Zona Orhideea-Politehnica-Cotroceni a devenit a doua piaţă de birouri din Bucureşti, cu o treime din tranzacţii în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona de centru-vest a Bucureştiului, în special în subzonele Orhideea-Politehnică şi Cotroceni, a devenit un nou pol al dezvoltatorilor şi a ajuns la o pondere de 33% din totalul tranzacţiilor cu birouri din Capitală în primele şase luni ale acestui an, arată o analiză efectuată de firma de consultanţă imobiliară Esop, citată de News.ro.

Partea de centru-vest a Capitalei, care se identifică cu zona Orhideea, Pasajul Basarab şi împrejurimile staţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica, se formează ca viitor pol de birouri al Capitalei, după zonele tradiţionale Piaţa Victoriei-Aviatorilor, Barbu Văcărescu-Floreasca, respectiv Dimitrie Pompeiu (Pipera). Această zonă a urcat pe locul doi din totalul zonelor cu cele mai mari tranzacţii cu birouri din Bucureşti în primele şase luni, după zona de centru-nord, cu 50.209 metri pătraţi de birouri tranzacţionaţi, adică 54% din total. 

„Numărul proiectelor mari de birouri din zona de centru-vest a explodat în perioada octombrie 2015- aprilie 2016, atrăgând atenţia managerilor companiilor în căutare de sedii noi“, se arată într-un comunicat al Esop citat de News.ro.

Zonele Orhideea-Politehnică şi Cotroceni au fost vârf de lance şi au atras tranzacţii de birouri care au însumat 50.209 mp, numai în primele şase luni din 2016, mai mult decât dublu faţă de întregul an 2015. Anul trecut, în zona de centru-vest s-au încheiat contracte de închiriere de 19.000 mp. 

În piaţa de birouri a Capitalei a existat un dezechilibru semnificativ în ultimii cinci ani, zona Barbu-Văcărescu-Dimitrie Pompei având o dezvoltare mult mai puternică decât celelalte zone. Zona de centru-vest şi cea ultracentrală au avut un ritm mai lent, cu un număr mai mic de proiecte şi o suprafaţă mai mică.

Specliaştii spun că, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare echilibrată a trei sau patru zone de birouri în Bucureşti poate aduce ca beneficii o diminuare a traficului auto şi o dezvoltare mai echilibrată a zonelor în care se construiesc proiecte rezidenţiale. În primele şase luni din 2016, cei mai mari chiriaşi de spaţii de birouri care au încheiat tranzacţii în zona de centru-vest au fost banca BCR, un contract de preînchiriere într-un spaţiu de birouri de 20.000 metri pătraţi (mp), într-o clădire de birouri aflată încă în construcţie, compania de software Misys, un contract tot de preînchiriere de 8.000 mp şi dezvoltatorul de programe Adobe, care şi-a reînoit un contract de 6.500 mp într-o clădire din zonă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite