Pandemia a trimis 70% din angajaţii Fiscului acasă. Peste 100 au Covid-19. ANAF cumpără servicii de dezinfecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul ANAF de la Galaţi FOTO Costel Crângan

Pandemia a trimis 70% din angajaţii Fiscului acasă, birourile funcţionând cu doar 30% din personal, scrie profit.ro, precizând că măsura a fost luată după ce mai mult de 100 de persoane au fost testate pozitiv.

ANAF lucrează acum cu circa 30% din angajaţi în birouri şi cu restul de acasă, conform celui mai recent ordin al preşedintelui ANAF, motivul fiind numărul de infectări cu noul coronavirus în rândul personalului, scrie profit.ro 

ANAF încearcă să asigure materiale de protecţie personalului, de exemplu o licitaţie acum pentru peste 1 milion de măşti chirurgicale de unică folosinţă, în contextul în care reprezentanţii angajaţilor afirmă că acestea nu sunt suficiente, iar oamenii trebuie să-şi asigure şi din surse proprii măşti şi dezinfectanţi. Numărul angajaţilor ANAF este de circa 23.000.

ANAF a lasat o licitaţie pentru achiziţia de măşti chirurgicale de unică folosinţă. Valoarea contractului, cu o durată de 12 luni, este de până la 938.700 lei.

Tot în septembrie, a fost lansată o licitaţie pentru "servicii de dezinfecţie pentru combaterea, prevenirea infecţiilor cu bacterii, fungi, virusuri, în contextul pandemiei cu noul Coronavirus - Sars Cov 2, pentru sediile ANAF".

Valoarea acestui al doilea contract este de până la 713.421 lei. Reprezentanţii angajaţilor afirmă că personalul primeşte materiale de protecţie, dar acestea sunt insuficiente.

"Au mai dat echipamente de protecţie, inclusiv măşti, dar nu suficient. Oamenii mai trebuie să îşi asigure şi singuri. Riscurile la care se expun angajaţii ANAF, mai ales cei care lucrează cu publicul, sunt mari, iar numărul persoanelor infectate, de la debutul pandemiei şi până a acum, a trecut cred de 100. De exemplu, avem acum un caz la o unitate de Trezorerie, un angajat care lucrează la ghişeu. Este infectat pentru a doua oară cu coronavirus şi bănuiala este că se trage de la maşina pentru numărat bani", a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, preşedinte SindFISC.

De la începutul pandemiei, ANAF a încercat să limiteze unele activităţi, să reducă traficul în unităţi şi să încurajeze interacţiunea online, context în care să ţină o parte mare dintre angajaţi în telemuncă. Având în vedere că situaţia epidemiologică nu se va normaliza în curând, telemunca va rămâne o practică pentru multe instituţii ale statului şi în perioada următoare.

Tot în acest demers se încadrează şi planurile Ministerului Finanţelor pentru achiziţia unui număr semnificativ de laptopuri de pe care angajaţii Finanţelor/ANAF să poată lucra securizat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite