Reuters: Românii, trimişi acasă de britanicii susţinători ai Brexit. „Suntem acuzaţi că furăm locuri de muncă şi că scădem salariile“
0Românii din Marea Britanie povestesc cum îi afectează Brexit-ul şi cum au ajuns să îi privească britanicii care susţin ieşirea din Uniunea Europeană: îi trimit acasă, acuzându-i că sunt hoţi, că le fură locurile de muncă şi că le scad salariile.
Reuters descrie povestea unei românce mutată la muncă în Anglia din anul 2008, Maria, care spune că odată cu Brexit au început ostilităţile faţă de străini.
Săptămâna trecută, la o vizită medicală, o femeie i-a spus să plece acasă în România pentru că „este străină” şi pentru că „locul ei nu este acolo”. Maria spune că a fost pentru prima dată când s-a confruntat cu un astfel de abuz direct cu privire la naţionalitatea sa, de zece ani de când locuieşte în Marea Britanie.
Însă odată cu campania pentru Brexit, începută în 2016, când susţinătorii taberei care îndemna la părăsirea UE au spus că vor ca Marea Britanie să aibă mai mult control asupra imigraţiei, Maria susţine că ostilitatea britanicilor către locuitorii altor ţări a început să fie mult mai vizibilă.
Maria susţine că se pregăteşte să părăsească Marea Britanie în acest an, împreună cu soţul ei şi cei doi copii, deoarece s-a săturat de ceea ce descrie drept xenofobie, precum şi creşterea costului de viaţă în Londra.
„După Brexit, toţi putem simţi clar faptul că nu suntem doriţi aici“, a spus ea, precizând că nu vrea ca copiii ei să crească într-un astfel de mediu.
Maria susţine că este îngrijorată şi de faptul că cei mici sunt agresaţi la şcoală. Ea spune că, anul trecut, bona ei româncă şi fiica sa de doi ani se jucau în parc, când o femeie le-a acuzat în mod public că sunt hoaţe.
Politicienii din Marea Britanie susţin că sunt mândri de compoziţia diversă a populaţiei ţării, iar guvernul a aprobat deja legislaţia pentru ca cetăţenii din UE care locuiesc în Marea Britanie să poată sta şi după Brexit.
Cu toate acestea, mulţi imigranţi, în special cei din ţări membre mai sărace precum România sau Polonia, se plâng că încă se simt indezirabili. Ei susţin că sunt acuzaţi de faptul că fură locuri de muncă de la britanici şi că duc salariile în jos, deşi şomajul este la un minim al ultimilor patru decenii, sau că aglomerează serviciile de sănătate.
Maria mai spune că iniţial urmărea toate ştirile despre Brexit, dar acum le găseşte uluitoare: „Cred că Brexit este o nebunie. Nu cred că era nevoie să iasă din UE. Este foarte trist că Brexit distruge Marea Britanie“.
Românca mai susţine că a fost afectată de această incertitudine: „Este prea multă nesiguranţă şi vrem să ne întoarcem acasă“, conchide ea.