Exodus: Gods and Kings/Exodus: Zei şi regi“

Distribuţie: Christian Bale, Sigourney Weaver, Joel Edgerton, Aaron Paul

Regie: Ridley Scott

Durată: 150 de minute

     

     

„Exodus: Gods and Kings/Exodus: Zei şi regi“ este un film biblic care prezintă exodul evreilor din Egipt în căutarea Pământului Făgăduinţei sub conducerea lui Moise (Christian Bale). Pe lângă luptele dintre evrei şi armata faraonului Ramses (Joel Edgerton) şi spectacolul vizual al celor zece plăgi ce lovesc Egiptul la porunca lui Dumnezeu, filmul vorbeşte şi despre ruptura dintre doi fraţi, Moise şi Ramses.

Criticii au lăudat jocul actoricesc şi efectele speciale impresionante, însă producţia a iscat şi numeroase controverse. Reagan Gavin Rasquinha, de la „Times of India“, este de părere că „«Exodus: Zei şi regi» este spectaculos cu «S» de tipar şi cu siguranţă emblematic“. „Poate că unii spectatori şi-ar dori o versiune pură şi completă a poveştii, mai fidelă textului biblic şi mai puţin conturată de cerinţele unui blockbuster de la Hollywood, dar, în proprii săi termeni imperfecţi, «Exodus: Zei şi regi» este incontestabil marcat de o splendoare vizuală care se ridică la nivelul creatorului său. Având în vedere cât de multe filme bazate pe credinţă încearcă să spună audienţei ce să creadă, este satisfăcător să vezi unul în care doar imaginile sunt suficiente pentru a impune o anumită convingere“, arată Justin Chang, de la revista „Variety“.

Ca oricare alt film cu temă religioasă, „Exodus: Zei şi regi“ a avut parte de criticile sale. Publicaţiile „Sydney Morning Herald“ şi „Cristian Today“ au demonstrat că opera lui Ridley Scott este „rasistă“ prin prisma faptului că în rolurile principale au fost distribuiţi doar actori de culoare albă. Controversele s-au concentrat şi asupra miracolelor biblice, mai ales după declaraţiile lui Ridley Scott în care a spus că scena despărţirii Mării Roşii va avea la bază un fenomen natural. Pe lângă acesta, actorul Christian Bale a stârnit controverse după ce a declarat că Moise a fost „schizofrenic şi barbar“. „Cred că omul (n.r. - Moise) era schizofrenic şi a fost unul dintre cei mai barbari indivizi despre care am citit în viaţa mea“, a declarat Bale despre personajul pe care îl joacă, citat de „The Hollywood Reporter“. Ca urmare, filmul a fost interzis în Egipt, Maroc şi în Emiratele Arabe Unite.

5. „Dawn of the Planet of the Apes/ Planeta Maimuţelor: Revoluţie“ 

Distribuţie: Andy Serkis, Gary Oldman, Jason Clarke, Keri Russell

Regie: Matt Reeves

Durată: 130 de minute

    

Producţia „Dawn of the Planet of the Apes“ este o continuare a peliculei „Rise of the Planet of the Apes/ Planeta Maimuţelor: Invazia“, din 2011, şi este văzută drept unul dintre cele mai bune filme ale anului. O populaţie aflată în dezvoltare, maimuţele evoluate genetic, conduse de Caesar, sunt ameninţate de un grup de oameni supravieţuitori ai devastatorului virus care a făcut ravagii în urmă cu zece ani. Cele două părţi reuşesc să facă pace, însă aceasta se dovedeşte fragilă şi de scurtă durată, căci taberele se află pe picior de război, un război ce va hotărî care va fi specia dominantă de pe Pămân.

Guy Lodge, de la „Variety“, a spus că noul film este „o continuare care zdrobeşte pelicula din 2011, căutarea tulburătoare a maimuţei violente Caesar în goana după indenpendenţă întrece predecesorul la orice departament tehnic şi conceptual“. „The Hollywood Reporter“, prin recenzia lui Todd McCarthy, arată că „în analele seriei, «Dawn» este pentru «Rise of the Planet of the Apes» ceea ce «Imperiul Contraatacă» a fost pentru «Star Wars/ Războiul stelelor». Continuarea este cu mult mai bună“.

6. „The Hunger Games: Mockingjay – Part I/ Jocurile foamei: Revolta – Partea I“ 

Distribuţie: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland

Regie: Francis Lawrence

Durată: 123 de minute

  

Filmul SF „The Hunger Games: Mockingjay - Part I/ Jocurile foamei: Revolta I“ este primul din cele două părţi cinematografice bazate pe romanul „Mockingjay/ Revolta“, ultimul volum al trilogiei „The Hunger Games/ Jocurile foamei“, semnată de scriitoarea americană Suzanne Collins, şi a treia parte a seriei de succes. 

Filmul urmăreşte noile aventuri ale tinerei Katniss Everdeen, interpretată de laureata premiului Oscar Jennifer Lawrence, care se întoarce în locul său natal, Districtul 12, pe care îl găseşte devastat de Capitoliu – guvernul central. Fără ţel, însă, Katniss priveşte cum cei din jur se pregătesc pentru ofensiva ce ar putea distruge o dată pentru totdeauna tirania din Panem şi se lasă, fără prea mult entuziasm, prinsă în luptă, devenind simbolul rezistenţei şi al speranţei. Curând, tânăra va realiza că este prinsă într-un joc mortal, alături de cele mai importante persoane din viaţa ei, arată şi cinemagia.ro.

Criticii de specialitate au aplaudat filmul, lăudându-l pentru intensitatea acţiunii, pentru modul incitant în care introduce spectatorul în poveste, dar şi pentru jocul actoricesc, declarându-se încântaţi de revenirea tinerei Jennifer Lawrence în rolul care a consacrat-o. Interpretarea actriţei a fost descrisă de „Chicago Sun Times“ drept „naturală, fiind tot mai vulnerabilă, dar şi foarte curajoasă“, în timp ce criticii publicaţiei „The Telegraph“ au scris că filmul este „intens, elegant, actual şi foarte bine jucat.“ De asemenea, criticul MaryAnn Johanson, de la „Flick Filosopher“, vorbeşte despre latura politică a filmului: „Este una dintre cele mai bune serii SF, care îşi adânceşte tot mai mult critica la adresa propagandei în moduri complicate, curios de contradictorii şi puţin înfricoşătoare.“

7. „X-Men: Days of Future Past/X-Men: Viitorul este trecut“  

Distribuţie: Jennifer Lawrence, Ian McKellen, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Hugh Jackman

Regie: Bryan Singer

Durată: 131 de minute

   

Glorificat de critici, „X-Men: Days of Future Past/ X-Men: Viitorul este trecut“ pune în balanţă feţe noi şi vechi ale seriei într-una dintre cele mai bune pelicule cu mutanţi. Filmul cu supereroi, bazat pe personajele Marvel, este cel de-al şaptelea film din seria „X-Men“ şi al treilea regizat de Singer, după „X-Men“ (2000) şi „X2“ (2003). 

Din moment ce mutanţii pierd războiul, vremurile disperate cer măsuri disperate. Ultimii mutanţi rămaşi în viaţă vin cu o idee care le poate salva viitorul: folosindu-se de abilităţile de teleportare ale lui Kitty Pryde, ei îl vor trimite pe Wolverine (Hugh Jackman) în anii 1970, singurul capabil să suporte teleportarea, pentru a preveni asasinarea care va conduce la crearea Santinelelor şi la uciderea în masă a mutanţilor. El va trebui să o oprească pe Mystique (Jennifer Lawrence) în încercarea de a-l ucide pe Bolivar Trask (Peter Dinklage din „Game of Thrones/ Urzeala tronurilor“), omul care a creat Santinelele. Astfel, Wolverine este obligat să facă echipă cu tinerii Mgneto şi profesorul X pentru a îi convinge că parteneriatul lor poate salva lumea. 

Sean O’Connel de la „Cinema Blend“ a afirmat că „X-Men: Days of Future Past/X-Men: Viitorul este trecut“ este „cel mai mare, cel mai complet şi cel mai entuziasmant din toată seria până în prezent“, glorificând, de asemenea, interpretările actorilor, acţiunea şi emoţia lor.

8. „Noe/ Noah“

Distribuţie: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Emma Watson

Regie: Darren Aronofsky

Durată: 138 de minute

  

Filmul biblic „Noe/ Noah“ este una dintre cele mai controversate pelicule ale anului şi are la bază povestea biblică „Arca lui Noe“, în care un bărbat este ales de Dumnezeu pentru a duce la bun sfârşit o misiune de salvare a omenirii din calea unui potop apocaliptic. Regia este semnată de Darren Aronofsky, „un evreu nu foarte credincios“, după cum însuşi s-a descris, care a realizat şi apreciatele pelicule „Requiem pentru un vis/ Requiem for a Dream“, „Fântâna/ The Fountain“ şi „Lebăda neagră/ Black Swan“ 

Blockbusterul de 130 milioane de dolari a fost nevoit să facă faţă unui „potop“ de controverse, grupurile creştine fiind revoltate de faptul că regizorul a interpretat greşit o poveste sacră. De asemenea, au existat plângeri conform cărora filmul nu ar fi respectat versetele din Vechiul Testament şi că Noe a fost portretizat ca un „cruciat al mediului“ care livrează un mesaj cu privire la Judecata de Apoi. Mai mult, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet. Pe fondul acestui val de critici, studiourile Paramount au invocat „libertatea artistică“, susţinând că şi-au permis să interpreteze povestea originală într-o manieră proprie.

În ciuda controverselor stârnite în rândul grupurilor creştine, se pare totuşi că filmul a fost pe gustul criticilor de specialitate, primind, în general, recenzii laudative.  „Rămâne cu tine mult timp după ce părăseşti sala de cinema. «Noe» este diferit de oricare film de acest gen – o viziune initmă şi impresionantă a unei poveşti biblice despre care doar credeam că o cunoaştem“, a scris la rândul lui criticul Pete Hammond.

9. „Maleficent“

Distribuţie: Angelina Jolie, Elle Fanning

Regie: Robert Stromberg

Durată: 97 de minute

   

Basmul cinematografic „Maleficent“, realizat sub umbrela Disney şi regizat de Robert Stromberg, este o adaptare a peliculei „Frumoasa Adormită“ din 1959, iar personajul negativ al Angelinei Jolie este „un pic mai sexi şi mai întunecat“ decât cel din versiunea originală, fiind portretizată într-o manieră „îngrozitor de seducătoare.“

Filmul exploatează povestea nespusă a unuia dintre cei mai cunoscuţi răufăcători ai universului Disney şi este evidenţiat faptul că trădarea a fost motivul transformării ei. Fermecătoarea Maleficent duce o viaţă perfectă în paşnicul ei regat, dar când armata unui rege invadator îi atacă semenii, zâna îşi schimbă radical atitudinea. Motivată de răzbunare şi de dorinţa aprigă de a proteja regatul peste care prezidează, Maleficent aruncă un blestem asupra Aurorei, fiica succesorului la tron a împăratului ce i-a pustiit regatul.

Criticii de specialitate nu au fost impresionaţi de poveste, dar asupra unui singur lucru au căzut de acord: Angelina Jolie este „absolut fantastică“ în rolul negativ. „Într-un film ticsit cu efecte speciale, Jolie este cel mai surprinzător şi cel mai minunat dintre ele“, a scris criticul Rene Rodriguez, de la „Miami Herald“.

10. „The Interview“

Distribuţie: Seth Rogen, Lizzy Caplan, James Franco

Regie: Seth Rogen, Evan Goldberg

Durată: 122 de minute 

Controversatul film „The Interview“, care a provocat o dispută diplomatică intensă între regimul de la Phenian şi Washington, spune povestea gazdei unei emisiuni tabloid (James Franco) şi a producătorului show-ului (Seth Rogen) care au şansa de a călători în Coreea de Nord pentru a realiza un interviu cu Jong-Un. În realitate, aceştia sunt înrolaţi de guvernul Statelor Unite în calitate de agenţi sub acoperire şi au misiunea de a-l asasina pe dictator, care este interpretat de actorul coreean-american Randall Park.

Studiourile Sony Pictures Entertainment au anulat premiera mondială a filmului „The Interview“, comedia despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un, după ce un grup de hackeri, despre care oficialii americani spun că lucrează pentru Phenian, au lansat ameninţări, aducând aminte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Regimul nord-coreean a criticat filmul în repetate rânduri, numindu-l „un act satanic“ şi susţinând că protagoniştii – actorii James Franco şi Seth Rogen – ar trebui „aspru pedepsiţi.“ 

Pe 24 noiembrie, Sony Pictures a fost ţinta unui atac informatic masiv revendicat de gruparea de hackeri Guardians of Peace (Gardienii Păcii), atribuit Coreei de Nord. Atacul este unul dintre cele mai grave comise vreodată împotriva unei companii atât de mari precum Sony Pictures Entertainment. Hackerii au expus datele personale, inclusiv adrese, e-mailuri şi numere de securitate socială, ale celor 47.000 de angajaţi de la Sony, dar şi ale unor celebrităţi, printre care Angelina Jolie, Cameron Diaz şi Leonardo DiCaprio. 

Studiourile Sony au lansat comedia „The Interview“ pe platforme precum Youtube, Google Play, Xbox şi pe site-ul Sony Seetheinterview.com, iar în prima zi de Crăciun, filmul a început să ruleze şi în 300 de cinematografe din SUA. Iniţial, studiourile au anulat lansarea lungmetrajului în sălile de cinema, după ce au primit ameninţări privind securitatea celor care ar fi mers să vizioneze pelicula, potrivit Mediafax.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite