Guvernul dublează din nou numărul muncitorilor străini: în 2022 va fi de 4 ori mai mare decât în 2020 DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori-straini-din-NEPAL-Foto workingmarket.jpg

Guvernul va dubla din nou numărul avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, astfel  încât numărul acestora va fi în 2022 de patru ori mai mare decât în 2020.

Noua limită pregătită, de 100.000 de muncitori străini, este argumentată de Executiv prin deficitul de forţă de muncă înregistrat în România, reflectat şi din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetăţeni străini din afara UE.

În vară, când a dublat limita la 50.000, premierul Cîţu a arătat că necesarul de forţă de muncă pe piaţă este de 160.000 de lucrători.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, deficitul de forţă de muncă înregistrat în România se poate vedea şi din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să angajeze cetăţeni străini din afara UE, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Instituţia competentă cu eliberarea avizelor de angajare/detaşare este Inspectoratul General pentru Imigrări.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadraţi în România numai dacă "angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României".

Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obţinerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverinţa privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul.

În perioada ianuarie – august 2021, 6.518 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant. În aceeaşi perioadă de referinţă, ianuarie – august 2021, structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă au eliberat adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, când 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă.

Principalele domenii de activitate conform clasificării activităţilor din economia naţională CAEN pentru care s-au eliberat adeverinţe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forţă de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – august 2021 se prezintă astfel:

 lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale - 22.812;

 restaurante - 5.324;

 lucrări de construcţii a altor proiecte inginereşti n.c.a. - 3.887;

 activităţi de contractare, pe baze temporare,a personalului - 3.505;

 transporturi rutiere de mărfuri - 2.408;

 activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă - 2.376;

 lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor - 1.919;

 hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare - 1.772;

 întreţinerea şi repararea autovehiculelor - 1.651;

 fabricarea păinii, fabricarea prăjiturilor şi a - 1.282.

produselor proaspete de patiserie

Principalele ocupaţii (conform Cod COR) pentru care s-au eliberat adeverinţe în perioada ianuarie -

august 2020, se prezintă astfel:

 muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie,

parchet - 9.935;

 muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii - 5.113;

 manipulant mărfuri - 3.162;

Potrivit proiectului publicat de Ministerul Muncii, în vară s-a aprobat un contingent de 50.000 de lucrători străini. 

Evoluţia numărului de muncitori străini din ultimii ani:

Pentru 2019, Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul 2020 a menţinut acelaşi plafon. Guvernul Orban se pregătise să îngheţe plafonul într-un an 2020 atipic, în care mulţi români au venit înapoi acasă aduşi de pandemie, şi să aloce tot 30.000 de permise de muncă pentru străini în 2021, dar decizia a fost revizuită, iar Guvernul Cîţu a stabilit un prag de 25.000 de permise.

În 2018 au fost acceptaţi în final 15.000 de angajaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite