Reorganizarea ANAF pe judeţe a fost respinsă de Senat

Reorganizarea ANAF pe judeţe a fost respinsă de Senat

Proiectul de lege care prevedea reorganizarea activităţii ANAF, prin care se vor desfiinţa celor opt direcţii regionale ale instituţiei şi, în schimb, se vor înfiinţa direcţiile finanţelor publice judeţene, care trecuse în luna februarie a acestui an de Parlament, a fost respins de Senat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de lege pentru reorganizarea ANAF pe judeţe a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională  pe motiv că a fost adoptat de Parlament fără a lua în considerare existenţa fondurilor necesare acestei reorganizări.

Iniţial, Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost adoptat de către Parlament cu 168 voturi „pentru”, 101 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Noua lege prevedea reorganizarea ANAF sub două aspecte. Primul vizează structuri din cadrul ANAF, respectiv direcţiile generale regionale, care se desfiinţează prin divizare, legea dispunând înfiinţarea direcţiilor finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, noile structuri rămânând în cadrul ANAF. Al doilea vizează înfiinţarea unei noi structuri cu personalitate juridică, respectiv Direcţia Generală a Vămilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, care preia atribuţiile, activităţiile, posturile şi personalul structurilor vamale din cadrul ANAF şi al unităţilor subordonate, dar care urmează a funcţiona în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

„În subordinea Agenţiei se înfiinţează direcţiile finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu sediul în municipiile reşedinţă de judeţ, respectiv municipiul Bucureşti, instituţii publice cu personalitate juridică. Cele opt direcţii generale regionale ale finanţelor publice se desfiinţează şi devin prin divizare direcţii ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti”, prevedea proiectul de lege.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare îmbunătăţirea şi reorganizarea ANAF în sensul revenirii la modul de organizare a administraţiilor financiare la nivel judeţean, mai aproape de contribuabili, în vederea îmbunătăţirii atât a ratei de colectare, cât şi a relaţiei cu plătitorii de taxe şi impozite”, conform expunerii de motive a iniţiatorilor.

„Miză politică”

Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, a atras atenţia că reorganizarea ar conduce la „combinaţii şi evaziune”. El spune că scopul evident al măsurii „este acela de a reface influenţa baronilor locali care nu mai aveau suficiente pârghii, cât timp decizia nu mai era la ei in judeţ”.

 „După reorganizarea ANAF pe regionale, adică după ce li s-au tăiat baronilor locali pârghiile/relaţiile directe cu cei din Fiscul local (ex: o regională avea mai multe judeţe în subordine, dar conducerea/decizia era într-un singur loc, la regională), PSD dă drumul la combinaţii şi la evaziune, reinventând administraţiile judeţene”, avertiza Diaconu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: