Sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu proteste. Care este motivul nemulţumirii profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sindicat spiru haret

Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu proteste dacă Ministerul Educaţiei nu le dă banii obţinuţi în urma hotărârilor judecătoreşti câştigate de profesori, aşa cum a promis prin acordul încheiat la sfârşitul anului 2018.

Sindicaliştii spun că plata a fost amânată, s-a făcut  eşalonat şi au rămas restanţe în multe judeţe, unele fiind din 2017 iar ultima tranşă fiind din anul 2018, la care se adaugă şi nişte sume de bani pentru anul 2019. „Conform acordului, până la data de 31 ianuarie 2019 sumele trebuiau plătite complet. Pe lângă aceste lucruri, trebuiau plătite şi dobânzile la hotărârile judecătoreşti respective”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ”Spiru Haret”, Marius Nistor, vineri, pentru „Adevărul”. 

Nistor a precizat că sunt prevăzuţi 750 de milioane de lei în bugetul pe anul 2019 pentru hotărârile judecătoreşti pronunţate până la 31 decembrie 2018. „Ministerul Educaţiei a trimis către inspectoratele şcolare numai 500 şi ceva de milioane de lei. Colegii noştri vor lua doar o parte din banii pe care guvernul trebuia să îi plătească până în 31 ianuarie 2019”, a spus liderul sindicaliştilor.

Profesorii şi sindicaliştii din Educaţie sunt foarte supăraţi

Acesta a dat exemplul profesorilor din Prahova, unde acestora li se plăteşte doar 90% din tranşa aferentă anului 2017. Anul 2018 nici nu mai intră în calcul, a spus acesta, vorbind totodată despre situaţia din Argeş, unde se plătesc profesorilor doar jumătate din sumele datorate. În Bucureşti, situaţia e puţin mai bună, deficitul fiind de 20-25% din sumele care ar trebui plătite, a mai spus preşedintele sindicatelor din Educaţie.

„În condiţiile în care sumele nu vor fi plătite în integralitate, până pe 12 aprilie 2019, vom reacţiona ca atare. Un guvern care nu e în stare să-şi respecte angajamentul este un guvern mincinos, un guvern care trebuie să plece. Pentru că la nivel de premier, în primul rând, nu apare niciun fel de reacţie iar pe partea guvernamentală este ”o linişte totală” şi se pasează răspunderea de la Ministerul Educaţiei către Ministerul de Finanţe şi invers, este clar că reacţia noastră va fi corespunzătoare. Ei au de ales: să demonstreze că sunt capabili să onoreze un angajament sau să recunoască faptul că au minţit şi atunci ar trebui să plece”, a conchis Nistor. 

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că toţi banii alocaţi pentru hotărârile judecătoreşti au fost trimişi către inspectorate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite