Guvernul a plătit datoria de sute de milioane de euro către fraţii Micula pentru a evita blocarea ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul
Fraţii Ioan şi Viorel Micula FOTO Adevarul

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, într-o şedinţă fulger de Guvern, că  Executivul va plăti datoria de sute de milioane de euro către fraţii Micula, care au câştigat în instanţă un proces cu statul şi au încercat să blocheze conturile Mnisterului Finanţelor, punând popriri pe conturi sau acţiuni ale celor mai profitabile companii de stat, precum ROMATSA, Romgaz şi Nuclearelectrica.

UPDATE 10:35 Bugetul Ministerului Finanţelor Publice se suplimentează cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plăţii, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunţată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii, a anunţat Guvernul într-un comunicat remis Adevarul.

UPDATE 10:30  Orban: România a trebuit să facă astăzi plata către fraţii Micula.

Se ajunge ca din cauza unui comportament greşit al statului (guvernele anterioare – n. red.) să plăteşti ceea ce nu ai vrea să plăteşti.

***

„Vom suplimenta bugetul MFP cu suma care trebuie plătită fraţilor MIcula, din Fondul de rezervă bugetară”, a declarat premierul Ludovic Orban, precizând că va discuta Memorandumul în şedinţa de vineri.

„Sigur că asta va goli Fondul de Rezervă şi vom fi nevoiţi să adoptăm de urgenţă o nouă rectificare bugetară”, a mai spus Orban.

Principalele declaraţii:

Există un titlu executoriu luat de ICSID în legătură cu fraţii Micula.

Ajutorul de stat dat de Guvernul Năstase către 3 companii deţinute de fraţii Micula.

Asta a fost în 2013, până în prezent statul a ignorat această obligaţie de plată. La ora actuală Romatsa se găseşte în pericolul de a nu mai putea afectua serviciile de trafic aerian. Romatsa are nevoie de sustenabilitate financiară.

Fraţii Micula au deschis un proces în  Belgia, iar instanţa din Belgia a decis practic să nu permită Eurocontrol să finanţeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa, de dirijare a traficului aerian. În momentul de faţă, suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol Eurocontrol către Romatsa este de 278 de milioane  de euro.

Pe 24 (decembrie, n.r.) este termen de judecată şi în cazul în care se menţine decizia instanţei din Belgia, există riscul ca Romatsa să nu-şi mai poată opăstra certificatul de furnizor de servicii.

A doua problemă majoră e apariţia unui titlu executor în România, în baza căruia practic au început să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor şi companii profitabile ale statului român: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Executorul încearcă să obţină banii de la statul român şi se îndreaptă spre activele statului. E posibilă o situaţie în care să poată executa o companie implicată în proiecte importante şi strategice şi să oblige vânzarea de acţiuni. Mereu când se vând acţiuni în cadrul unei executări scade valoarea lor şi valoarea de piaţă a companiei, ceea ce poate afecta capacitatea şi competitivitatea companiei.

Din acest motiv am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România.

După ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele unde avem litigii – există o decizie în SUA, de exemplu cu titlu executoriu.

Am introdus pe ordinea de zi un memorandum pe care va trebui să îl dezbatem şi o hotărâre de guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor din fondul de rezervă al premierul. Acest lucru va goli fondul şi am stabilit ca luni să facem o nouă rectificarea de buget pentru a realimenta fondul de rezervă al guvernului pentru a face plata către autorităţile locale

Sechestru pe acţiuni ale Nuclearelectrica şi CONPET

    

Fraţii Micula continuă să se lupte cu statul român pentru recuperarea banilor pe care consideră că trebuie să îi primească în urma investiţiilor făcute în 2003 în societatea European Drinks, punând deja sechestru pe acţiunile sau conturile a patru importante companii de stat.

SN Nuclearelectrica a informat marţi Bursa de Valori Bucureşti asupra instituirii sechestrului de către Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociatii” pe un număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN. Cele 67 de milioane de acţiuni reprezintă 27% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei, fiind cotate la 10 lei/acţiune, adică un total de 139,4 milioane de euro, la cursul actual (aproximativ 4,8 lei/euro).

În aceeaşi zi, societatea Conpet a primit, din partea aceloraţi executori judecătoreşti o informare prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care statul român le deţine la Conpet, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Valoarea totală a acţiunilor sechestrate este de aproape 3,5 milioane de euro la cursul actual, ceea ce înseamnă că fraţii Micula au totalizat din aceste două sechestre puţin peste 143 milioane de euro, aproape jumătate din suma pe care statul român o are de plătit, în baza deciziei ICSID din anul 2013.

Pentru ambele companii, avocaţii au reuşit suspendarea temporară a sechestrului.

Popriri pe conturile ROMATSA

Cu câţiva ani mai devreme, în luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. 

În consecinţă, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul datoriilor statului român.

Sechestru şi pe acţiunile Petrom

În decembrie 2014, fraţii  Ioan şi Viorel Micula au instituit sechestru şi pe acţiunile statului la Petrom.

În paralel, Guvernul Ponta II pe atunci a încercat să compenseze suma cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget şi au depus şi o sumă de bani într-un cont escrow, până la convergenţa sumei totale. Însă, acţiunea s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene, care a considerat măsura un ajutor de stat incompatibil şi a cerut României recuperarea sa.

Cum a ajuns datoare România

Povestea a început în anii ’90 când fraţii Micula au demarat investiţii în regiunea Ştei-Nucet, zonă declarată defavorizată, primind în schimb ajutoare de stat. Ulterior, după ce Consiliul Concurenţei a constatat că aceste facilităţi au afectat competiţia pe piaţa liberă, iar statul român le-a anulat, fraţii Micula s-au adresat Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale. Acţiunea s-a petrecut în otcombrie 2005, decizia ICSID fiind pronunţată în decembrie 2013 în favoarea celor doi oameni de afaceri: România a fost atunci obligată să le plătească circa 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi. 

Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). 

    

Alte procese la nivel european

În vara acestui an, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date fraţilor Micula. Decizia Tribunalului nu este definitivă, urmând să ajungă în a doua instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie. 

În 2015, fraţii Micula şi firmele lor au primit din partea statului român, prin executor judecătoresc sau transferuri voluntare, peste 550 milioane de lei, Comisia Europeană considerând că sunt ajutoare de stat ilegale. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă. 

Din cauza acestor bani există mai multe procese. În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro.

În 2014, puseseră ochii pe 72 de companii

În 2014, după ce abia se pronunţase ICSID, fraţii Micula întocmiseră o listă cu terţi popriţi care cuprindea 72 de mari companii, de la care voiau să-şi recupereze banii.

Printre terţii popriţi se numărau SC OMV Petrom, Apa Nova, British American Tabacco, CN Loteria Romana, Coca Cola HBC, Electrica Furnizare SA, Enel, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica, Metro Cash&Carry, Kaufland România SCS, Auchan, Lukoil, Romgaz, Orange România etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite