Academia Oamenilor de Ştiinţă, o şuşă de stors bani publici a unor „savanţi“ contestaţi, marca Ecaterina Andronescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

În total, 6,4 milioane de lei vor ajunge anul viitor la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), printre membrii căreia se numără Ecaterina Andronescu şi fostul preşedinte Ion Iliescu.

Banii aceştia ar fi fost livraţi în mod normal de la Ministerul Educaţiei, însă pentru anul viitor se va face o excepţie, iar banii vor veni direct din bugetul de stat, mulţumită singurului amendament adus bugetului pentru Edcaţie care a trecut de Parlament, prin care AOSR devine ordonator de credite, ceea ce înseamnă practic că pot dispune de suma primită cum consideră de cuviinţă.

"Academia avea acei bani repartizaţi din bugetul Ministerului Educaţiei. Tot ce a făcut amendamentul acela a fost să pună în acord legea bugetului cu legea după care fucţionează Academia. Banii aceştia sunt folosiţi pentru activitatea de cercetare ştiinţifică şi pentru conferinţe ştiinţifice", a explicat Andronescu pentru "Adevărul".

Potrivit vicepreşedintelui AOSR, Prof. univ. Dr. Ing. Alexandru-Adrian Badea, fost prorector al Politehnicii sub Ecaterina Andronescu, aproape cinci milioane de lei se duc în plăţile salariale pentru cei  aproximativ 230 de membri ai Academiei. Mai exact, "membrii titulari au o indemnizaţie lunară de 2.000 de lei, membrii corespondenţi primesc 1.500 de lei pe lună şi membrii de onoare – 1.000 de lei", a explicat profesorul Badea pentru "Adevărul".

"Aproape 5 milioane de lei din cei 6,4 milioane de lei pe care îi vom primi din bugetul de stat în 2016 sunt destinaţi plăţii indemnizaţiilor pentru membri. Aveam în jur de 130 de membri titulari, 60 de membri corespondenţi şi 40 de membri de onoare. Mai sunt o serie de cheltuieli pentru personalul angajat din administraţie, de la bibliotecă, tipografie, contabilitate şi restul de bani se duc pe plata utilităţilor", a explicat vicepreşeidntele AOSR unde se duc banii. Dacă ar fi să facem un calcul, în jur de 4,5 milioane de lei se duc pentru plata salariilor membrilor. Ecaterina Andronescu este preşedintele secţiei de Ştiinţe Chimice şi membru titular, deci primeşte lunar 2.000 de lei din aceşti bani. 

Într-o postare de pe România Curată, Marius Diaconescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, se întreabă dacă nu cumva Ecaterina Andronescu s-ar afla în conflict de interese în acest caz.

"Nu cunosc detaliile juridice, însă pot să întreb, ca simplu cetăţean, dacă nu cumva Ecaterina Andronescu este în conflict de interese deoarece este direct beneficiară a acestor fonduri pe care le votează, în calitate de preşedinte de secţie al acestui ONG adoptat de statul român? Başca argumentaţia că este o instituţie nouă pentru a se crea o filă nouă de buget cu noul ordonator de credite. Este clar că miroase a aranjamente de culise a PSD-ului. Domnule ministru Adrian Curaj, câte şcoli pot fi reparate cu cei 6,4 milioane de lei daţi cadou unei pretinse Academii?", întreabă Diaconescu.

Un alt membru recunoscut este chiar fostul preşedinte Ion Iliescu, dar care nu primeşte niciun fel de renumeraţie fiind membru onorific, ceea ce diferă de membrul de onoare, a explicat Badea. "Domnul Iliescu nu a prea activat la noi, dar este un om care are şi o activitate ştiinţifică apreciată în domeniul domniei sale (hidroenergia şi gospodărirea apelor)", a spus Badea.

Băsescu, invitat să fie membru AOSR. Iliescu: "Aşa a fost primit şi Ceauşescu, şi Elena Ceauşescu în Academie"

Printre personajele cunoscute care au fost propuse ca membri de onoare AOSR s-a numărat, în urmă cu cinci ani, un alt preşedinte al României, Traian Băsescu. Propunerea de a-i acorda lui Băsescu titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România i-a aparţinut preşedintelui AOSR, Vasile Cândea. Când a auzit că Băsescu urma să-i fie coleg de Academie, Ion Iliescu a declarat pentru Mediafax: "Nu ştiu care este fundamentul ştiinţific al acestei... Aşa a fost primit şi Ceauşescu, şi Elena Ceauşescu în Academie, deci eu pot să mă jenez că sunt membru într-o asemenea Academie". În orice caz, Băsescu a respins propunerea de a deveni membru de onoare AOSR. "Administraşia Prezidenţială precizează că iniţiativa nu a primit acordul Preşedintelui sau al instituţiei prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu consideră că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice. Preşedintele mulţumeste membrilor AOSR pentru iniţiativa lor, dar din motivele expuse anterior nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei prezidenţiale din 2010.

Printre membrii AOSR se mai numără General prof. univ. Dr. Teodor Frunzeti (fost preşedinte al comisiei de doctorat a ministrului Petre Tobă, suspectat că şi-ar fi plagiat o parte din teza sa de doctoat), Prof. univ. Dr. Ing. Anghel Stanciu (fost parlamentar PRM, apoi PSD, condamnat definitiv pentru conflict de interese), şi biologul Gheorghe Mencinicopschi (fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, care execută din 8 august 2014 o pedeapsă de opt ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a ICA).

Care este activitatea AOSR

Tot vicepreşedintele AOSR a povestit că Academia este structurată în 13 secţii ştiinţifice şi că o parte din membrii săi sunt şi membri ai Academiei Române, inclusiv preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad. De asemenea, AOSR mai are şapte filiale în ţară. "Ce facem? Organizăm o serie de întâlniri unde colegii noştri îşi prezintă activitatea ştiinţifică şi mai organizăm conferinţe internaţionale împreună cu universităţi asociate. De asemenea, ficare secţie are nişte reviste care reprezintă analele Academiei, iar editura AOSR are vreo 120 de titluri realizate de membrii noştri", a explicat Badea.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite