FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Interstellar“, unul dintre filmele sublime ale ultimului deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul SF „Interstellar/ Interstellar: Călătorind prin univers“, cu actorii Matthew McConaughey şi Anne Hathaway în rolurile principale, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

Fără îndoială cel mai aşteptat film al anului, „Interstellar“, semnat de Christopher Nolan, regizorul trilogiei „The Dark Knight/ Cavalerul negru“ şi al blockbuster-ului „Inception/ Începutul“, prezintă povestea unei echipe de exploratori spaţiali care călătoresc printr-o gaură de vierme în căutarea unei noi planete, în contextul în care existenţa omenirii pe Terra este ameninţată.

Alături de laureaţii premiului Oscar Anne Hathaway (Cea mai bună actriţă în rol secundar – „Les Misérables/ Mizerabilii“) şi Matthew McConaughey (Cel mai bun actor în rol principal – „Dallas Buyers Club“), din distribuţie mai fac parte actorii Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn şi Michael Caine.

Regizorul Christopher Nolan a recunoscut că „Interstellar“ este puternic influenţat de pietrele de temelie ale cinemaului SF: „Metropolis“ (1927), „2001: A Space Odyssey/ Odiseea spaţială 2001“ (1968) şi „Blade Runner/ Vânătorul de recompense“ (1982).

„Filmele cu care ai crescut, cultura pe care o absorbi de-a lungul deceniilor devin partea a aşteptărilor tale atunci când vizionezi un film. Aşa că nu poţi face niciun film în vid. Noi facem un film SF. Nu te poţi preface că «Odiseea spaţială 2001» nu a existat atunci când realizezi «Insterstellar»“, a expicat Nolan, precizând totodată că designeul de producţie a fost inspirat de „Star Wars/ Războiul stelelor“ (1977) şi „Allien“(1979). 

Matthew McConaughey FOTO Warner Bros

image

Criticii de specialitate au primit „Interstellar“ cu braţele deschise, fiind de acord, într-o mare măsură, că este o saga SF distractivă şi emoţionantă, chiat dacă pe alocuri poate fi greoaie şi mult prea sentimentală, după cum notează „Los Angeles Times“. De asemenea, nu au lipsit comparaţiile cu producţii-reper ale genului, precum „Odiseea spaţială 2001“, a lui Stanley Kubrik, şi „Solyaris/ Solaris“, al lui Andrei Tarkovski. 

Scott Founds, criticul de film al revistei „Variety“, consideră că „Interstellar“  este foarte îndrăzneţ atât din punct de vedere vizual, cât şi conceptual, încât nu se poate compara cu niciun alt film realizat de Christopher Nolan. „Călătoria lui Nolan în spaţiu şi timp îţi stârneşte mintea şi inima în egală măsură. «Interstellar» merge până la infinit şi dincolo de el, este un slalom printre găurile de vierme ale vastei imaginaţii a lui Nolan, care este un vis febril şi o formidabilă analiză a ceea ce ne face umani“, mai scrie Founds. 

Matthew McConaughey, alături de Anne Hathaway FOTO Warner Bros

image

James Dyer, de la „Empire“, a acordat filmului cinci stele, descriindu-l „inteligent, nebun şi frumos de privit. O minte întunecată de spaţiu şi timp cu un suflet înfăşurat în ştiinţă“, în timp ce Lou Lumenick, de la „New York Post“, îl consideră „o capodoperă sentimentală de neratat, una dintre experienţele cele mai antrenante ale ultimului secol.“

„Este unul dintre cele mai frumoase filme pe care le-am văzut vreodată – referindu-mă la efecte vizuale şi la mesajul cu privire la forţele puternice ale singurului lucru pe care îl ştim cu toţii, dar nu-l putem măsura în termeni ştiinţifici: iubirea“, a scris Richard Roeper în „Chicago Sun-Times“, adăugând că Jessica Chanstain merită Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.

   

În cronica de film pentru The Assosiated Press, Jake Coyle laudă filmul pentru „grandoarea adusă pe marele ecran“, în timp ce o parte a dialogului i se pare „greoaie“, dar concluzionează că este „printre filmele sublime ale ultimului deceniu.“

„Anul trecut, «Gravity/ Gravity: Misiune în spaţiu» a fost liniar şi simplu în esenţă, dar «Interstellar» îşi propune să fie comparat cu legendarul «Odiseea spaţială 2001» şi aproape că atinge acel nivel de excelenţă. Acest film nu este doar o aventură în spaţiu extrem de interesantă, ci şi o meditaţie atentă şi bogată la timp, spaţiu şi gravitaţie“, a fost părerea criticului David Stratton.

Anne Hathaway FOTO Warner Bros

image

Pe de altă parte, „The Guardian“ l-a catalogat drept un „spectacol glorios, dar o dramă uşoară, cu puţine personaje şi doar câteva sclipiri de umor. „«Interstellar» este un film care imploră să fie comparat cu «Odiseea spaţială 2001», dar spre deosebirea de călătoria psihedelică a lui Stanley Kubrick, acest drum este alimentat de o inimă umană“, scrie şi criticul Joe Williams.

„Ceea ce nu realizează mulţi este cât de captivant este «Interstellar», cu câtă graţie îmbină cosmicul şi intimitatea, cât de abil explorează Nolan infinitul în cele mai mici detalii umane“,  scrie Peter Traves („Rolling Stones“).

Jessica Chanstain FOTO Warner Bros

image

Criticul Cary Darling crede că „Odiseea spaţială 2001“ este „enigmatic şi eteric“, în timp ce „Interstellar“ este „mult mai prozaic şi pedestru“, chiar dacă are momente de „strălucire bombastică“, şi aplaudă interpretarea, de multe ori emoţionantă, a lui Matthew McConaughey.

Nicholas Barber, de la BBC, crede că „Interstellar“ este suficient de bun şi de provocator pentru a suporta o comparaţie cu capodoperele SF „Odiseea spaţială 2001“ şi „Solaris“. Critcii Robbie Collin („Daily Telegraph“) şi Todd McCarthy („The Hollywood Reporter“) au descris filmul simplu şi cuprinzător: „Într-o eră a mallurilor, Christoper Nolan contruieşte catedrale“ şi „Niciodată mai puţin de captivant şi uneori mai mult decât atât.“

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite