Ministrul Educaţiei anunţă că noile planuri-cadru cu numărul redus de ore vor fi supuse consultării publice în ianuarie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planurile-cadru vor fi puse în consultare anul viitor. FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
Planurile-cadru vor fi puse în consultare anul viitor. FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a precizat joi seară despre statutul actual al planurilor-cadru, după ce Klaus Iohannis a promulgat marţi legea ca prevede reducerea numărului de ore de şcoală.

„Abia în ianuarie putem să vedem primii paşi de consultare publică pentru planurile-cadru” noi, conforme legii care a redus numărul de ore de şcoală. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, care a declarat la Realitatea TV că “săptămâna viitoare va trebui sa realizăm împreună cu specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei şi cu partenerii noştri sociali un calendar clar”, conform edupedu.ro.

Amintim că legea care prevede, începând cu anul şcolar următor, 20 de ore/săptămână în medie pentru clasele I-IV, 25 de ore săptămânal pentru elevii de gimnaziu şi 30 pentru liceu, ceea ce înseamnă reduceri cu cel puţin 5 ore/săptămână la gimnaziu, a fost promulgată pe 18 noiembrie de preşedintele Klaus Iohannis.

„Există deja o lege. Legea este lege şi trebuie aplicată. Ea scade numărul de ore. Trebuie să aplicăm legea, de aceea am anunţat deja că trebuie, prin consultare publică, să realizăm noile planuri-cadru. Stabilim disciplinele şi numărul de ore şi după aceea stabilim grupurile de lucru pentru noile programe”, a declarat Anisie. 

Planul-cadru, generic, este documentul care conţine numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum şi numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

„Legea prevede că trebuie să reducem şi numărul de ore. Dar nu poţi să laşi, de exemplu, 3 ore la Limba română şi o programă construită pentru 5 ore. De aceea trebuie corelate între ele numărul de ore şi programa”, a continuat ministrul.

Oficialul a dat exemplul programei şcolare de Limba şi literatura română de la începutul ciclului gimnazial: „Programa de Limba si literatura română este încărcată, mai ales pentru nivelul unui copil de clasa a V-a. Sunt atât de multe informaţii care vin către un elev de clasa a V-a, încât totuşi noi ar trebui să ne gândim că nu toţi copiii sunt la Vianu [Colegiul Naţional Tudor Vianu, colegiu de top din Bucureşti la care se intră în clasa a V-a pe baza unui controversat examen de admitere şi la care ministrul Monica Anisie este profesor de Limba şi literatura română – N. Red.]. Când constituim grupurile acestea de lucru, ar trebui să-i luăm în calcul pe toţi copiii din ţara aceasta şi gradul de dificultate trebuie să fie stabilit şi în funcţie de vârsta acestor copii”.

La scurt timp după ce a preluat mandatul de ministru, Monica Anisie a declarat la Europa FM că legea care mişcorează cu 5 numărul de ore la gimnaziu şi care tocmai fusese aprobată de Parlament va conduce la realizarea unui nou plan-cadru şi va însemna tăieri de discipline.

„E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat Monica Anisie, pe 12 noiembrie, într-un interviu acordat Europa FM.

Noile planuri-cadru trebuie “să fie construite din perspectiva a ceea ce un elev poate duce, nu din perspectiva a ceea ce profesorul ar trebui să aibă“, a adăugat atunci ministrul, precizând: “să ştiţi că ne gândim şi la profesorii care vor rămâne fără catedră, dacă nu mai există disciplina respectivă în planul-cadru“.

Doar o zi mai târziu, acelaşi ministru Monica Anisie a revenit asupra propriei declaraţii şi a spus că „nu trebuie neapărat să renunţăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învăţare”. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite