Ungaria intensifică presiunile pe companiile de la Marea Neagră: „Vom cumpăra gaz rusesc“
0Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, continuă să pună presiuni pe companiile care explorează gaze naturale la Marea Neagră, spunând că dacă nu decid până în septembrie să investească în producţie, Ungaria va cumpăra din nou gaze din Rusia, scrie Reuters.
„Exxon Mobil ar putea schimba jocurile în oferta de energie a Europei. Dar ar trebui să ia decizia finală de investiţie. Dacă nu vor lua această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu ruşii”, a declarat Szijjarto pentru Reuters.
Rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră reprezintă o potenţială provocare pentru rolul dominant al Gazprom în Europa Centrală şi de Est, potrivit companiei de consultanţă Deloitte. Folosirea acestor resurse ar putea diversifica livrările de gaz din regiune şi ar aduce venituri de 26 miliarde dolari până în 2040 Guvernului român.
Exxon şi grupul austriac OMV, care controlează compania românească OMV Petrom SA, au pus „pe hold” decizia privind investiţia în proiectul offshore de la Marea Neagră, în aşteptarea revizuirii cadrului legal, după ce Guvernul a introdus prin Legea Offshore şi prin Ordonanţa 114 o serie de restricţii asupra pieţei de gaze naturale. Rezerva pe care o explorează este estimată că deţine între 42 şi 84 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Exxon ia în considerare câţiva factori, înainte de a decide să investească în proiectul Neptun Deep din România, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a companiei, Julie King.
O decizie ar necesita „condiţii fiscale competitive şi stabile, o piaţă liberalizată a gazelor naturale din România care să permită comerţul liber şi o interconectare suficientă cu pieţele libere învecinate, pe durata acordului de concesiune”, a spus King.
Poziţia fără ieşire la mare a Ungariei în Europa Centrală o pune în dezavantaj în obţinerea accesului la gaze naturale, care este utilizat de 85% din gospodăriile din ţară, a spus Szijjarto.
Oficialul ungar nu este la primul comentariu acid pe care îl lansează împotriva României şi a pieţei sale de gaze naturale.
În februarie, el spunea că este o „problemă uriaşă” că OMV a amânat decizia de investiţie în proiectul offshore de extracţie de gaze naturale Neptun Deep.
În iulie, anul trecut, Peter Szijjarto a acuzat România că periclitează siguranţa energetică în regiune, potrivit Agerpres. El a precizat că există ţări care încalcă angajamentele privind interconectării conductelor de gaze şi asigurării reversibilităţii fluxurilor de gaz, dând exemplu România şi a făcut apel la UE şi SUA să exercite presiuni în acest sens, dar şi pentru ca ţara noastră să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră începând din 2022.
Declaraţiile sale veneau după ce Kristof Terhes, şeful transportatorului ungar de gaze FGSZ, critica România că nu are ce să facă cu gazul pe care îl vor extrage companiile petroliere din Marea Neagră. „Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, a fost una dintre declaraţiile provocatoare ale oficialului.