Hotelierii, verificaţi de inspectori sub acoperire: Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu-şi protejează turiştii şi când merg în excursie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
receptie hotel

Forma finală a proiectului Legii Turismului, deja aprobată de Guvern şi transmisă Parlamentului pentru aprobare, prevede verificări inopinate ale unităţilor de cazare, dar şi amenzi usturătoare pentru hotelierii sau cei care deţin oprice fel de unităţi de cazare care nu-şi protejează turiştii atât în incinta hotelului, cât şi în excursiile organizate de agenţie.

Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementări privind regimul construcţiilor în zone turistice, inclusiv plaje, şi instituie un sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor pentru o evaluare cât mai exacă a veniturilor din turism. 

Printre prevederi se regăseşte însă şi posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turişti, precum şi obligaţia proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb.  

Astfel, potrivit proiectului, inspectorul, în calitate de ”Mistery Guest/ Client Misterios”, nu va fi obligat să se legitimize, urmând să verifice o unitate turistică doar ca vizitator. Abia la finalul controlului pe ascuns, proprietarul hotelului sau pensiunii se va putea trezi cu rezultatul actului de control, fără a fi consultat cu privire la presupuse nereguli constatate.    

Proiectul introduce şi obligaţia pentru site-urile sau platformele precum Airbnb, prin care sunt închiriate locuinţe private, să fie promovate doar imobilele pe caree proprietarii le-au înregistrat pentru această activitate la ministerul de resort. 

În ce priveşte sancţiunile, legea prevede că unităţile de cazare pot fi amendate cu sume cuprinse între 8.320 lei şi 31.200 lei dacă nu-şi protejează turiştii.

Concret, hotelurile şi pensiunile vor trebui să informeze corect, complet, clar şi adecvat turiştii cu privire la oferta turistică şi la serviciile pe care le prestează. Pentru încălcarea obligaţiei de informare, operatorii vor putea primi sancţiuni între 10 şi 15 puncte-amendă (adică între 20.800 şi 31.200 de lei amendă). În proiect, punctul-amendă e calculat la valoarea unui salariu minim brut.

Pe de altă parte, operatorii vor trebui să protejeze turistul atât în incinta hotelului, cât şi în timpul cât acesta e plecat în excursiile oferite de respectivul operator, conform normelor pentru ghizii de turism. Acestora le va reveni şi obligaţia "să protejeze bunurile turiştilor aflate în structurile de primire turistică administrate, depuse spre  păstrare în case de valori sau încăperi special amenajate, împotriva deteriorării  sau furtului şi să garanteze despăgubirea acestora în cazul apariţiei unor prejudicii, prin asigurarea la societăţi de asigurare", conform actului în dezbatere. 

Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii, operatorii vor putea fi sancţionaţi cu valori între 10 şi 15 puncte-amendă (adică între 20.800 şi 31.200 de lei).

Sancţiuni între patru şi opt puncte-amendă (adică între 8.320 şi 16.640 de lei) cei care nu informează turiştii cu privire la regulile de apărare împotriva incendiilor pe care trebuie să le respecte, precum şi cu privire la modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite