Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj din România. Cum a ajuns un şomer să încaseze lunar 6.000 de lei
0
Şase şomeri din România încasează lunar indemnizaţii mai mari de 3.000 de lei. Cea mai mare indemnizaţie încasată în ţara noastră este de 5.755 de lei şi îi revine unui fost director de la o societate comercială din Botoşani.
Pe locul doi în topul şomerilor bine indemnizaţi, este un fost director economic din Satu Mare, care primeşte lunar 4.023 de lei, fiind urmat de un alt fost director economic, din Bucureşti, care are o indemnizaţie de şomaj de 3.630 de lei, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit Mediafax.
Locul al patrulea din clasament este ocupat de un fost şef serviciu din judeţul Ilfov, care primeşte ca şomer 3.082 de lei, iar pe locul al cincilea, cu o indemnizaţie de 3.077 de lei, este un expert în forţă de muncă şi şomaj din Hunedoara.
Pe ultima poziţie în clasamentul şomerilor bine plătiţi este un fost director de proiect din Prahova, care primeşte 3.074 de lei.
Indemnizaţia de şomaj se acordă, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: şase luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se calculează în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, ţinându-se cont de 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.