Zece asigurători le cereau clienţilor documente în plus pentru a le acorda despăgubiri în baza poliţei RCA. Somaţie de la ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
asigurare auto rca insurance FOTO enlightenme

Numeroase petiţii primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că asigurătorii cer mai multe documente decât prevede legea când vine vorba de despăgubirea în baza poliţei RCA a persoanelor prejudiciate. Drept urmare, Autoritatea a decis să someze zece asigurători care interpretau eronat legislaţia.

ASF a transmis o adresă către 10 asigurători, respectiv: Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România Asigurare Reasigurare, ASIROM Vienna Insurance Group, Euroins România, Omniasig Vienna Insurance Group, Groupama Asigurări, Uniqa Asigurări, City Insurance, Grawe România şi Watford Insurance.

Autoritatea sugerează că asigurătorii interpretează normele ASF şi le cer păgubiţilor mai multe documente decât cele din legislaţie pentru a primi despăgubiri.

„Interpretarea reglementărilor incidente emiterii şi gestionării poliţelor RCA o face emitentul acestor acte normative. În consecinţă, asigurătorul trebuie să se abţină de la interpretări ale actelor normative care să ducă la prelungirea termenelor legale de lichidare a daunelor. Aceasta are obligaţia de a despăgubi persoana prejudiciată în conformitate cu prevederile legale aplicabile, consumatorul fiind obligat să prezinte doar categoriile de documente prevăzute expres la art. 22 din norma 20/2017 a ASF”, arată instituţia.

ASF face referire la documentele care trebuie depuse, pentru ca cererea de despăgubire să fie soluţionată. Categoriile de documente sunt:

a) din care rezultă dreptul de proprietate asupra bunului avariat sau orice probe pe baza cărora poate fi dovedit dreptul la despăgubire;

b) din care rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei;

c) din care rezultă întinderea prejudiciului;                                                                  

d) din care rezultă legătura de cauzalitate dintre întinderea prejudiciului şi modul de producere a evenimentului.

Potrivit ASF, orice altă solicitare a asigurătorului cu privire la efectuarea unor demersuri suplimentare din partea consumatorului contravine legii.

Autoritatea susţine că a primit „multiple petiţii” prin care este sesizată în legătură cu existenţa la nivelul pieţei de asigurări a unor practici diferite în ceea ce priveşte administrarea/instrumentarea poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), în special soluţionarea dosarelor de daună.

Astfel, ASF le atrage atenţia companiilor că că au obligaţia să aplice strict prevederile normei 20/2017 privind asigurările auto din România, inclusiv a prevederilor privind lipsa de folosinţă, astfel încât să elimine corelările inexacte şi interpretările eronate ale legislaţiei aplicabile altor domenii de activitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite