Guvernul ar putea acoperi costurile cu racordarea la gaze a cetăţenilor. Suma estimată: 8.000 lei de gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ia în calcul să finanţeze costurile cu racordarea la reţeaua de gaze a consumatorilor, estimate la circa 8.000 lei, parte a unui program naţional de 200 milioane de euro de extindere a reţelei de gaze.

„Astăzi Guvernul Orban a analizat, a luat în discuţie şi a aprobat calendarul de implementare pentru Programul Naţional de introducere a gazelor naturale în localităţile care sunt încălzite cu combustibil solid şi lichid, adică cu păcură. Este un program asumat de către Guvern, inclusiv prin programul de guvernare, este aşteptat de mare parte a populaţiei care se află în situaţia aceasta în care locuinţele sunt încălzite cu combustibil solid. Programul sprijină introducerea şi înfiinţarea reţelelor de gaze naturale pentru rezolvarea acestei probleme a locuinţelor încălzite cu combustibil solid”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

El a anunţat că valoarea proiectului este de 200 de milioane de euro, iar numărul estimat de gospodării care vor fi racordate la gaze este de 200.000.

„Discuţia astăzi s-a axat pe partea de calendar de implementare. Ce trebuie să ştie cei care ne urmăresc că, începând cu data de 15 mai 2020, vor avea posibilitatea autorităţile locale să depună cereri de finanţare pentru obţinerea acestei finanţări. Este această dată, dată care depinde de emiterea avizului de mediu pentru modificarea Programului Operaţional Infrastructură Mare”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

El a precizat că s-a aprobat ca un grup comun va lucra la criteriile de eligibilitate şi criteriile de selecţie ale proiectelor care urmează să fie finanţate.

„Criterii ce ţin de sustenabilitate proiectelor, câţi consumatori sunt dispuşi să se racordeze la viitoarea reţea de gaz, capacitatea de plată cconsumatorilor care urmează să se racordeze, inclusiv dacă există posibilitatea tehnică de racordare la reţeaua de transport a gazelor, adică la magistralele de gaze care sunt în apropierea localităţilor care vor beneficia de aceste proiecte”, a explicat ministrul.

El a afirmat că în cadrul acestui program vor fi realizate şi racordurile gospodăriilor la reţeaua de gaze naturale.

„Acele racorduri de care se vorbeşte, care sunt foarte scumpe şi care îngreunează capacitatea de plată a consumatorului, sunt trecute ca eligibile în cadrul proiectelor şi am luat în calcul o astfel de perspectivă pentru ca să nu existe un blocaj în racordurile gospodăriilor la reţeaua de gaze care urmează a se înfiinţa. Costul estimativ al racordării este în jur de 8.000 de lei şi da, este analizat şi e luat în calcul ca şi cheltuială eligibilă”, a explicat Boloş.

Program pilot finanţat din fonduri europene

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a anunţat luni un program pilot finanţat din fonduri europene pentru extinderea reţelei de gaze din România.„ Să conectăm satul românesc la gazul românesc. Marea Neagră este o comoară, care mai devreme sau mai târziu va trebui extrasă şi pentru a ajunge să folosim comoara din Marea Neagră trebuie să extindem şi aceste reţele de gaze de distribuţie. Suntem în situaţia în care am hotărât să finanţăm prin acest program pilot execuţia de asemenea lucrări (n.r. - de extindere a reţelei de gaze)”, a spus recent ministrul.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a susţinut că aceste lucrări ar urma să fie finanţate integral din fonduri europene pe perioada de alocare 2021 - 2027. „Nu ştim care este suma pe care Comisia Europeană ne va permite să o folosim strict pentru distribuţia de gaze naturale. Necesarul pentru următoarea perioadă de alocare ar fi de 800 milioane de euro”, a spus Roman.

Orban vrea reducerea taxelor de racordare la utilităţi

Premierul Ludovic Orban a sugerat luna trecută că doreşte reducerea taxelor de racordare la utilităţi, despre care susţine că sunt „sunt sfidător de mari”.

Costul mediu de racordare la reţeaua electrică de joasă tensiune, reţea la care sunt conectaţi majoritatea clienţilor casnici, a înregistrat valori cuprinse între 978 lei şi 2.602 lei, în perioada 2015-2018, arată un raport al Consiliului Concurenţei. Totodată, nivelul mediu al tarifului de racordare la reţeaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a înregistrat valori cuprinse între 943 lei şi 3.346 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite