Tarom, pierderi de 5 ori mai mari decât estimările. Compania face concedieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ultima rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli arată pierderi de 206,8 milioane de lei, faţă de 41,2 milioane de lei, cât erau estimate pierderile totale ale companiei în luna septembrie. Ca atare, Tarom concediază 164 de persoane până la sfârşitul anului. „Economia” ar fi de 1,07 milioane de lei lunar, respectiv 12,85 milioane de lei pe întreg anul viitor.

Ultima rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Transporturilor, arată că în 2017, veniturile totale ale companiei vor fi de 1,15 miliarde lei, din care cele provenite din exploatare sunt estimate la 1,1 miliarde lei.

În ce priveşte cheltuielile totale, acestea sunt estimate la 1,36 miliarde lei, din care cele de exploatare de 1,28 miliarde lei, iar cele cu bunuri şi servicii de 894,85 milioane lei. 

Tarom şi-a programat cheltuieli cu investiţiile de 262,19 milioane lei.

Aceste noi prognoze arată pierderi de cinci ori mai mari faţă de bugetul iniţial aprobat în luna septembrie în Guvern, care indica un rezultat negativ de 41,2 milioane lei, pentru acest an.

Concedierea a 164 persoane diminuează cheltuielile cu aproape 13 milioane lei în 2018

Pentru salarii, compania va plăti 137, 77 milioane lei, la care se adaugă bonusuri de 4, 25 milioane lei şi cheltuieli conducere, comisii şi comitete 2,44 milioane lei.

Până la sfârşitul anului, compania intenţionează să concedieze 164 de persoane, astfel încât numărul acestora să fie 1.903, care vor avea un câştig mediu lunar pe salariat de 6.364 lei, respectiv 6.529 lei inclusiv cheltuielile de natură salarială.

“Numărul de personal prognozat la finele anului este diminuat cu  164 salariaţi faţă de nivelul aprobat în anul 2017”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Economia” ar fi de 1,07 milioane lei lunar, respectiv 12,85 milioane lei pe întreg anul viitor.

    

Al 10-lea an de pierderi consecutive

Pierderile companiei s-au adâncit de la un an la altul, iar specialiştii spun că societatea va ajunge într-un impas financiar, mai ales din cauză că trebuie să plătească lunar ratele pentru cele două aeronave Boeing achiziţionate în leasing în acest an.

Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei, pe fondul scăderii veniturilor şi al valorii activelor imobilizate.

Bugetul companiei arată că 2017 ar urma să fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că societatea nu a mai înregistrat profit din 2007.

Compania de stat Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, după companiile low-cost Wizz Air şi Blue Air.

Pentru salvarea companiei trebuie implementat un plan de redresare

În septembrie, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a dat asigurări că are un plan concret pentru redresarea companiei, iar efectele politicilor comerciale ale actualei echipe de la TAROM vor fi vizibile începând cu sezonul de iarnă 2017-2018.

Acesta preciza atunci că se analizează activitatea Direcţiei Comerciale din companie şi va fi demarat procesul de reorganizare, cu scopul creşterii performanţei.

"Încercăm să salvăm compania, suntem interesaţi să achiziţionăm şi aeronave de lung curier, aşa cum spuneam, şi să redeschidem rute importante precum China, Canada sau SUA. Anul 2017 este momentul "T zero" al companiei, moment de la care trebuie proiectate greşelile istorice care au fost făcute în toţi aceşti ani", susţinea atunci Răzvan Cuc.

    

Curtea de Conturi: Pierderile cumulate ale Tarom sunt de 2 miliarde lei

Pe de altă parte, în ultimul său raport, Curtea de Conturi arăta că pierderile reportate ale Tarom până în 2012, de 1,67 miliarde lei, s-au adâncit cu încă 545 milioane lei până la sfârşitul anului trecut. 

„În perioada 2012-2016 societatea a realizat pierderi contabile în cuantum total de 545.339.980 lei, iar la finele exerciţiului financiar 2016 pierderea reportată preliminată a fost de 2.091.103.000 lei, astfel încât este puţin probabil ca în perioada următoare acţiunile TAROM să poată genera venituri din dividende, astfel încât să devină atractive pentru investitori”, considera Curtea de Conturi.  

Printre cauzele care au dus la acest rezultat dezastruos se numără insuficienta implicare a managerilor şi cheltuielile de exploatare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite