Telefonia mobilă se scumpește. Clienții vor plăti mai mult din cauza deprecierii leului
0Abonamentele de telefonie se vor scumpi considerabil în perioada următoare, dată fiind creșterea bruscă a monedei europene în raport cu leul.

Operatorii de telefonie percep de mult timp peste 5 lei/euro (deși moneda europeană a fost cotată până zilele trecute la 4,8-4,9 lei) la abonamentele de telefonie plătite de cetățeni, ceea ce înseamnă că scumpirea leului de acum, când a depășit cu adevărat 5,1 lei la cursul BNR, se va reflecta și mai puternic în facturile clienților.
Spre exemplu, facturile Vodafone emise la 20 aprilie au folosit un curs de schimb de 5,0748 lei/euro, față de cursul BNR de 4.9773 lei/euro.
Vodafone facturează la 5.1958 lei/euro
„Atunci când achiți factura Vodafone, vei plăti la cursul valutar de referință aplicabil, respectiv la cursul de vânzare standard EUR/RON practicat de ING Bank pentru persoane fizice .
Cursul valutar aplicabil este cursul de vânzare EUR/RON practicat de ING Bank în ultima zi de joi a lunii trecute (pentru facturarea bunurilor achiziționate și a avansului bunurilor achiziționate cu plata în rate), respectiv în a doua zi lucrătoare anterioară datei emiterii facturii (pentru serviciile și ratele bunurilor achiziționate)”, se arată într-una dintre informările Vodafone.
Joi, 8 mai 2025, cursul valutar folosit de Vodafone pentru facturi este de 5.1958 lei/euro.
La Orange, cursul de schimb valutar este „reprezentat de valoarea cursului de vanzare ING Bank anunțat pe site-ul băncii, în secțiunea dedicată cursului valutar (standard) pentru persoane fizice, în ziua lucrătoare anterioara zilei emiterii facturii, la ora 15:00”.
Facturile Telekom sunt emise în RON, la ultimul curs de vânzare EUR/RON pentru persoane juridice al ING Bank România din ziua lucrătoare anterioară începutului perioadei de facturare.
Acest lucru înseamnă că tarifele pe care le vor plăti românii pentru facturile aferente lunii mai ar putea fi mult mai mari decât pentru luna aprilie.
Telekom emite facturi la un curs de 5,21 lei/euro
Spre exemplu, Telekom va calcula prețul facturilor la un curs de 5,2154 lei/euro, folosit de ING Bank România pentru persoane juridice, curs mai mare cu 9 bani față de cursul afișat de BNR - 5,1222 lei/euro.

Orange folosește 3 tipuri de valori, cuprinse între 5,17 și 5,73 lei/euro
Orange folosește 3 tipuri de valori pentru calculul facturii, după cum urmează:
- pentru contractele semnate înainte de 1 septembrie 2022, valoarea în lei a facturii Orange și a reîncărcării PrePay cu credit sau cu o opțiune este calculată la cursul valutar obținut din media cursurilor valutare de vânzare a băncilor: ING România, BRD și Banca Transilvania. Media stabiilită pentru data de 8 mai 2025, când cursul BNR indica valoarea de 5,1222 lei/euro, este de 5.1767 Lei.
- pentru contractele semnate sau modificate la initiativa Clientului sau a Orange Romania începând cu 1 septembrie 2022, aloarea în lei a facturii Orange și a reîncărcării Orange PrePay cu credit sau cu o opțiune din factura de abonat persoana fizica este calculată la cursul valutar ING de vânzare (standard). Cursul de schimb valutar la care se va face facturarea va fi utilizat atât în cazul facturilor emise pentru servicii, cât și facturilor de achiziție de mărfuri. Media stabiilită pentru data de 8 mai 2025, când cursul BNR indica valoarea de 5,1222 lei/euro, este de 5,2091 Lei.
- 5,73 lei/euro este cursul folosit de Orange pentru reîncărcările cu credit sau opțiuni și pentru achiziționarea cartelelor preplătite începând cu 1 aprilie 2025.
Nou record negativ pentru leu
Cursul valutar oficial publicat de Banca Națională a României (BNR) arată că euro a ajuns la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.
Cursul leu/euro a crescut joi cu 0,0231 lei, la 5,1222 lei/euro, față de marți când deja atinsese nivelul record de 5,0991 lei/euro.
Cursul valutar a explodat, marți, depășind pragul psihologic de 5 lei, după ce luni s-au publicat rezultatele alegerilor prezidențiale care l-au propulsat pe George Simion în turul II, alături de Nicușor Dan.
Leul s-a depreciat puternic începând cu data de 6 mai, după ce rezultatul alegerilor prezidențiale l-au indicat câștigător pe George Simion cu 41% din sufragii și pe Nicușor Dan cu 21%.
Euro a fost cotat marți la 5,0378 lei, crescând miercuri la 5,0991 lei.
Moneda euro a depășit 5 lei pe piața interbancară, pe fondul incertitudinii politice și fiscale. BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul I.