UE aprobă modificarea și prelungirea schemei de sprijin pentru cogenerarea energiei în România

0
Publicat:

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, prelungirea şi modificarea unei scheme româneşti de ajutor de stat pentru promovarea producţiei de energie electrică şi energie termică în sisteme de cogenerare de înaltă eficienţă conectate la reţelele districtuale de termoficare din România, informează un comunicat al Executivului comunitar.

foto clădire Comisia Europeană
UE aprobă modificarea și prelungirea schemei de sprijin pentru cogenerarea energiei Foto: Pixabay

Iniţial, schema a fost aprobată în luna septembrie 2022 şi urmează să expire la 30 iunie 2024. Obiectivul său este promovarea construcţiei de noi centrale de cogenerare de înaltă eficienţă.

România a înştiinţat Comisia Europeană de intenţia de a prelungi măsura până la data de 31 iulie 2028, de a majora bugetul cu 362 milioane de euro, până la o valoare totală de 752 milioane de euro, precum şi de a sprijini instalarea unor capacităţi suplimentare de cogenerare de cel puţin 200 de MW.

Comisia a analizat schema modificată în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu liniile directoare din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie şi a concluzionat că schema amendată rămâne necesară şi adecvată pentru a promova instalaţiile de cogenerare de înaltă eficienţă în România şi a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, Comisia a concluzionat că schema este proporţională şi orice efect negativ asupra competiţiei şi comerţului în UE va fi limitat, se menţionează în comunicat.

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, precizează sursa citată. 

În 2022, Comisia a aprobat schema de ajutoare în valoare de 390 de milioane de euro, ajunsă în România în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență pentru a sprijini cogenerarea de înaltă eficiență de energie electrică și energie termică.

„Datorită acestei scheme în valoare de 390 de milioane de euro, România va putea să sprijine construirea unor sisteme centralizate de termoficare mai eficiente, contribuind astfel la înverzirea sectorului. Această măsură de ajutor, care va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, va susține realizarea obiectivelor Pactului verde european și va sprijini România să își atingă țintele privind reducerea emisiilor, limitând totodată eventualele denaturări ale concurenței”, susținea la acel moment Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite