Vânzările Shein și Temu scad în SUA după anunțul privind taxele pentru pachetele mici din China

0
Publicat:

Vânzările Shein și Temu au înregistrat scăderi semnificative în Statele Unite, după ce președintele Donald Trump a anunțat eliminarea scutirilor de taxe pentru pachetele mici importate din China.

Aplicația Shein deschisă pe un telefon în fața unui ecran pe care se vede scris Shein
Vânzările Shein și Temu au înregistrat scăderi semnificative în Statele Unite. Foto arhivă

Retailerii chinezi, au fost afectați de modificările fiscale impuse de administrația americană. Shein a avut un declin de până la 41% în perioada 5-9 februarie, iar Temu, deținut de PDD Holdings Inc., a raportat o scădere de 32%, conform datelor Bloomberg.

Deși această scădere este parțial explicată de tendințele sezoniere de după sărbători, ea a marcat o schimbare bruscă față de creșterile de la sfârșitul lunii ianuarie. Printre factorii care contribuie la scăderea vânzărilor se numără și concurența acerbă din sectorul vânzărilor online, precum și fluctuațiile economice.

Pentru a contracara impactul noilor măsuri fiscale, retailerii chinezi au început să își adapteze strategiile. Shein a anunțat înființarea unor unități de producție în Vietnam, iar Temu a preluat controlul asupra propriului lanț de aprovizionare. Inițial, serviciul poștal american a anunțat că va opri acceptarea coletelor din China și Hong Kong, dar ulterior și-a revizuit poziția.

Un raport al băncii de investiții Nomura Holdings Inc. estimează că eliminarea scutirii de taxe pentru pachetele sub 800 de dolari ar putea reduce cu 0,2 % creșterea PIB-ului Chinei în 2025. Valoarea totală a coletelor expediate de retailerii chinezi precum Shein și Temu în SUA, profitând de mecanismul cunoscut drept „de minimis”, a fost de aproximativ 46 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce reprezintă 11% din totalul importurilor recunoscute oficial din China. Măsura ar putea reduce cu până la 60% volumul acestor exporturi către SUA.

Pe lângă impactul asupra PIB, taxele de 10% sau alte costuri suplimentare impuse acestor tipuri de pachete vor reduce creșterea totală a exporturilor celei de-a doua economii a lumii cu 1,3 %.

În ultimii ani, comerțul cu pachete mici a explodat, numărul coletelor importate în SUA crescând de zece ori între 2015 și 2024, de la 139 de milioane la peste 1,3 miliarde de unități. În 2024, exporturile de pachete „de minimis” destinate direct consumatorilor globali au atins 240 de miliarde de dolari, echivalentul a 7% din totalul vânzărilor în străinătate.

Deși scutirea de taxe era în vigoare de aproape un secol, autoritățile americane au început să o reevalueze din cauza creșterii rapide a platformelor chinezești de comerț electronic, precum Shein, Temu și AliExpress.

Pe lângă impactul economic, mecanismul “de minimis” a atras atenția și din motive de securitate, fiind suspectat că facilitează transportul unor substanțe ilegale, precum fentanilul. În acest context, retailerii chinezi și-au intensificat eforturile pentru a menține accesul pe piața americană, promovând o gamă variată de haine accesibile, articole pentru casă și produse electronice, ceea ce este adus în competiție directă cu platforme precum Amazon, eBay și Etsy.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite