Je suis Charlie, dar nu-s Şincai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poate un meme cu care elevii din Liceul "Gheorghe Şincai" ar trebui să deschidă un nou grup.
Poate un meme cu care elevii din Liceul "Gheorghe Şincai" ar trebui să deschidă un nou grup.

La Liceul "Gheorghe Şincai" din Cluj s-a întâmplat satiră (stângace, ca de liceu). Elevi au fost sancţionaţi pentru glume publicate pe Facebook, într-un grup privat. Toate părţile au greşit, dar e cazul ca una dintre părţi să fie mai apărată decât cealaltă.

Am exagerat în titlu. Nicidecum nu poate fi comparat ce s-a întâmplat în Franţa, prin uciderea caricaturiştilor de la "Charlie Hebdo", cu sancţiunile aplicate unor zeci de elevi de la "Gheorghe Şincai" din Cluj. Totuşi, pe cât de preţuită e de ipocriţi libera exprimare, pe atât de uşor le-a fost să se simtă insultaţi de glumele celor pe care n-au reuşit sa-i educe. Norocul meu, spre deosebire de toţi cei care se ridică în picioare să aplaude deciziile luate la "Gheorghe Şincai", e că în urmă cu nici un an am ieşit din sistemul de învăţământ. Am prins Facebook în timpul liceului şi facultăţii şi am intrat în grupurile (ba chiar le-am şi creat) în care elevii şi studenţii aveau momentele lor private de critică, laudă şi deplângere a profesorilor.

Înainte de primul examen din sesiune am creat un meme (grupul liceului din Cluj se numea "Memes of Sincai"). Au urmat şi altele, de la mine sau alţii, ba chiar un coleg a mers prea departe şi a făcut gluma: "V-am ars ca Aristotel în Atena". Pentru cine nu ştie, în vremea lui Aristotel homosexualitatea era permisă până la o anumită vârstă şi copiii puteau fi daţi drept sclavi sexuali.

Cineva a "sifonat" la profesor, iar acel meme a fost şters şi colegul a trebuit să-şi ceară scuze public, pe Facebook. Aşa s-a întâmplat şi la liceul din Cluj. Cineva şi-a cumpărat bunăvoinţa profesorilor spunând ce se întâmplă acolo. Apoi, profesorii, ca nişte james bonzi mai bătrâni, mai nepopulari şi mai prost plătiţi, au intrat în grup să se minuneze şi să ancheteze. Să vă fie ruşine, Adminilor! Dumnezeilor cu chei de acces, aţi permis intrarea în templu a Celor-Ce-Nu-Trebuie-Să-Intre!

cluj

Într-o notă mai serioasă, nimeni nu va preveni niciodată un elev de la a înjura, satiriza ori bate un profesor, indiferent de nivel, ţară sau vârstă. Singurul lucru care însă îl poate controla e educaţia, cea la care România e analfabetă până în măduva sistemului şi nu mă refer aici doar la ecuaţii, literatură şi fizică. Profesorii slab remuneraţi şi avizi după respectul pe care rareori îl primesc, cu care te întâlneşti ca elev încă de când intri în sistem, vor profita de orice ocazie să aducă sfârşitul glumelor publicate într-un cerc privat.

De unde dispar unii, răsar aceiaşi şi alţii

Elevii nedreptăţiţi, bătuţi de profesori, puşi să plătească tot felul de fonduri într-un sistem mereu în fundul gol vor profita de orice colţ intim pentru a-şi exprima frustrările. Da, sunt frustrări. Şi da, nu vor înceta. Revoluţia nu va fi televizată, va fi pe Facebook, şi-au spus cei care au făcut Primăvara Arabă. De fiecare dată se schimbă doar mediul, nu oamenii şi acţiunile.

Ce veţi face, domni directori, şefi, dirijori ai învăţământului, când aceşti elevi se vor muta pe Snapchat, WhatsApp, ori altă reţea socială, altă aplicaţie în care să îşi exprime teribilismul? Îi veţi vâna, cum făceau albii cu negrii pe care ei i-au adus în America şi cu indienii pe care i-au găsit acolo? Poate e mult spus, dar acei elevi sunt acum martiri. Site-urile şi televiziunile de ştiri nu le dau numele, sunt prea mulţi, dar pe Facebook şi în liceu sunt mai vedete decât atunci când făceau glumele. Sunt, menţinând scara importanţei, precum revoluţionarii care s-au aruncat orbeşte spre sistem.

Realitatea e că generaţiile se schimbă, dar generaţiile rămân mereu la fel.

Ceea ce are un elev de acum în comun cu unul din anii '80 şi cu unul din anii '20 este teribilismul şi dispreţul faţă de şef. Există o sămânţă a schimbării sistemului în fiecare generaţie, un curaj care va fi nivelat pas cu pas până când va deveni o generaţie a muncii în uzine, în corporaţii sau pe alte plantaţii viitoare. De fiecare dată, ca om, elev şi student, când înfrunţi sistemul, îl bârfeşti şi îi scalzi în satiră membrii săi, tu creşti puţin printre ai tăi. Sunt mai mult de 15 minute de faimă, dar este o popularitate care îţi va servi foarte bine oricând în acel mediu.

Asta până când cineva se decide că vrea popularitate în ochii Stăpânirii şi "sifonează". Sunt suficienţi "şobolani" pe lume ca niciodată să nu ai ceva intim al tău, în afară de gânduri. Profesorii n-au stat să contabilizeze cine face cele mai proaste, obscene şi nepotrivite glume, au mers la sigur.

Suntem în cea mai bună perioadă a cyber bulling-ului, iar astfel de acţiuni nu îl opresc, ci îl sporesc. În fiecare grup al fiecărui liceu din fiecare oraş din ţară va fi o mai mare grijă în alegerea membrilor. Se vor mai sinucide tineri din cauza glumelor făcute de alţii. Valabil e şi că oamenii ajung să se sinucidă din cele mai stupide motive (iubire, neînţelegeri cu părinţii, note mici la şcoală etc.). La final aş zice că rămâne educaţia, dar aceasta, se vede, lipseşte. Rămân însă apucăturile de a ne supă şi bosu la glume şi de a scădea note la purtare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite