VIDEO Christian Bale a stârnit controverse, după ce a declarat că Moise a fost „schizofrenic şi barbar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Bale îl va interpreta pe Moise în filmul „Exodus: Gods and Kings“ FOTO Getty Images
Christian Bale îl va interpreta pe Moise în filmul „Exodus: Gods and Kings“ FOTO Getty Images

Actorul Chirstian Bale a stârnit controverse după ce a declarat că Moise, personaj pe care îl interpretează în cel mai recent film biblic, „Exodus: Gods and Kings“, a fost „schizofrenic şi barbar“, relatează „The Hollywood Reporter“.

Judecând după comentariile de pe site-urile creştine, credincioşii sunt optimişti că acţiunea filmului „Exodus: Gods and Kings/ Exodus: Zei şi regi“ va fi mai respectuoasă decât cea din „Noah/ Noe“. Totuşi, aceste aşteptări au fost spulberate după declaraţiile făcute de Christian Bale, actorul care îl interpretează pe Moise în film.

„Cred că omul (Moise – n.r.) era schizofrenic şi a fost unul dintre cei mai barbari indivizi despre care am citit în viaţa mea“, a declarat Bale despre personajul pe care îl joacă, citat de „The Hollywood Reporter“.

Criticul de film Peter Chattaway, de la site-ul Patheos.com, s-a declarat deranjat de faptul că Bale „speculează cu privire la ceea ce gândea Moise“, dar şi pentru că regizorul filmului, Ridley Scott, a dezvăluit, pentru „Entertainment Weekly“, că nu Moise sau Dumnezeu va despărţi Marea Roşie, ci aceasta va fi cauzată de un cutremur, mai notează „THR“.

Totodată, reprezentanţii Faith Driven Consumer, o organizaţie care a criticat cu asprime şi filmul „Noe“, s-au arătat indignaţi de comemntariile actorului. Grupul este faimos şi pentru organizarea unei campanii pentru a boicota serialul „Duck Dynasty“, după ce starul Phil Robertson a făcut remarci peiorative cu privire la homosexualitate. Mai mult, organizaţia a efectuat un sondaj de opinie prin care arată că 74% din americani sunt interesaţi să vadă „Exodus: Gods and Kings“ dacă respectă povestea biblică , în timp ce 68% vor să-l vadă chiar dacă este reinterpretată. 

   

   

„Sperăm cu toată sinceritatea ca acest film să rezoneze cu comunitatea noastră, aşa că le-am trimis rezultatele studiului nostru“, a declarat fondatorul organizaţiei, Chris Stone. „Răspunsul lor a fost: «nu avem nevoie să mai purtăm nicio altă conversaţie»“, a adăugat acesta. 

În plus, Stone a mărturisit că este surprins de faptul că Bale l-a numit pe Moise „schizofrenic“ şi „barbar“ chiar înainte de premiera filmului, de pe 12 decembrie. „În istoria biblică nu există nimic care ar putea susţine aceste afirmaţii“, consideră Stone. „Este un indiciu că va fi o imensă diferenţă între interpretarea lui Bale şi aşteptările spectatorilor“, a mai spus acesta. „Aşa cum am spus şi despre Noe, ei (regizorii – n.r.) au dreptul să facă ce vor cu filmele lor, dar mulţi oameni spun «Asta nu e povestea mea» şi au stat deoparte. Puteam vedea acelaşi lucru întâmplându-se şi cu «Exodus»“, a mai explicat Stone. 

Un alt scriitor creştin foarte influent, Brian Godawa, care a publicat mici pasaje din scenariul filmului „Noe“ înainte de a fi lansat, a scris pe blogul personal: „Este corect să-l prezinte pe Moise ca fiind un erou imperfect, deci creştinii nu vor avea o problemă cu asta. Dar să fii atât de extrem încât să-l numnească cel mai barbar personaj din istorie, această afirmaţie sună ca şi cum s-ar distanţa de oamenii pe care te gândeai că vrea să-i atragă. Acest lucru îmi spune că este îngrijorat de aprobarea Hollywoodului, în timp ce priveşte în jos, către public, pentru că în mod cert nu vrea să fie asociat cu cei religioşi sau cu extrema dreaptă.“

 

„Noe“, „potop“ de controverse

Cu probleme similare s-a confruntat şi „Noe“. În urma proiecţiilor speciale, blockbusterul de 130 milioane de dolari a fost nevoit să facă faţă unui „potop“ de controverse, grupurile creştine fiind revoltate de faptul că regizorul a interpretat greşit o poveste sacră. De asemenea, au existat plângeri conform cărora filmul nu ar fi respectat versetele din Vechiul Testament şi că Noe a fost portretizat ca un „cruciat al mediului“ care livrează un mesaj cu privire la Judecata de Apoi.

Mai mult, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet. Cu toate acestea, au existat şi organizaţii creştine care şi-au exprimat sprijinul pentru filmul „Noe“, printre care American Bible Society, National Catholic Register, The King's College, Q Ideas, Hollywood Prayer Network şi Focus on the Family.


Ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Noe“, filmul care a stârnit un „potop“ de controverse din cauza viziunii unui „evreu nu foarte credincios“ Filmul biblic „Noe/ Noah“, una dintre cele mai controversate pelicule ale anului şi care a fost deja interzisă în ţările arabe din Orientul Mijlociu, are astăzi premiera pe marile ecrane din România.

VIDEO Echipa controversatului film „Noe“ se apără de critici invocând „libertatea artistică“ După ce filmul „Noe/ Noah“ a stârnit un val de controverse, studiourile Paramount au emis un „mesaj epxlicativ“ prin care susţin că echipa şi-a luat libertatea artistică de a interpreta povestea originală într-o manieră proprie, relatează publicaţia „The Telegraph“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite