Noul impozit specific: Cât va plăti un restaurant din Bucureşti faţă de unul din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barurile, restaurantele dar şi firmele de catering sau campingurile vor achita de la anul impozitul specific, ce se va calcula în funcţie de rangul localităţii în care se află afacerea, de dimensiunea acesteia, dar şi de sezonalitate. În Capitală, impozitele vor fi şi de şapte ori mai mari decât în unele localităţi din provincie.


Unul dintre cele mai aşteptate dar şi controversate impozite, impozitul specific, cunoscut şi sub denumirea de forfetar, va intra în vigoare pe data de 1 ianuarie 2017. Norma care îl reglementează a fost publicată acum trei zile în Monitorul Oficial. Timp de 90 de zile, autorităţile au primit termen de la legiuitor pentru stabilirea normelor de aplicare.

Cine îl achită

Acum patru-cinci ani, când s-a pus problema introducerii impozitului, se vorbea despre aplicarea acestuia la toate categoriile de firme ce generează venituri greu de urmărit de Fisc. În această categorie intrau service-urile, spălătoriile auto, firmele de taximetrie etc. În forma finală, impozitul specific se va aplica însă doar firmelor din HoReCa. 

Potrivit legii, vor fi obligate la plata acestei dări persoanele juridice ce au ca obiect de activitate, potrivit normelor CAEN: hoteluri şi alte activităţi de cazare similare; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere; alte servicii de cazare; restaurante; activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; alte servicii de alimentaţie; baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.

Comparaţie Capitală – provincie

Variabilele care intervin în calculul impozitului sunt, potrivit legii, rangul localităţii, suprafaţa pe care se desfăşoară afacerea, sezonalitatea, la care se adaugă un coeficient de ajustare. Mai precis, Bucureştiul şi opt mari oraşe din ţară vor avea un anumit coeficient de sezonalitate, iar municipiile şi oraşele un alt coeficient, mai mic. În plus, pentru amplasarea în zona centrală a Capitalei impozitul achitat de un restaurant, de exemplu, se va calcula în funcţie de un anumit coeficient. În schimb, un restaurant de aceeaşi mărime, amplasat într-un oraş din provincie va plăti un impozit calculat în funcţie de un alt coeficient, mai mic. Impozitul se calculează ca produs al acestor coeficienţi, pe baza unei formule stabilite de lege.

Potrivit calculelor „Adevărul”, pentru un restaurant de 100 de mp, amplasat în zona centrală a Bucureştiului, se va achita anual un impozit de 22.617 lei. Proprietarul unui restaurant de aceeaşi mărime, situat în centrul celor mai mari oraşe din regiunile de dezvoltare ale ţării (Constanţa, Timişoara, Iaşi, Braşov etc.), va achita un impzoit ceva mai mic, de 21.357 de lei. În schimb, pentru un restaurant care are tot 100 mp, amplasat într-o comună, se va plăti un impozit de numai 3.066 de lei, aşadar de aproape şapte ori mai mic decât în Capitală .

Sumă fixă pentru vânzătorii ambulanţi

Legea prevede că vânzătorii ambulanţi la tonete de îngheţată sau cei care vând mâncare prin intermediul cărucioarelor mobile, pecum şi cei care prepară mâncare la standuri în pieţe vor plăti un impozit de 1.500 de lei, anual.

Când se achită

Plătesc impozitul specific toţi contribuabilii care au trecut la domeniul de activitate unul dintre codurile CAEN prevăzute mai sus şi care nu se află în lichidare. Dacă una din aceste două condiţii nu mai este îndeplinită la un moment dat, contribuabilul reîncepe de anul următor să achite impozit pe profit. Declararea şi plata impozitului specific se va face semestrial, la data de 25 a lunii care urmează aceleia care a încheiat semestrul. Contribuabilii nou-înfiinţaţi vor achita impozitul specific începând de anul următor înfiinţării.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite