Unde își „ascund” bogații lumii averile? Elveția și Insulele Cayman nu mai sunt o opțiune

0
Publicat:

Considerate zeci de ani paradisuri fiscale, Elveția, Insulele Cayman și Insulele Virgine Britanice nu mai sunt o opțiune pentru miliardarii lumii.

Un bărbat trage spre el un morman de bancnote euro
Bogații lumii nu-și mai țin averile în Elveția și Insulele Cayman

Timp de decenii, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii au ales să-și protejeze bunurile în localități de peste mări, de la Insulele Cayman până la Elveția și Insulele Virgine Britanice, scrie Bloomberg, precizând că un nou centru de bogăție devine extrem de popular printre miliardari - emiratul Abu Dhabi, plin de zgârie-nori.

Cel mai bogat om din cripto Changpeng „CZ” Zhao, familia Adani din India, miliardarul fondurilor speculative Ray Dalio și magnatul rus din domeniul oțelului Vladimir Lisin se numără printre zecile de persoane cu valoare netă mare care au înființat vehicule cu scop special în centrul financiar internațional din Abu Dhabi în acest moment. an, potrivit unei analize a sutelor de dosare corporative din Emiratele Arabe Unite de către Bloomberg News.

Peste 5.000 de SPV-uri există acum pe piața globală din Abu Dhabi, comparativ cu doar 46 în 2016, potrivit datelor compilate de M/HQ, o firmă de consultanță în domeniul averii care se numără printre liderii în crearea acestora. Nu se știe public de unde și-au mutat bunurile miliardarii individuali, de ce au făcut acest lucru sau ce conține fiecare. Cu toate acestea, afluxul de bogăție reflectă schimbări globale ample în modul în care bogații lumii își protejează banii.

Popularizate de regele obligațiunilor nedorite Michael Milken la sfârșitul anilor 1980, SPV-urile sunt entități juridice separate care au devenit structuri de bază pentru persoanele cu valoare netă ridicată care încearcă să-și izoleze riscul financiar. În esență holdinguri care gestionează averea, Abu Dhabi spune că SPV-urile sale pot conține active precum proprietăți și capitaluri proprii.

Abu Dhabi, noul paradis fiscal cu impozite reduse

Fluxurile financiare către Emiratele Arabe Unite marchează un nou rol pentru economia sa de 509 de miliarde de dolari, pe măsură ce familia Al Nahyan, conducătoare, încearcă să se diversifice în afara petrolului. Câștigurile din Abu Dhabi vin, de asemenea, într-un moment în care unele jurisdicții cu impozite reduse, cum ar fi Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman, s-au confruntat cu o mai mare atenție din partea oficialilor din alte părți ale lumii și au înregistrat o scădere a noilor înregistrări corporative.

„ADGM este un loc grozav pentru a înființa SPV și este în creștere bruscă”, a spus Bhaskar Dasgupta, un consilier corporativ care a lucrat anterior pentru zona liberă Abu Dhabi. „Vedem mai multe persoane cu valoare netă mare care se mută din BVI, Caymans, Mauritius și Singapore până aici.”

Protecție sporită pentru averile miliardarilor

Centrul de afaceri din Orientul Mijlociu este atractiv din cauza garanțiilor sale de a proteja activele din jurisdicții străine și a capacității de a beneficia de rețeaua de tratate a dublei taxe din Emiratele Arabe Unite, potrivit persoanelor cu cunoștințe directe în acest domeniu, care au solicitat anonimatul, deoarece problema este privată. .

Tratatul de dubla impozitare din Emiratele Arabe Unite poate ajuta persoanele bogate să-și minimizeze factura fiscală pentru companiile ascunse în SPV, în funcție de dacă țările suplimentare în care își desfășoară afaceri au un acord cu statul Golfului.

Consilierii de avere și investitorii internaționali, mulți dintre ei au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre afaceri confidențiale, indică, de asemenea, o serie de beneficii pe care le oferă emiratul.

Abu Dhabi și Dubaiul din apropiere au devenit orașe globale înfloritoare. Cei care fac investiții mari aici sunt eligibili pentru rezidență pe termen lung și chiar în unele cazuri pentru pașapoarte din Emiratele Arabe Unite, au spus oamenii. Apoi sunt fondurile suverane ale Abu Dhabi, care controlează active de peste 1 trilion de dolari și firme de investiții private influente.

Pentru unii investitori, SPV-urile oferă potențialul de a consolida relațiile la nivel înalt cu membrii regali ai Abu Dhabii, potrivit unor persoane familiare cu problema.

EAU a devenit un refugiu 

Miliardarul egiptean Nassef Sawiris a declarat pentru Bloomberg News săptămâna trecută că își mută și biroul de familie la ADGM. Acesta va fi, de asemenea, înregistrat ca SPV, iar unii membri ai personalului se vor muta din Londra și Luxemburg, potrivit unei persoane cu cunoștință directă a problemei.

În același timp, Emiratele Arabe Unite au fost în ultimii ani uneori un refugiu pentru cei care jonglează cu provocările de reglementare de peste mări.

Zhao, fostul CEO al schimbului de active digitale Binance, și-a cumpărat prima casă în Dubai în 2021, invocând politicile sale pro-cripto. În noiembrie, Binance și Zhao au pledat vinovați de încălcarea sancțiunilor împotriva spălării banilor și a sancțiunilor americane în baza unui acord cu SUA.

Înregistrările ADGM arată că miliardarul a înființat mai multe SPV-uri în Abu Dhabi în acest an, inclusiv Binary Finance Group Holdings, Alphanest Holdings și CZ Labs Holdings. El are cetățenia Emiratelor Arabe Unite și Canada, potrivit înregistrărilor judecătorești din SUA.

Credem, evident, că ADGM este un loc grozav pentru domiciliul companiilor”, a spus un reprezentant al lui Zhao înaintea judecății din SUA. „De asemenea, rețineți că avem și companii în alte jurisdicții mari.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite