Tesla vrea să îl înlocuiască pe Elon Musk de la conducerea companiei și îi forțează plecarea de la Casa Albă
0Compania de automobile electrice Tesla a căutat un nou director general pe fondul prăbușirii prețului acțiunilor și a mișcărilor controversate făcute de Elon Musk în cadrul administrației Trump.

Președintele american Donald Trump l-a lăudat pe Musk pentru activitatea sa în cadrul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală” (DOGE), susținând apoi că acesta și-ar putea dori „să se întoarcă acasă la mașinile sale”. Se pare că în acest timp, Tesla era în căutarea unui nou lider, după ce Musk a petrecut ultimele două decenii în calitate de CEO, potrivit The Wall Street Journal, citat de Daily Mail.
În ultimele luni membri board-ului Tesla au contactat mai multe firme de recrutare de directori pentru a pune la punct un proces formal de căutare a unui nou CEO. Discuţiile au început pe fondul intensificării tensiunilor în interiorul companiei, din cauza scăderii veniturilor, precum şi a faptului că Musk se concentrează mult prea mult pe activităţile sale de la Washington.
Astfel, Musk ar fi fost rugat de consiliul de administrație al companiei să facă o declarație publică în care să promită că se va întoarce la slujba sa de zi cu zi sau, în caz în care refuză, o va pierde. Ulterior, miliardarul a anunțat că își va dedica „mult mai mult din timp companiei Tesla”, potrivit sursei citate.
Nu este, însă, clar cât de departe au ajuns căutările, dar surse anonime au declarat că Tesla s-a decis asupra unei anumite firme care să-l găsească pe înlocuitorul lui Musk.
Vânzările Tesla au scăzut vertiginos
Profiturile producătorului auto din primul trimestru au scăzut cu 71%, obținând 409 milioane de dolari, comparativ cu 1,4 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
Wall Street se aștepta la o performanță mai bună, iar investitorii sunt în mod clar din ce în ce mai neliniștiți. Acțiunile companiei au scăzut cu aproape 40 % din valoare din ianuarie, când Musk a început să fie șeful DOGE și să fie văzut peste tot cu Donald Trump.
În conferința telefonică privind câștigurile Tesla din primul trimestru, investitorii au spus ce doresc de la CEO.
„Poate Elon să ofere asigurări că, la un moment dat din viitorul apropiat, va termina cu DOGE și cu politica? Mulți acționari Tesla își doresc ca el să își reprioritizeze timpul și efortul către inginerie”, a întrebat un investitor,. În cadrul discuției, Musk a spus: „Începând din mai timpul alocat pentru DOGE va scădea semnificativ”.
Musk a recunoscut că incursiunile sale în politică au afectat compania sa pentru moment, deși a adăugat că și economia globală a fost de vină.
Tesla este în mare parte creditată pentru creșterea popularității vehiculelor electrice, care reprezintă peste nouă procente din vânzările anuale de vehicule noi în SUA. Implicarea lui Musk în politică, cheltuind milioane de euro pentru campania președintelui Donald Trump și susținând candidați de extremă dreapta în Europa, i-a îndepărtat pe mulți dintre cumpărători. De asemenea, au existat și numeroase proteste, mai multe showroomuri şi staţii de încărcare Tesla fiind ţinte ale unor incendii provocate. Pe fondul acestor nemulțumiri, vânzările Tesla au scăzut vertiginos.
Pe cine dă vina Tesla pentru dificultățile sale
Cu toate acestea, Tesla rămâne brandul de vehicule electrice cel mai bine vândut în SUA și cel mai valoros producător auto din lume după capitalizarea de piață.
Cele mai bine vândute modele Tesla - Model Y și Model 3 - tocmai au primit câteva actualizări. Cybertruck, care a fost lansat la sfârșitul anului 2023, a devenit rapid cel mai bine vândut pick-up electric din SUA.
Dar gama de modele îmbătrânește. Concurenții globali, inclusiv mărcile chineze BYD, NIO, XPeng și Zeekr, și-au modernizat masiv capacitatea bateriei și tehnologia interioară. BYD tocmai a lansat o mașină despre care susține că poate încărca bateria într-o treime din timpul necesar unei Tesla.
Într-un raport privind rezultatele companiei, Tesla a dat vina pentru dificultățile sale pe politicile comerciale schimbătoare ale președintelui Trump și pe un lanț global de aprovizionare sensibil.
„Incertitudinea de pe piețele auto și energetice continuă să crească, deoarece evoluția rapidă a politicii comerciale are un impact negativ asupra lanțului global de aprovizionare și a structurii costurilor Tesla și a colegilor noștri”, a raportat compania în rezultatele sale.