Un fermier acuză: În 2016 am sesizat Preşedinţia şi Ministerul Agriculturii că vin porcii mistreţi din Ucraina bolnavi de pesta porcină şi ţara va fi condamnată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animale

Atât Preşedinţia, cât şi Ministerul Agriculturii au fost avertizaţi din anul 2016 că vin porcii mistreţi din Ucraina bolnavi de pesta porcină şi România va fi condamnată, însă ideea nu a avut niciun ecou, atrage atenţia directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, potrivit Agerpres.

„Porci ucişi, peste 300.000 de capete de către ANSVSA, în contrapartidă cu 130.000 de mistreţi existenţi în ţară. Întrebare: Merită afacerea? Unii păgubesc, alţi se îmbogăţesc”, spune Dimitrie Muscă, care acuză autorităţile că nu au luat măsurile necesare pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine africane în ţară.

Directorul combinatului precizează că în urmă cu aproape trei ani autorităţile au primit din partea Uniunii Europene avertizări cu privire la pericolul pestei porcine africane, acestea neluând măsuri.

„Încă din anul 2015, autorităţile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană, iar în anul 2016 am sesizat - atât Preşedinţia, cât şi Ministerul Agriculturii - că vin porcii mistreţi din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană şi ţara va fi condamnată. Această idee nu a avut niciun ecou, iar după un an şi jumătate s-a întâmplat nenorocirea, o catastrofă naţională”, anunţă directorul CA Curtici în scrisoare.

„Cauza principală a pestei porcine africane o constituie mistreţul. În ţara noastră, pesta porcină africană a pătruns prin intermediul mistreţilor din Ucraina, iar literatura de specialitate spune că această boală puternic infecţioasă creează în 10% din mistreţi forme de rezistenţă, astfel mistreţii bolnavi sau trecuţi prin boală rămân purtători şi eliminatori de virus peste 400 de zile”, menţionează sursa citată.

Directorul CA Curtici apelează la organele de cercetare penală pentru a se sesizeza din oficiu în vederea opririi „sabotajului economic şi a distrugerii industriei cărnii de porc”, precum şi „tragerea la răspundere a guvernanţilor, care nu vor să facă demersurile necesare pentru începerea împuşcării, în totalitate, a mistreţilor”.

„În caz contrar împuşcaţi-ne pe noi! Atât ne-a mai rămas. În cazul de la Satu Mare, am fost minţiţi. Pesta porcină africană nu a fost introdusă prin alimente (mezeluri, carne etc.), vectorul principal fiind tot mistreţul provenit din Ucraina”, spune Dimitrie Muscă.

„Românii şi-au înţărcat copiii cu carne de porc, iar dumneavoastră domnilor guvernanţi doriţi să ne luaţi şi acest drept. Carnea de porc care va fi importată va costa dublul preţului cărnii româneşti de azi. Sperăm că organele de cercetare penală îi vor trage la răspundere pe toţi acei vinovaţi de această catastrofă”, a mai adăugat Dimitrie Muscă.

Potrivit directorului general al Combinatului Agroindustrial Cutici, ANSVSA „nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici şi să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariţia focarelor, să creeze cordoane de protecţie”.

„Oare, soluţiile dezinfectante provin de la o anumită firmă, precum în cazul gripei aviare?! Pentru numele lui Dumnezeu, opriţi crima şi sabotajul agriculturii româneşti!”, mai spune Dimitrie Muscă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite