VIDEO Eugen Teodorovici a livrat gargară şi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a dat dovadă de o prestaţie lamentabilă la Bruxelles, într-un moment în care România trebuia să îşi impună priorităţile pentru cele şase luni în care deţine preşedinţia Consiliului UE.

Discurs citit de pe foaie, răspunsuri vagi şi jumătăţi de răspunsuri, dar şi evitarea unor clarificări, acesta a fost tonul dat de România, prin vocea ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, la startul primei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Eugen Teodorovici s-a aflat, luni, în faţa membrilor Comisiei afaceri economice şi monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni. Mai mult, el are rolul de a coordona afacerile economice ale întregii Uniuni timp de şase luni.

În ciuda misiunii extrem de importante, Teodorovici a avut o prestaţie care a fost caracterizată de cei din sală drept „foarte slabă”. „A «reuşit», în primul rând, să rateze toate şansele de a lua o poziţie publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro şi Funcţia Europeană de Stabilitate a Investiţiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Preşedinţia română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România şi să pună ţara noastră în centrul atenţiei. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi, fără consistenţă şi relevanţă politică”, a relatat europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

„Discuţiile tot timpul avansează, lucrurile sunt în mişcare continuă, am şi spus că dincolo de a fi optimist, este important să fii hotărât şi vreau să vă asigur că abordarea mea va fi una foarte pragmatică”, a fost unul din răspunsurile lui Eugen Teodorovici.

Spre exemplu, Eugen Teodorovici a reuşit să spună multe, dar fără să zică de fapt nimic, subliniind doar că el este „hotărât”, „pragmatic” şi că lucrurile sunt „în mişcare continuă”: „Referitor la propunerile de dosare care să fie discutate, dezbătute şi într-un final asumate cu o decizie, aici discuţiile tot timpul avansează, lucrurile sunt în mişcare continuă, am şi spus că dincolo de a fi optimist, este important să fii hotărât şi vreau să vă asigur că abordarea mea va fi una foarte pragmatică, ca şi presiune, în sensul bun, de a avansa pe cât mai multe dosare, pe cât mai multe subiecte, chiar dacă este o perioadă foarte scurtă de decizie, la nivelul actualei preşedinţii, dar aceasta este abordarea mea ca preşedinte al Consiliului ECOFIN şi ca ministru de finanţe al României, vizavi de numărul de obiective propuse în programul iniţial şi cel pe care l-am prezentat astăzi”.

Bugetul UE: „Vom vedea”

Întrebat de Siegfried Mureşan ce va proune România drept priorităţi pentru următorul buget al Uniunii Europene, Teodorovici a reuşit să evite să dea măcar un exemplu, deşi europarlamentarul i-a enumerat o serie de probleme precum combaterea migraţiei, combaterea terorismului, siguranţa cetăţeanului sau reducerea şomajului în rândul tinerilor.

„Bugetul UE este pe agenda din 12 februarie şi acolo vom vedea exact, vom discuta şi vom propune încă o dată Consiliului cea mai bună formă, astfel încât nevoile în cea mai mare parte a lor să fie acoperite”, a spus, vag, Teodorovici.

Mai mult, Teodorovici a generat confuzie şi cu privire la Fondul Monetar European. Întrebat punctual ce surse de finanţare vede pentru acesta, ce condiţii pentru accesarea fondurilor propune şi dacă România este pregătită să contribuie la finanţarea lui, Teodorovici a spus că acest dosar este blocat, deşi europarlamentarii îl au în discuţie. „Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicţie cu poziţia Comisiei Europene, instituţia care a propus dosarul”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Totodată, el a generat confuzie şi când a vorbit despre mai multe dosare la care doreşte să ajungă la un acord în timpul preşedinţiei române a ECOFIN, deşi în programul oficial al Preşedinţiei române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, respectiv o propunere a Comisiei Europene privind accizele. Întrebat dacă priorităţile Preşedinţiei române a ECOFIN sunt cele din programul redactat la începutul preşedinţiei sau cele prezentate luni seară, Teodorovici a răspuns, încă o dată, vag, că rămâne de văzut.

.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite