Traderii avertizează asupra penuriei de gaz şi motorină din cauza invaziei ruse: Urmează recesiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Pieţele de energie şi de mărfuri sunt în stare de şoc după invazia Ucrainei de către Rusia, au declarat marţi cele mai importante companii comerciale din lume, avertizând asupra penuriei de gaz şi motorină în Europa şi recesiune economică dacă fluxurile ruseşti scad în continuare.

Preţurile de pe pieţele gazelor, petrolului, metalelor şi produselor agricole au crescut de la invazie şi au devenit atât de volatile încât companiile au fost nevoite să reducă volumele tranzacţionate din cauza lichidităţii tensionate, scrie Reuters.

Directorii executivi a patru dintre cei mai mari comercianţi de energie - Vitol, Gunvor, Mercuria şi Trafigura - au declarat că piaţa gazelor în special a devenit disfuncţională din cauza apelurilor în marjă de negestionat.

„Cu cât războiul durează mai mult, cu atât sunt mai mari şansele de recesiune economică”, a declarat directorul general al Vitol, Russell Hardy, la FT Commodities Global Summit.

Rusia numeşte cea mai mare invazie din Europa de după al Doilea Război Mondial o „operaţie militară specială” pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de „nazişti”. Occidentul spune că acesta este un pretext fals pentru un război neprovocat împotriva unei ţări democratice.

Pieţele de energie aveau o capacitate neutilizată redusă chiar înainte ca Rusia să-şi lanseze invazia pe 24 februarie. Acum se vor lupta să absoarbă pierderea potenţială de aproximativ 2 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol din Rusia, care concurează cu Arabia Saudită ca cea mai mare din lume. exportatori de petrol.

"Din perspectivă economică, Rusia va fi un învins. Nici Europa nu se va descurca foarte bine cu o criză a refugiaţilor... (şi) preţuri mai mari ale mărfurilor", a spus CEO-ul Mercuria, Marco Dunand, adăugând că se aşteaptă ca ţările din Golful Orientului Mijlociu să beneficiază cel mai mult de preţuri şi ca intermediari politici între Occident şi Rusia.

Deşi nu au fost impuse sancţiuni asupra petrolului rusesc la nivel global, companiile din întreaga lume au boicotat mărfurile ruseşti.

„Mulţi oameni din toată Europa doresc să boicoteze petrolul rusesc”, a spus Hardy, adăugând că încă nu este clar cât de mult petrol se va pierde.

Directorul executiv al Trafigura, Jeremy Weir, a estimat pierderile din piaţa ţiţeiului şi a produselor ruseşti între 2 şi 2,5 milioane barili pe zi. Vitol, Mercuria şi Gunvor, pe de altă parte, au spus că declinul nu este imediat calculabil, dar nu văd deficitul depăşind 3 milioane de barili pe zi.

Cele trei companii au oprit achiziţiile spot de petrol rusesc, dar constată că există contracte pe termen mai lung.

Principala preocupare pentru Europa este motorina. Europa importă jumătate din nevoile sale din Rusia şi s-ar putea confrunta cu lipsuri, au spus companiile comerciale, Trafigura adăugând că America Latină şi Africa ar putea fi, de asemenea, puternic afectate.

Iranul ar putea creşte exporturile cu 1 milion de barili pe zi cu condiţia semnării unui acord nuclear internaţional, dar este puţin probabil ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi să crească producţia mai repede, a spus Hardy.

„Au fost destul de clari până acum că vor continua cu acordul lor OPEC+”, a spus Hardy, adăugând că ţările africane, în special, au mai puţin petrol decât înainte de pandemia COVID-19.

„Ne aşteptăm la o creştere de 1-2 milioane bpd? Da, dar nu este probabil în următoarele două luni”, a spus el.

Acoperirea pe pieţele futures, în special pentru gazele naturale, a devenit dificil de gestionat, deoarece liniile de credit tensionate obligă participanţii de pe piaţă să reducă poziţiile, ceea ce, la rândul său, contribuie la o volatilitate şi mai mare. Citeste mai mult

Companiile comerciale au spus că piaţa caută autorităţi de reglementare, bănci centrale şi guverne pentru lichiditate de rezervă în caz de urgenţă.

Directorul executiv al lui Gunvor a spus că contractele futures de gaze angro TTF olandeze, care sunt utilizate ca etalon european, nu pot fi utilizate pentru a acoperi piaţa globală a gazelor naturale lichefiate (GNL).

"Problema este preţul disfuncţional al TTF din cauza apelurilor în marjă. Capacitatea de tranzacţionare a gazului a explodat în ultimii cinci ani şi s-a dovedit că nu există un etalon de referinţă adecvat pentru absorbţia acestui tip de volum", a declarat CEO-ul Gunvor, Torbjorn Tornqvist.

"Suntem în mijlocul unei furtuni acum"

Limitele de lichiditate din cauza apelurilor în marjă extreme i-au forţat pe comercianţi să se concentreze asupra activităţii de bază, a spus Tornqvist, inclusiv pe propria sa.

Marja iniţială este garanţia, sau numerar, depusă de către membrii compensatori casei de compensare pentru a acoperi pierderile potenţiale în cazul în care un membru nu este obligat. Apelurile în marjă apar atunci când diferenţa dintre preţul spot curent şi vânzarea viitoare devine prea mare, forţând comercianţii să mărească depozitul pe care îl au.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite