Directorii de şcoală „repetenţi“, lăsaţi pe posturi cu voie de la deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii nu vor să elimine clientelismul la numirea directorilor de şcoli, pe funcţiile rămase vacante. Comisia de Educaţie a Camerei Deputaţilor a respins un proiect iniţiat de Opoziţie, care prevede interdicţia numirii directorilor de şcoală fără să fi promovat un concurs. Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat.

Deputaţii dau liber dascălilor „repetenţi“ să reocupe scaunele de directori de şcoală chiar dacă nu au promovat concursul pentru ocuparea acestor funcţii. 

Asta după ce, Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a respins, ieri, propunerea legislativă care prevede că pentru funcţiile de director sau director adjunct rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs nu pot fi numite persoanele care au ocupat respectivele posturi în aceeaşi unitate de învăţământ până la organizarea unui nou concurs. Practic, fostul ministru Mircea Dumitru, interzisese ca în funcţiile rămase vacante după concursul de anul trecut să fie numiţi foştii directori care au picat examenul sau nu s-au prezentat la concurs.

Pentru a anula ordinul lui Dumitru actualul ministru al Educaţiei a invocat printre altele şi sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Iniţiativa legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat.

„Este abuziv. Atunci de ce mai facem concurs? Pe de altă parte, asta e în linia concesiilor pe care zona social-democraţii le fac. Să ne aducem aminte de momentul când copiii nu au luat Bacalaureatul şi doamna Andronescu a făcut o buclă de lege să poată intra totuşi în anul I de Facultate, să facă cursuri şi dacă se poate să continue”, a explicat expertul în Educaţie, Marian Staş.

„Demersul Comisiei pare că încearcă să rezolve doar politic o problemă de sistem. Solicitarea noastră este ca această avizare să nu însemne o poartă pentru abuz: <<nu sunt competent pentru a lua concursul şi atunci nu mă înscriu, că oricum nu vine nimeni altcineva aici>>”, a comentat decizia Comisiei de Educaţie şi Daniela Vişoianu, preşedinta Federaţiei „Coaliţia pentru Educaţie”.

Iniţiativă legislativă

Mai mulţi parlamentari PNL, PMP şi USR au depus, la Camera Deputaţilor, o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011. Potrivit propunerii legislative, după alineatul 7 al articolului 258 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „În funcţiile rămase vacante sau care se vacantează între perioadele de concurs nu pot fi numite persoane care, până la organizarea concursului, au ocupat funcţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi care nu au participat la concurs ori s-au prezentat la concurs dar nu au fost admise“.

Un nou concurs

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au precizat la şedinţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor că pregătesc un nou calendar şi o nouă metodologie pentru organizarea concursurilor pentru posturile care nu au fost ocupate în urma concursului de anul trecut.

O treime din posturile de directori, rămase vacante

Concursul pentru funcţia de director de şcoală s-a încheiat în decembrie 2016. Potrivit datelor, rata de ocupare a posturilor de conducere din şcoli este de 63,26% pentru posturile de directori, ceea ce înseamnă că 4.066 de posturi sunt ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs. Pe posturile rămase neocupate ar fi trebuit să fie numite alte cadre didactice care au participat la concurs şi l-au promovat, dar nu au prins post la şcolile unde au candidat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite