Articol publicitar

Teama de finalul programului Prima Casa, nejustificata

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panica a cuprins piaţa imobiliară vara aceasta odată cu anunţul că fondurile destinate Programului Prima Casă, motorul care a ţinut piaţa în mişcare pe timp de criză sunt pe cale de a se epuiza.

Rezultatul imediat a fost o ieftinire de 1 până la 2 procente la preţul locuinţelor în condiţiile în care pe site-urile de specialitate numărul de apartamente puse în vânzare în secţiunile imobiliare dedicate proprietarilor este în creştere.

De ce se tem proprietarii?

Temerea principală a proprietarilor de apartamente care au început să scadă preţul cerut este că odată cu finalul programului Prima Casă va scădea şi cererea până la punctul în care preţurile vor intra din nou într-un puternic trend descendent. Pentru a evita pierderi mai mari conform acestei teorii, proprietarii prefer să vândă la preţuri ceva mai mici cât mai există fonduri pentru Prima Casă decât să piardă mii de euro mai târziu.

Analiştii considera că aceasta panica este complet nejustificată şi se grăbesc să asigure că programul nu este atât de aproape de final precum ar părea. Chiar dacă programul Prima Casă s-ar încheia abrupt, există în continuare alternative creditelor ipotecare care au început să fie tot mai avantajoase în ultima perioadă.

Ministerul Finanţelor implicat direct în rezolvarea situaţiei

Numărul mare de oferte imobiliare proprietari care se vând sub media pieţei şi al vânzătorilor care au cedat sub presiune şi au început să scadă preţurile cerute pentru locuinţe din teamă că nu vor mai vinde după finalul programului Prima Casă a început să destabilizeze uşor piaţă. Situaţia a primit săptămâna trecută răspuns direct de la Ministerul Finanţelor Publice care a înaintat un proiect de Hotărâre de Guvern care ar garanta că plafonul de fonduri Prima Casă va fi îndeajuns pentru a acoperi şi a doua jumătate a lui 2014.

Este vorba de o iniţiativă de a reloca fonduri destinate achiziţiei locuinţelor construite de ANL, locuinţe sociale dedicate strict tinerilor şi care se obţin în condiţii destul de dificil de întrunit în scopul folosirii că plafon de garantare în programul Prima Casă.

Ministerul Finanţelor Publice motivează această decizie prin faptul că interesul cumpărătorilor pentru locuinţe sociale a fost cu mult sub nivelul aşteptărilor, cu doar 201 solicitări pentru acordare de garanţii pe o perioadă de 10 luni între septembrie 2013 şi iunie 2014. Suma totală a cererilor pe perioada de aproape un an a reprezentat un total de doar 1,7% din totalul alocat pentru acest proiect. Pentru a face o comparaţie validă trebuie menţionat faptul că pentru programul Prima Casă se înregistrează anual 25.500 credite aprobate.

Plafon de garantare mai mare ca în 2013

Dacă această măsură va fi aprobată, cumpărătorii interesaţi de achiziţionarea de locuinţe vor avea la dispoziţie pentru a doua jumătate a anului un plafon de garantare ce poate acoperi 13.900 de credite faţă de 11.000 în aceeaşi perioadă a lui 2013.

O astfel de măsură ar stabiliza preţurile calmând teamă celor mai mulţi proprietari de imobile. Conform estimării făcută la o garanţie medie pe 2014 sub 36.000 de euro, cumpărătorii şi-ar permite să achiziţioneze în mod special garsoniere aflate în zonele mărginaşe de pe harta Bucurestiului sau apartamente de 2 şi chiar 3 camere în alte oraşe din ţară.

Analiştii sunt de parare că există atât cerere cât şi ofertă, singura problemă care ar putea duce la o nouă îngheţare a pieţei imobiliare ar fi lipsa de fonduri pe care Ministerul Finanţelor încearcă să o rezolve prin proiectul de Hotărâre de Guvern. În situaţia puţin probabilă în care măsura propusă va fi respinsă de guvern, cumpărătorii vor rămâne în continuare cu opţiunea de a apela la credite ipotecare de la băncile din România care au început să reducă treptat garanţia minimă necesară şi să ofere dobânzi competitive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite