Turcan, despre proiectul România Educată: „Înseamnă oameni din ce în ce mai bine plătiţi şi sprijin pentru o pensie mai bună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: facebook Raluca Turcan
Foto: facebook Raluca Turcan

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a transmis, miercuri, că proiectul „România educată" înseamnă oameni educaţi, din ce în ce mai bine plătiţi şi, implicit, un sprijin pentru o pensie mai bună.

„România educată este unul dintre cele mai importante instrumente de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm acum pe piaţa muncii. Ritmul alert al inovării şi tehnologizării şi schimbările demografice au impact în toate sistemele de educaţie, care sunt obligate să se adapteze. 

Sunt provocări cu care nu se confruntă doar România şi la care trebuie răspuns rapid şi concret. 'România educată' înseamnă oameni educaţi şi din ce în ce mai bine plătiţi şi, implicit, un sprijin pentru o pensie mai bună.

Explicaţiile despre contextualizarea proiectului sunt de prisos, în condiţiile în care indicatori ca rata părăsirii timpurii a şcolii şi rata participării adulţilor la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii arată decalaje ce trebuie recuperate rapid, cu efect major asupra pieţei muncii. 

Totodată, statisticile vorbesc de la sine: România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte proporţia de tineri cu studii superioare. Doar 1% din adulţii din România recurg la cursuri de pregătire profesională, în condiţiile în care media UE, înainte de pandemie, era de 11%", a subliniat Turcan.

Ministrul Muncii a precizat, totodată, că principala preocupare o reprezintă lipsa forţei de muncă suficient de calificată şi de competitivă, situaţie din care rezultă faptul că "sistemul educaţional românesc de astăzi a rămas mult în urma tendinţelor de pe piaţa muncii".

„În toate discuţiile pe care le am cu angajatorii, principala preocupare este lipsa forţei de muncă suficient de calificată şi de competitivă. Din toate aceste discuţii reiese constant faptul că sistemul educaţional românesc de astăzi a rămas mult în urma tendinţelor de pe piaţa muncii şi nu mai reuşeşte să asigure absolvenţi care să poată ocupa locurile de muncă cerute acum. 

Cel mai important obiectiv al 'României educate', proiect asumat astăzi de Guvern, este acela că va permite tinerilor să intre pe piaţa muncii după finalizarea studiilor, pentru că vor fi pregătiţi într-o meserie, vor dobândi competenţe relevante pentru ceea ce se cere pe piaţă şi, mai mult, vor fi deschişi către viitor prin oportunităţi de perfecţionare şi recalificare. Prin parteneriatul dintre mediul economic şi unităţile de învăţământ se vor asigura nu doar locuri de muncă după terminarea şcolii, ci şi profesionişti în industrii esenţiale pentru economie, care astăzi lipsesc de pe piaţa muncii", consideră şefa la Muncă.

În viziunea Ralucăi Turcan, un sistem educaţional modern şi conectat la realitatea economică "este o condiţie sine qua non a combaterii sărăciei în muncă: înseamnă salarii mai mari, mai multă flexibilitate, un nivel de viaţă mai bun şi, implicit, un sistem de pensii mai solid".

„Proiectul 'România educată' va fi transpus în perioada următoare într-un pachet legislativ. Acest pas este necesar pentru a da generaţiilor următoare aceleaşi oportunităţi pe care le au tinerii din ţările europene cu sisteme de educaţie eficiente şi orientate către viitor. 

Şi revin la un obiectiv al MMPS despre care am mai discutat: o orientare mai pragmatică asupra serviciilor publice privind ocuparea. Ministerul Muncii se va concentra pe găsirea de soluţii pentru forţa de muncă neocupată şi va folosi fondurile europene pentru a veni în sprijinul angajatorilor pentru a-şi pregăti angajaţii în ariile profesionale cele mai căutate astăzi. 

Amintesc de Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare cu un buget de 3,9 miliarde de euro, program care va include o finanţare consistentă pentru măsuri de formare şi ocupare. Toate aceste planuri: educaţie, angajare, pregătire continuă ca răspuns la schimbările din piaţa muncii se întrepătrund şi se condiţionează reciproc, iar reformele în educaţie promovate prin proiectul "România Educată" reprezintă singurul răspuns concret pentru a fi competitivi pe o piaţă a muncii în continuă schimbare", a menţionat oficialul.

Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul pentru proiectul 'România Educată', urmând ca până la 1 august să fie creat un grup interministerial coordonat de premier, al cărui vicepreşedinte va fi ministrul Educaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite