Psiholog, despre vacanţa de o lună: Ţineţi copiii departe de calculator şi de telefonul mobil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM Photos/ Octav Ganea
Foto INQUAM Photos/ Octav Ganea

În actualul context pandemic, experţii susţin că vacanţa de primăvară de o lună, în perioada 2 aprilie-4 mai, trebuie să fie pentru elevi una de odihnă activă, de relaxare, cât mai departe de dispozitivele mobile. În acelaşi timp, această vacanţă necesită unele precauţii suplimentare din partea părinţilor.

„În sinea lor, elevii se bucură. Chiar dacă au făcut şcoala exclusiv online, copiii au nevoie de timp liber, de relaxare, să nu mai intre zilnic pe calculator, să participe la ore şi să facă teme online. Folosirea zilnică a calculatorului este epuizantă pentru elevi, dar şi pentru profesori. Şi profesorii au nevoie de pauză şi de tot ce înseamnă deconectare şi relaxare. Astfel, îndemnul este de a se bucura de natură, de soare, de plimbări în parc, departe de tehnologia online. Să închidem telefoanele şi să ne conectăm autentic la natură. Şi încă ceva important: somnul de calitate este obligatoriu pentru o sănătate psihică. Altă recomandare este cea legată de pregătirea pentru şcoală. Vacanţa nu întotdeauna este sinonimă cu absenţa pregătirii. Cel puţin elevii din anii terminali pot profita la maximum de faptul că nu participă la alte ore în timpul zilei şi se pot concentra strict pe pregătirea pentru o eficienţă ridicată la examene prin exerciţii individuale sau meditaţii” susţine psihologul Mihai Copăceanu.

Fără plecări la munte sau la mare

Pe de altă parte, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, Simin Aysel Florescu, atrage atenţia că vacanţa de o lună care urmează pentru cei mai mulţi dintre elevi nu este o perioadă „de mers încolo şi încoace”, ci o vacanţă „de stat în casă cât mai mult”. „Cred că pot să spun că probabil mai mult de jumătate dintre cazuri sunt pacienţi care s-au infectat în concedii, mergând în concedii. În concedii, adică în grupuri cu prieteni sau familie, în diverse locuri. Laşi garda jos, te bucuri să fii cu familia sau cu prietenii, e un sentiment foarte normal, dar în acest context e suficient unul dintre ei să fie bolnav şi i-a îmbolnăvit pe toţi. (…) Deci foarte mulţi dintre ei se infectează şi vin infectaţi din concediu, acolo e problema”, a mai declarat Florescu.

Cîmpeanu: Activităţile remediale vor putea fi organizate la cerere, inclusiv pe perioada vacanţei de primăvară

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că activităţile remediale vor putea fi organizate la cerere, inclusiv pe perioada vacanţei de primăvară. „Şcolile nu se închid, pentru că elevii claselor terminale a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a nu vor avea programul modificat. Deci avem 20 de zile de vacanţă, 10 zile pentru Sărbătorile Pascale catolice, între 2 şi 11 aprilie, şi 10 zile de vacanţă pentru Sărbătorile Pascale ortodoxe, între 30 aprilie şi 9 mai. Cele două săptămâni de vacanţă suplimentare se pot transforma în zile de şcoală cu prezenţă fizică“, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a explicat că şcolile nu se închid, pentru că „vor funcţiona clasele terminale, chiar dacă predarea se face online“. „Spun că nu se închid, deoarece, un lucru foarte important, activităţile remediale vor putea fi organizate la cerere, inclusiv pe perioada vacanţei de primăvară. Acest lucru va avea ca obiectiv micşorarea decalajelor generate de predarea online. De asemenea, grădiniţele vor putea solicita efectuarea de activităţi didactice cu copiii, cu avizul DSP. Avantajul este, repet, că aceste zile de vacanţă, în luna aprilie, se pot transforma în zile de şcoală cu prezenţă fizică în luna iunie, cu condiţia respectării regulilor în şcoli şi să respecte mai mult decât în alte locaţii, cu condiţia bunului mers al campaniei de vaccinare pentru personalul din învăţământ, şi este o condiţie îndeplinită, cu condiţia testării masive în şcoli, testare noninvazivă şi, de asemenea, cu condiţia, sub rezerva evoluţiei ratei epidemiologice“, a mai declarat Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite