Transportatorii, puternic afectaţi de coronavirus: Jumătate n-ar rezista mai mult de 30 de zile. Videoreportaj la Vama Nădlac 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a realizat un reportaj la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 pentru a discuta cu şoferii profesionişti despre măsurile luate de autorităţile române pentru a combate epidemia cu noul coronavirus – COVID-19.

UNTRR solicită Guvernului asigurarea de facilităţi suplimentare pentru şoferii profesionişti în zonele aglomerate, în special în cadrul punctelor de trecere a frontierei, pentru a limita riscul de infecţie cu Covid - 19 (noul coronavirus).

Prin natura muncii prestate, şoferii profesionişti au o activitate extrem de mobilă, iar transportul rutier internaţional interconectează toate economiile statelor membre şi toate sectoarele economice ale UE. Astfel, riscul ca şoferii profesionişti să fie expuşi la infectarea cu noul coronavirus este mai ridicat, iar autorităţile române ar trebui să ofere facilităţi suplimentare în cazul acestora, inclusiv realizarea unei campanii de informare punctuale care să ofere sfaturi special adaptate şoferilor.

Potrivit unui sondaj realizat de UNTRR printre firmele de transport rutier, dacă epidemia cu noul coronavirus va atinge punctul maxim în Europa în următoarele 60-90 de zile, 52,6% din firmele chestionate au răspuns că ar avea resurse să-şi menţină activitatea doar pentru 30 de zile, 26,3% între 30-60 de zile şi numai 10,5% din firme şi-ar permite menţinerea activităţii pentru o perioadă mai mare de 90 de zile.

Ca măsuri de ajutor din partea statului, firmele de transport rutier au solicitat amânarea plăţii ratelor la leasing, credite etc., suspendarea plăţii contribuţiilor sociale pentru angajaţi, plata de indemnizaţii suplimentare pentru şoferii care sunt plasaţi în carantină şi suspendarea plăţii ratelor la creditele ipotecare pentru angajaţii din companiile afectate.

`UNTRR solicită Guvernului României să întreprindă demersuri pe lângă Comisia Europeană şi Guvernul Italiei în vederea aplicării unei derogări temporare de la interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în autovehicul, conform Reg. (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere. Astfel, şoferii vor fi mai izolaţi şi posibilitatea de a se infecta cu noul coronavirus este mai redusă dacă îşi efectuează repausul săptămânal normal în autovehicul şi nu la hotel”, se arată în comunicatul UNTRR.

Videoreportaj realizat de UNTRR:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite