Orban: Creşterea redevenţelor ar putea avea un efect negativ. Cât încasează statul de la companiile petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
So nda petrol Foto Mediafax
So nda petrol Foto Mediafax

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul nu poate fixa redevenţe fără să ţină cont de tot de înseamnă piaţa mondială şi legislaţia europeană, menţionând că acest slogan cu mărirea redevenţelor pentru a creşte veniturile riscă să creeze efectul contrar.

El a mai spus că orice discuţie legată de nivelul redevenţelor sau de alte taxe trebuie să fie raţională şi dictată de conjunctura economică şi de interesele României.

Ludovic Orban a fost întrebat duminică, la inaugurarea Staţiei Turbocompresoare Bibeşti din judeţul Gorj, când va mări Guvernul redevenţele pe exploatarea resurselor. 

„Nu putem fixa redevenţe fără să ţinem cont de tot ceea ce înseamnă piaţa mondială, să ţinem cont de legislaţia europeană, să ţinem cont de tipul de taxare care este practicat de celelalte ţări. Acest slogan cu mărirea redevenţelor pentru a creşte veniturile riscă să creeze efectul contrar pentru că orice investitor, orice companie care este implicată în procesul de exploatare a resurselor naturale, în momentul în care ia decizia să susţină o investiţie ţine cont şi de sistemul de taxare care există în România, iar ce pot să vă spun comparativ cu sistemul de taxare din alte ţări, România nu are un paradis fiscal, ci dimpotrivă avem un sistem fiscal chiar uşor peste media taxărilor din alte ţări europene”, a afirmat Orban.

El a menţionat că trebuie găsit un echilibru între nevoile pe care le are România, precizând că orice discuţie despre nivelul redevenţelor trebuie să fie raţională şi dictată de conjunctura economică.

„Noi trebuie să găsim un echilibru între nevoile efective pe care le are România. Cel mai important lucru pentru România este să ne dezvoltăm economic, iar această dezvoltare economică să aibă ca suport toate proiectele de investiţii care sunt necesare să asigure suportul acestei dezvoltări. Ca atare, orice discuţie legată de nivelul redevenţelor sau de alte taxe trebuie să fie raţională şi trebuie să fie dictată de conjunctura economică, de interesele pe care le are România”, a explicat premierul.

Potrivit datelor postate pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), statul percepe redevenţe atât pentru resursele  minerale, cât şi pentru cele petroliere.

Redevenţa petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condiţiile legii, pentru exploatarea unui zacamânt petrolier şi a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului şi tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum şi operării terminalelor petroliere;

Redevenţa petrolieră se stabileşte astfel:

a) o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, după cum urmează:

___________________________________________________________

Redevenţa                Producţia brută

___________________________________________________________

%                                         ţiţei/condensate

                                         10^3 tone/trimestru

___________________________________________________________

3,5%   pentru zăcăminte care produc   sub 10

5%   pentru zăcăminte care produc   între 10 şi 20

7%   pentru zăcăminte care produc   între 20 şi 100

13,5%   pentru zăcăminte care produc   peste 100

___________________________________________________________

%                                         gaze natural

                                         10^6 mc/trimestru

___________________________________________________________

3,5%   pentru zăcăminte care produc   sub 10

7,5%   pentru zăcăminte care produc   între 10 şi 50

9%   pentru zăcăminte care produc   între 50 şi 200

13%   pentru zăcăminte care produc   peste 200

___________________________________________________________

b) o cotă de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului;

c) o cotă de 3% din valoarea venitului brut realizat din operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Redevenţa petrolieră este datorată din ziua începerii operaţiunilor petroliere şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţa la data de 25 a primei luni a trimestrului următor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite