Un miliardar îndeamnă firmele ruseşti să vină cu alternative la programele software dezvoltate de SAP

0
Publicat:

Miliardarul Alexey Mordashov a propus înfiinţarea unui consorţiu rusesc care să investească miliarde de dolari pentru a dezvolta o alternativă la soluţiile software pentru companii oferite de grupul german SAP, care şi-a redus operaţiunile din Rusia din cauza războiului din Ucraina, transmite Reuters.

foto drapel Rusia
Foto: Pixabay

În luna aprilie 2022, SAP a anunţat planuri care vizau ieşirea din Rusia şi a permis contractelor de mentenanţă cu clienţii să expire la finele lui 2023.

Găsirea unei alternative la SAP, ale cărei programe software ajută companiile să gestioneze diferite operaţiuni, de la marketing şi resurse umane şi până la logistică şi achiziţii, este crucială pentru Rusia, în condiţiile în care vrea să se dezvolte fără accesul la multe tehnologii occidentale.

"Vedem diferite încercări, diferite proiecte în Rusia, dar credem că deocamdată nu există sisteme care să răspundă, în primul rând, nevoilor clienţilor industriali şi să înlocuiască funcţionalitatea oferită de SAP", a declarat marţi Alexey Mordashov, cel mai mare acţionar de la producătorul de oţel Severstal, la un forum organizat la Nizhny Novgorod.

Mordashov a dezvăluit că Severstal şi compania de petrochimie Sibur dezvoltă soluţii software care, peste aproximativ cinci ani, ar urma să fie comparabile cu soluţiile SAP, dar a sugerat că ar fi nevoie de un consorţiu de mari companii ruseşti care să răspundă la această provocare.

"Înţelegem că vorbim de sume de ordinul miliardelor de dolari, de care vom aveam nevoie pe parcursul a cinci ani, pentru a crea ceva comparabil cu SAP", a spus Mordashov, făcând referire în special la software-ul ERP destinat planificării resurselor companiilor.

"Nu avem alternativă. SAP devine învechit, suntem izolaţi de vânzător, nu putem face update-urile necesare, în primul rând, pentru securitatea cibernetică", a spus Mordashov.

Un purtător de cuvânt de la SAP a spus că firma a implementat şi respectat sancţiunile impuse Rusiei de la debutul conflictului din Ucraina. "Începând din data de 20 martie 2024, toate serviciile rămase pentru clienţii şi parteneri ruşi au fost terminate, în linie cu cel de-al 12-lea pachet de sancţiuni UE. O mică echipă lucrează pentru obligaţiile juridice şi contractuale restante", a informat SAP.

Grupul german SAP, cea mai mare companie de tehnologie din Europa, este prezent şi pe piaţa din România. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite