Zece curiozităţi despre aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curiozităţi despre aur
Curiozităţi despre aur

De-a lungul timpului, aurul s-a dovedit a fi cea mai sigură investiţie, atât pentru oamenii de rând, cât şi pentru stat. Iată câteva curiozităţi despre aur, poate mai puţin cunoscute.

O mare parte a zăcămintelor de aur se află în oceane, cu o cantitate estimată la aproximativ 15.000 tone. Până în prezent nu s-a descoperit o metodă eficientă şi cu grad de poluare redus pentru extracţie.

Oferta de aur creşte cu aproximativ 1% pe an. Descoperirea mineralului şi aducerea minelor în stadiul final de producţie reprezintă un proces costisitor din punct de vedere al timpului şi al investiţiei. 

Cantitatea totală de aur aflată la suprafaţă şi tranzacţionată sub forma diferitelor produse, respectiv aur fizic, cont de aur sau contracte future se ridică la peste 171.000 tone. Această cantitate reprezintă un cub cu o latură de 20 de metri. 60% reprezintă procentul din cantitatea totală de de aur transformată în bijuterii. 

Dintre curiozităţi despre aur mai trebuie spus că 31.1035 grame reprezintă cantitatea ce formeaza o uncie troy, aceasta fiind cea mai utilizată unitate de măsura a aurului la nivel internaţional. 400 de uncii troy, echivalentul a aproximativ 12,5 kilograme, reprezintă greutatea necesară a unui lingou pentru îndeplinirea criteriilor de calitate ale standardului de Good Delivery din Londra. 

Curiozităţi despre aur. China este cel mai mare producător 

O cantitate de 31.575,1 tone este cantitatea totală a rezervelor băncilor centrale, cei mai importanţi detinatori oficiali de aur din economie. 

Pe lista de curiozităţi despre aur trebuie spus că cel mai mare producător de aur este China, urmată de Australia şi SUA. România se situează între primele 40 de bănci centrale ale lumii, cu deţineri de peste 100 de tone aur, conform datelor publicate de World Gold Council. Deşi SUA ocupă prima poziţie în acelaşi top, considerând deţinerile oficiale, în realitate, dacă includem bijuteriile şi ornamentele de aur, clasamentul s-ar putea schimba în favoarea unor ţări precum India sau China.

În ciuda acestui lucru, în top 10 companii producătoare de aur nu se regăseşte niciun reprezentant din această tara, pentru că China National Gold Group, considerată cea mai mare companie minieră, controlata de stat, care deţine monopolul pe exploatarea minieră, nu-şi raporteaza rezultatele.

De asemenea, tot pe lista de curiozităţi despre aur mai trebuie spus că acesta este în strânsă corelaţie cu preţul petrolului, întrucât aurul era o metodă de protecţie împotriva inflaţiei generată de creşterea preţului petrolului pe fondul unei accelerări a consumului. 

Aurul ar trebui privit ca fiind o monedă care nu aduce cu sine dobândă. Dolarii, euro, yen-ul şi alte valute pot fi păstrate în depozite pentru a primi dobândă, scopul dobânzii fiind acela de a compensa declinul valutelor în raport cu inflaţia. Prin contrast, aurul îşi menţine valoarea reala de-a lungul timpului.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite