Firmele ruşilor din România vor fi supuse sancţiunilor internaţionale, dar îşi vor continua activitatea. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciuca sedinta de guvern foto gov.ro

Firmele cu capital rusesc din România vor fi supuse în continuare sancţiunilor internaţionale, dar îşi vor continua activitatea, potrivit unui proiect de Ordonanţă prezentat în primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri.

Proiectul de Ordonanţă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, proiectul include o serie de măsuri de natură să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

Astfel, se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţiile necesare că persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate.

El a arătat că practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare.

”În România au fost afectate ca urmare a acestor sacnţiuni zone precum industria metalurgică, industria auto, industrii care au impact la rândul lor asupra lanţurilor valorice pe orizontală şicare generează efecte multiplicatoare pentru clienţi sau furnizori, iar măsurile introduse în proiect sunt de natură să asigure continuarea activităţii şi să menţină locurile de muncă”, a mai spus Cărbunaru.

El a menţionat că aplicarea măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană implică îngheţarea fondurilor şi a resurselor economice inclusiv ale celor controlate de persoane şi entităţi desemnate, în această situaţie aflându-se şi persoane juridice din România cărora activitatea economică le-a fost blocată, generând dificultăţi de aprovizionare cu materii prime şi materiale şi afectând pieţele de desfacere a produselor şi serviciilor.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, în aceste industrii activează un număr mare de angajaţi pentru care există riscul afectării locurilor de muncă.

Astfel, doar în industria metalurgică sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, iar în industria auto se estimează că pot fi afectate 5.000 de persoane din aproximativ 200.000 angajate în prezent), însă acestora li se adaugă lanţurile valorice pe orizontală, clienţi şi furnizori.

Dan Cărbunaru a mai menţionat că toate reglementările incluse în proiectul de act normativ sunt în concordanţă cu reglementările europene.

Sindicatele au cerut prelungirea derogărilor pentru grupul rus TMK – Artrom Reşiţa: Sunt în pericol 2.600 de locuri de muncă

Sindicaliştii Cartel Alfa cer Guvernului să prelungească derogările privind activitatea TMK-Artrom Reşiţa, ale cărei conturi au fost blocate în urmă cu două luni şi apoi deblocate doar pentru plata salariilor, argumentând că sunt în pericol 2.600 de locuri de muncă. „Vă solicităm din nou emiterea de urgenţă a unei decizii în vederea prelungirea duratei de valabilitate a Deciziei nr. 12/2022 până la data de 31 august 2022”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului.

În sprijinul cererii lor, sindicatul a invocat faptul că furnizorii de gaz şi energie electrică au notificat TMK- Artrom cu privire la reticenţa lor de a mai prelungi contractele de furnizare (care expiră în luna iunie), iar băncile au trimis notificări prin care anunţă că vineri 10 iunie 2022 este ultima zi în care vor face operaţiuni de plăţi şi creditare a conturilor societăţii.

Pe de altă parte, notează sindicatul, furnizorii şi clienţii companiei au încetat deja să mai confirme tranzacţii cu Societatea având teama că după aceasta săptămână TMK-ARTROM va intra din nou în blocaj de plăţi, încasări, livrări, achiziţii şi că sub acest al doilea şoc ea va intra în colaps. 

Amintim că în luna martie, ANAF a luat decizia blocării conturilor societăţii, invocând că oligarhul Dmitry Pumpiansky, cel care a deţinut societatea dar a demisionat ulterior, se află pe lista celor sancţionaţi internaţional. 

La începutul lunii aprilie, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-ministrului, ai ANAF şi ai sindicatului TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a discuta impactul sancţiunilor dispuse la nivel european asupra activităţii combinatelor la care lucrează angajaţii din cele două oraşe. Atunci, reprezentanţii sindicatelor au solicitat derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada precum şi livrări pe piaţa internă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite