UE ajută statele membre să gestioneze impactul Brexitului. Ce fonduri primeşte România pentru a compensa pierderile din comerţul cu Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: local.gov.uk
FOTO: local.gov.uk

Guvernele celor 27 de state ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, deblocarea a 5,4 miliarde de euro din fonduri de urgenţă pentru a veni în sprijinul ţărilor membre cele mai afectate de consecinţele economice ale Brexit-ului, transmit reprezentanţii Consiliului European.

Potrivit sursei citate, Republica Irlanda, singura ţară din UE care împarte o frontieră terestră cu Regatul Unit, va primi 1,1 miliarde de euro ca ajutor pentru compensarea pierderilor generate de aplicarea de la 1 ianuarie a acordului comercial post-Brexit între Londra şi Bruxelles.

De asemnea, Olanda va primi 886 milioane de euro, iar Franţa va beneficia de 735 milioane de euro, dintre care o mare parte este destinată sectorului de pescuit, al cărui acces în apele teritoriale britanice a fost redus drastic.

România primeşte circa 43,1 milioane de euro, pentru a compensa pierderile din comerţul cu Marea Britanie.

„Fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziţia regiunilor şi întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor şi a lucrătorilor acestora. 

Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecinţele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”, a declarat Zvonko Černač, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea şi politica europeană de coeziune, a cărui ţară asigură Preşedinţia rotativă a Consiliului.

Potrivit datelor transmise de Consiliul European, rezerva este un instrument special de urgenţă cu caracter excepţional.

Aceasta va sprijini întreprinderile publice şi private care se confruntă cu perturbări ale fluxurilor comerciale, inclusiv cu noi costuri pentru controalele vamale şi procedurile administrative. 

„Având în vedere că retragerea Regatului Unit din UE a creat o situaţie fără precedent, statele membre vor avea flexibilitatea de a decide cu privire la cele mai bune măsuri care trebuie luate pentru a contracara diferitele consecinţe negative.

În acest sens, instituirea fondului prevede o listă neexhaustivă de măsuri eligibile, care include sprijin pentru IMM-uri, comunităţile şi organizaţiile regionale şi locale, inclusiv pescuitul costier la scară mică dependent de activităţile de pescuit în apele Regatului Unit, precum şi măsuri de sprijinire a creării de locuri de muncă şi a reintegrării pe piaţa muncii a cetăţenilor UE care se întorc.”, transmite sursa citată.

Rezerva va finanţa măsurile introduse în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate înainte de expirarea perioadei de tranziţie.

Acordul încheiat la 24 decembrie între Regatul Unit şi UE garantează o circulaţie fără taxe vamale pentru majoritatea bunurilor, dar noile reglementări vamale (proceduri de înregistrare şi controale la frontiere) determină costuri semnificative pentru firmele de ambele părţi. Guvernul de la Londra a introdus propriile programe de sprijin pentru firmele britanice afectate de şocul economic al Brexit-ului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite