Scumpirea alimentelor şi a materialelor de construcţii ar putea înceta. De ce au început să scadă preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Întrega lume a asistat, anul trecut, dar şi în primul trimestru din 2021, la o scumpire generalizată a mai multor produse, nemaivăzută de decenii. Totuşi, în ultimele zile, preţurile unor materii prime, de la porumb, grâu şi soia la petrol şi cherestea au fost în scădere, pe fondul campaniei Chinei de a restrânge boom-ul din acest sector şi al aprecierii dolarului american.

Săptămâna trecută pre¬ţurile paladiului şi platinei au coborât cu peste 11% şi respectiv 7%, în timp ce contractele futures pe porumb au pierdut aproape 6%, iar cele legate de cupru 4,8%. Preţurile petrolului au fost şi ele în scădere, notează CNBC.

Soia şi-a văzut avansul din acest an şters, pierzând peste 20% de la un maxim pe opt ani atins în mai. Şi grâul a coborât de la maxime multi-anuale. Preţul zahărului şi chiar şi al cherestelei au fost de asemenea în scădere, notează Bloomberg, potrivit Business Magazin.

Proiecţiile în creştere lansate de banca centrală americană pentru inflaţie şi majorări de dobânzi ar putea contribui de asemenea la declinul materiilor prime punând presiune în creştere pe dolar. 

Scăderile în alte cazuri sunt determinate de factori diferiţi, cum ar fi o temperare a temerilor privind oferta pentru soia şi nesiguranţa legată de politica monetară pentru aur şi argint. Condiţiile meteorologice mai bune au reprezentat un alt factor din spatele declinului multor produse agricole.

2021 a început cu scumpiri considerabile ale materiei prime

Scăderile vin după un prim semestru din 2021 solid pentru ma¬terii prime, alimentat de o creş¬tere industrială în creştere în condiţiile în care SUA şi alte economii au început să se redeschidă odată cu scăderea numărului cazurilor de coronavirus.

Pentru metale industriale precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe pieţele internaţionale au fost de aproximativ 80%, respectiv 56% în ultimul an (până pe 7 iunie), şi e de reţinut că valorile ar fi fost şi mai mari, dacă preţurile nu s-ar fi corectat faţă de nivelurile maxime. Oţelul a fost în centrul unor creşteri istorice în China, în special pentru bobinele laminate la cald (hot rolled coil, HRC), ale căror preţuri sunt mai mult decât duble faţă de minimele din mai anul trecut. 

Barele de oţel armat, tot pe bursa din Shanghai, sunt acum cu aproximativ 50% peste nivelul de anul trecut, după corecţii de peste 20% din vârful atins în mai. 

„Vedeta" scumpirilor ar fi cheresteaua, la niveluri aproape triple într-un an, pe bursa futures din SUA. Pe piaţa internă, indicatorii de preţ oficiali pot oferi ocazional o imagine imprecisă, potrivit unor voci din industrie.

Totuşi, energia şi metalele industriale, care beneficiază de pe urma pariurilor că redeschiderea economiilor va alimenta cererea, se situează cu mult peste nivelul de la începutul anului, iar unii analşti susţin că raliul acestora nu se va tempera probabil semnificativ.

„Credem că suntem la începutul unui ciclu puternic pentru materii prime, similar cu cel înregistrat de la sfârşitul anilor 90 până în 2018“, a declarat Jason Bloom, strateg în cadrul Invesco, pentru Bloomberg. Potrivit acestuia, problemele de ofertă sunt relativ izolate de declaraţiile Fed, iar China poate influenţa preţurile pe termen scurt, dar aceasta nu controlează pieţele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite