La ce preţ se vor vinde măştile medicale produse în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi la ce preţ se vor vinde măştile produse în România, precizând că le cere comercianţilor să nu îşi pună un adaos comercial prea mare.

Întrebat la ce preţ se vor vinde, ministrul Virgil popescu, a estimat că preţul va fi de 2 lei pe bucată.

„ Vom avea minim un milion de măşti zilnic. Sunt două companii care vor produce. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să-i vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă aceste dispozitive medicale, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. Probabil că 2 lei, fără TVA, va fi şi un preţ către populaţie", a spus Popescu, la Digi 24

Ulterior, ministrul a declarat pentru Pro TV că le cere comercianţilor să nu îşi pună un adaos comercial prea mare.

În ceea ce priveşte o posibilă plafonare a preţului măştilor, aşa cum a declarat de curând premierul Ludovic Orban, ministrul Popescu a menţionat că nu crede că va fi nevoie de o astfel de măsură, întrucât, la ora oră actuală, există stocuri suficienţe atât din ţară, cât şi din străinătate. 

  

"Nu cred că vom vorbi de o plafonare. După cum aţi observat, nu au mai fost atâtea speculaţii cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta. Cred că s-a ajuns, în momentul de faţă-şi cu producţia internă, şi cu importurile, şi faptul că există stocuri suficienţe în ţară-la un preţ cât de cât corect al acestor măşti. Motivul pentru care preţul a crescut în timpul acestei crize este preţul materialului care încă se importă, în special materialul filtrant care se foloseşte la toate măştile", a afirmat oficialul. 

  

Popescu a adăugat că prioritatea numărul 1 a ministerului pe care îl conduce este ca, "până la sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătură necesară producerii acestor măşti". 

  

La începutul lunii aprilie, Virgil Popescu declara că producţia de măşti chirurgicale româneşti poate ajunge la un milion de bucăţi zilnic începând din 15 aprilie, astfel că de la această data nu vor mai exista probleme cu aprovizionarea cu acest tip de produse. Acesta a precizat că măştile vor fi distribuite populaţiei şi personalului de asigurare a ordinii şi a măsurilor de carantină. 

  

Momentan, în România, Techtex, parte a grupului Taparo, produce 350.000 de măşti /zi, iar Romarm va ajunge la o producţie de 500.000 de măşti/zi, până la sfârşitul lunii aprilie

S-a lansat Registrul Naţional al Producătorilor de Medicamente

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a lansat joi aplicaţia "Registrul Naţional al Producătorilor" de echipamente, dispozitive medicale şi nemedicale, materiale de necesitate destinate populaţiei în lupta cu COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

Instituţia menţionează că prin intermediul acestei aplicaţii îşi doreşte ca toţi producătorii români care au obţinut deja acreditarea pentru producţia de echipamente medicale să se înscrie în acest registru, pentru a avea o bază de date la nivel naţional, în vederea unei mai bune coordonări în lupta împotriva noului tip de coronavirus.

"Realizăm această centralizare pentru a şti în orice moment de ce resurse dispunem şi pentru a ajuta în special instituţiile de interes sau utilitate publică şi cetăţenii să obţină cât mai repede echipamentele, produsele şi serviciile de care au nevoie. Pe de altă parte, vrem să dezvoltăm reţeaua producătorilor interni de astfel de echipamente. Este o greşeală strategică faptul că, până în prezent, România nu a avut astfel de producători şi ne-am bazat doar pe produse de import. Vrem să devenim exportatori de produse cu valoare adăugată, nu importatori", a declarat ministrul Virgil Popescu.

Baza de date va fi utilă pentru a realiza o interacţiune între operatorii economici sau instituţiile de interes sau utilitate publică ce au nevoie de produse, echipamente şi servicii în lupta cu COVID-19 şi cei care le produc sau importă.

Înscrierea se realizează în platforma csu.prevenire.gov.ro, prin intermediul căreia se solicită şi eliberează Certificatele de Situaţie de Urgenţă.

Pentru înscriere, operatorii economici îşi vor crea un cont şi vor accesa secţiunea Formulare/ Înscriere producător la link-ul: https://csu.prevenire.gov.ro/request-rnp-form .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite