Racordarea la curent şi gaze nu va mai fi gratuită pentru toţi consumatorii. Cum explică autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autorităţile iau în considerare eliminarea, pentru o parte dintre consumatori, a „gratuităţii" la racordarea la reţelele electrice şi la sistemul de gaze, chiar dacă abia a intrat în vigoare, informează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul energiei Virgil Popescu a spus că modificările vor fi făcute în Parlament şi vizează renunţarea la aşa-zisa gratuitate pentru consumatorii industriali. Pentru cei casnici ar urma să rămână gratuitatea, însă doar într-o limită de consum. Tot ce este peste acea limită va fi taxată.

De ce s-a ajuns la acest blocaj? 

„Imediat după ce a intrat în vigoare noua legislaţie care prevede gratuitatea racordării pentru orice consumator, indiferent că este casnic sau industrial, distribuitorii de energie electrică şi gaze s-au trezit asaltaţi de cereri pe care nu le pot onora, mai ales că lucrările ar urma să fie suportate, într-o primă fază, de aceştia.”, transmite sursa citată.

Conform noii legislaţii, aplicată de la începutul acestui an, finanţarea lucrărilor de racordare este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toţi consumatorii. 

„Altfel spus, pentru racordarea unui client la reţeaua de gaze, în vârf de munte, vom plăti toţi. La fel plătim şi pentru o firmă care doreşte să-şi racordeze clădirile la energie electrică sau gaze naturale. În plus, o astfel de măsură creează şi discriminare faţă de cel care a plătit, până anul trecut, pentru propria racordare. Pe lângă faptul că a suportat singur costurile cu racordarea proprie, acesta ar urma să plătească şi pentru racordarea celorlalţi.”, a transmis ministrul, potrivit HotNews.ro.

”Până să ajungem să resimţim aceste costuri în facturi, cei care finanţează, într-o primă fază lucrările, sunt companiile de distribuţie. Acestea se plâng că nu fac faţă cererilor şi că nu au suficienţi bani pentru a le finanţa şi aşa s-a ajuns la blocaje.”, informează sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite