Fost premier: România e dezavantajată la repartizarea subvenţiilor UE. Vom culege firimiturile de la masa bogaţilor

Fost premier: România e dezavantajată la repartizarea subvenţiilor UE. Vom culege firimiturile de la masa bogaţilor

Mihai Tudose - FOTO Eduard Enea

România se regăseşte între ţările cele mai dezavantajate de propunerea Comisiei privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi va primi unele din cele mai mici subvenţii, afirmă fostul premier Mihai Tudose, actual europarlamentar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Tudose aduce în discuţie un aviz al Curţii de Conturi Europene, emis miercuri, 9 septembrie, în urma cererii Parlamentului European ca această instituţie a UE să analizeze distribuţia viitoare a ajutorului pentru depăşirea crizei.

Potrivit avizului, ţările cu PIB-ul cel mai mic din UE vor primi cele mai puţine subvenţii. Numai un sfert din granturile prevăzute în Mecanismul de redresare şi rezilienţă revine, în structura bugetară actuală, celor opt state membre care au avut, în 2019, PIB-ul pe cap de locuitor sub 75% din media UE.

Este vorba despre România, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croaţia, Slovacia şi Letonia. În schimb, cele 14 ţări care au avut anul trecut PIB/locuitor de cel puţin 90% din media UE ar urma să primească peste două treimi din subvenţiile europene.

Drept urmare, Curtea de Conturi a UE atrage atenţia că sistemul de alocare „reflectă doar parţial” obiectivul Mecanismului de redresare de a promova coeziunea economică, socială şi teritorială a Uniunii Europene.

„Tradus în limba română uzuală, vom culege firimiturile de la masa bogaţilor. Ceea ce va agrava problemele social-economice cu care deja ne confruntăm şi va adânci decalajele de dezvoltare faţă de Vest”, afirmă Mihai Tudose.

Actualul europarlamentar afirmă că mai există un element care ne costă, şi anume faptul că împărţirea banilor pe ţări are la bază, într-o anormal de mare măsură, situaţia dinainte de criză.

„Asta în condiţiile în care este vorba despre un mecanism conceput ca răspuns la consecinţele crizei!  70% din bugetul pentru redresare va fi repartizat pe criterii (PIB, populaţie, rata şomajului) privind perioada 2015-2019. Numai un procent de 30% din subvenţii urmează a fi distribuit ţinând cont de impactul efectiv al crizei, tradus prin căderea PIB în anul  acesta şi în 2021”, arată fostul premier.

Mihai Tudose solicită aşadar Guvernului României să acţioneze pentru o alocare echitabilă a subvenţiilor europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările