STUDIU Trei din patru români nu lucrează în IT după absolvirea unui curs de programare, în ciuda salariilor mari şi a lipsei de angajaţi din domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programator

Domeniul IT este promovat ca fiind unul dintre cele mai sigure, atractive şi bine plătite domenii, iar asta a făcut ca numărul de cursuri de programare din piaţă să crească.

Într-un studiu pe toată ţara, start-up-ul de educaţie IT Codecool a aflat ce se întâmplă cu cei care vor să intre în domeniu şi inevitabil ajung în faza în care aleg un curs de programare şi până la angajare. Studiul explorează şi care sunt problemele de care se lovesc şi cum pot fi combătute pentru a creşte numărul de absolvenţi angajaţi într-un domeniu care suferă de o lipsă de angajaţi. 

Doar unul din trei români crede că programarea poate fi învăţată pe cont propriu

Deşi programarea a fost mereu promovată ca fiind o ştiinţă foarte accesibilă, pe care oricine o poate învăţa doar cu ajutorul resurselor online - şi având drept exemplu câteva nume celebre precum Bill Gates sau Steve Wozniak care confirmă acest lucru - datele spun însă altceva.

Conform studiului, doar 26,6% dintre respondenţi sunt de părere că pot deveni buni profesionişti în domeniul IT învăţând programare pe cont propriu.

Chiar şi acum, într-o perioadă atât de axată pe tot ce înseamnă digitalizare, cursuri online, nevoia de cursuri asistate de mentori nu poate fi înlocuită de acest acces aproape nelimitat la resurse online. Studenţii au nevoie de mentori, au nevoie de proiecte în echipă - dincolo de aspectul social, interacţiunea de acest tip îi ajută să se integreze mult mai uşor ulterior la locul de muncă. La Codecool, studenţii noştri realizează peste 40 de proiecte pe parcursul cursului. Astfel ne asigurăm că îi pregătim cu adevărat pentru provocările cu care vor da piept într-o companie de IT”, a declarat Claudia Tamaşi, country manager Codecool.

74% dintre cei care au absolvit un curs de programare nu s-au angajat apoi în domeniu

Studiul a continuat cu informaţii despre cum arată parcursul profesional al unui proaspăt absolvent de studii IT, din momentul terminării cursului şi până la absolvire.

Astfel, datele arată că dintre aceştia, 74% nu ajung să se angajeze în acest domeniu, iar principalul motiv este pentru că nu se simt îndeajuns de pregătiţi din punct de vedere tehnic (77,6%).

Într-o piaţă saturată de cursuri IT şi cu un deficit de peste 15.000 de programatori, confirmat de Codecool cu 50 de mari jucători ai industriei IT din România, cifrele nu sunt încurajatoare, lucru confirmat şi de Claudia Tamaşi, care afirmă că pe lângă cunoştinţele tehnice necesare unui programator, companiile pun accent pe soft skills în procesul de angajare. 

Putem spune că avem o piaţă saturată de cursuri, unele mai bune, altele mai puţin bune. Ce contează cel mai mult este ca cei care fac cursurile în speranta un trai mai liniştit şi unui venit sigur, să poată găsi o utilitate în aceste cursuri şi să reuşească sa se angajeze. Avem singurul curs care oferă garanţia angajării la absolvire şi credem ca o posibilă explicaţie pentru discrepanţa mare dintre numărul de joburi disponibile şi numărul mare de absolvenţi angajaţi în domeniu poate fi faptul că skill-urile tehnice nu mai sunt suficiente. Angajatorii pun accent pe soft skills precum abilităţile de comunicare, de a primi feedback şi de a te integra într-o echipă, lucruri care nu sunt predate de obicei la cursurile de programare axate doar pe zona tehnică, sau cele foarte scurte, de câteva luni sau săptămâni.”.

32,9% sunt dispuşi să investească între 6 luni şi 1 an pentru a învăţa programare

Cursurile de programare au devenit o alternativă la formarea clasică, la facultate, care durează cativa ani. Cei interesaţi de IT sunt dispuşi să investească între 6 luni şi 1 an pentru a învăţa programare (32,9%). Aproape la egalitate, 32,2% dintre cei care au participat la studiu îşi doresc să dedice doar între 3 şi 6 luni, iar doar 12,1% se aşteaptă să înveţe un limbaj sau un skill nou în mai puţin de 3 luni.

Aici intervine şi o percepţie denaturată cauzată de multitudinii de oferte disponibile pe piaţă, care le promit studenţilor că îi învaţă programare într-o lună, două. Pentru a aprofunda corect toate cunoştinţele este nevoie de aproximativ 1 an pentru a învăţa programare pe bune şi pentru a obţine un job în domeniu. Desigur, pot exista şi cursuri mai scurte, care să se concentreze pe un anumit set de cunoştinţe, precum web design sau Front-end Development, acolo da, putem vorbi de un interval de timp mai scurt”, a mai adăugat Claudia. 

79,6% dintre respondenţi nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 1.000 de euro pentru un curs de programare

În România, 79,6% dintre cei intervievaţi nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 1.000 de euro pentru un curs de programare, în timp ce doar 15,2% au declarat că ar plăti între 1.000 şi 2.000 de euro pe un curs. Un procent şi mai mic (3,5%) a declarat că ar plăti o taxă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 de euro.

Tot în ceea ce priveşte taxele, cei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani au declarat că ar plăti între 1.000 şi 2.000 de euro pe un curs de programare (16,2%) versus cei cu vârste de peste 35 de ani (doar 11,5%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite