Cum va fi stabilit salariul minim la nivelul UE. Propunerea oficială a Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus miercuri o directivă a UE privind principiile de stabilire a salariului minim în fiecare stat membru, inclusiv în România. Comisia nu a impus un anumit nivel al salariului minim, însă a propus o serie de criterii şi reguli pentru stabilirea salariului minim.

Directiva europeană are scopul de a se asigura că lucrătorii din Uniune sunt protejaţi prin existenţa unor salarii minime adecvate care să le permită un trai decent peste tot unde muncesc.

„Directiva nu stabileşte un nivel al salariului minim, lucru care se încadrează în libertatea contractuală a partenerilor sociali la nivel naţional şi în competenţa relevantă a statelor membre”, arată actul emis de Comisia Europeană.

În statele UE cu salariu minim statutar, precum România şi alte 20 de state, vor fi impuse o serie de elemente.

Mai precis, Directiva va impune statelor membre cu salariu minim să prevadă următoarele elemente:

  • criterii naţionale pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim, definite într-un mod stabil şi clar
  • actualizări periodice şi în timp util
  • înfiinţarea de organe consultative pentru stabilirea salariului minim adecvat.

Criteriile naţionale ar trebui să includă cel puţin:

  • puterea de cumpărare a salariilor minime
  • nivelul general al salariilor brute
  • distribuţia salariilor brute
  • rata de creştere a salariilor brute
  • evoluţia productivităţii muncii.

Aceste criterii ar trebui definite în conformitate cu practicile naţionale, fie în legislaţia naţională relevantă, în deciziile organismelor competente, fie în acordurile tripartite.

În plus, statelor membre li se solicită să utilizeze valori de referinţă orientative pentru a ghida evaluarea adecvării salariilor minime statutare, precum cele utilizate în mod obişnuit la nivel internaţional.

Un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a competenţelor şi tradiţiilor naţionale

În toate statele membre ale UE există salarii minime. În 21 de ţări există salarii minime prevăzute de lege, iar în 6 state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia) protecţia salariului minim este asigurată exclusiv prin contracte colective de muncă. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, lucrătorii sunt afectaţi de gradul insuficient de adecvat al protecţiei şi/sau de diferenţe în ceea ce priveşte nivelul de protecţie a salariilor minime. În acest context, directiva propusă instituie un cadru prin care salariile minime să devină mai adecvate şi în baza căruia lucrătorii să poată beneficia de protecţia salariului minim în UE. Propunerea Comisiei respectă pe deplin principiul subsidiarităţii: stabileşte un cadru pentru standarde minime, respectând şi reflectând competenţele statelor membre şi autonomia şi libertatea contractuală a partenerilor sociali în ceea ce priveşte salariile. Propunerea nu obligă statele membre să introducă salarii minime prevăzute de lege şi nici nu stabileşte un nivel comun al salariilor minime.

Ţările în care se asigură o protecţie ridicată prin intermediul contractelor colective de muncă tind să aibă o proporţie mai redusă a lucrătorilor cu salarii mici, un grad mai scăzut de inegalitate salarială şi salarii minime mai mari. De aceea, propunerea Comisiei urmăreşte să promoveze negocierile colective privind salariile în toate statele membre.

Ţările care au salarii minime prevăzute de lege trebuie să instituie condiţiile care să permită stabilirea salariilor minime la niveluri adecvate. Aceste condiţii includ criterii clare şi stabile pentru stabilirea salariului minim, valorile de referinţă indicative care să servească la orientarea evaluării caracterului adecvat al salariului şi actualizări regulate şi în timp util ale salariilor minime. Se solicită acestor state membre şi să asigure utilizarea proporţionată şi justificată a variaţiilor şi a deducerilor din salariul minim şi implicarea efectivă a partenerilor sociali în stabilirea şi actualizarea salariului minim prevăzut de lege.

În fine, propunerea prevede consolidarea aplicării şi a monitorizării protecţiei salariului minim stabilite în fiecare ţară. Respectarea şi aplicarea efectivă a regulilor sunt esenţiale pentru ca lucrătorii să beneficieze de accesul real la protecţia salariului minim, iar întreprinderile să fie protejate de concurenţa neloială. Directiva propusă introduce raportarea anuală către Comisie de către statele membre cu privire la datele legate de protecţia salariului minim. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Propunerea de astăzi privind salariile minime adecvate este un semnal important că şi în vremuri de criză demnitatea muncii trebuie respectată cu sfinţenie. Am văzut că pentru prea mulţi oameni munca nu mai este rentabilă. Lucrătorii trebuie să aibă acces la salarii minime adecvate şi să îşi poată permite un nivel de trai decent. Propunem astăzi un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a tradiţiilor naţionale şi a libertăţii partenerilor sociali. Odată cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă vor fi protejaţi nu numai lucrătorii noştri, ci şi angajatorii care plătesc salarii decente, creându-se totodată baza pentru o redresare echitabilă, incluzivă şi rezilientă.”

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a spus: „Este important să ne asigurăm că şi lucrătorii cu salarii mici beneficiază de redresarea economică. Vrem să avem certitudinea, prin această propunere, că lucrătorii din UE câştigă un salariu suficient pentru un trai decent peste tot unde muncesc. Este extrem de important rolul partenerilor sociali în negocierea salariilor la nivel naţional şi local. Le susţinem libertatea de a negocia salariile în mod autonom şi, atunci când acest lucru nu este posibil, punem la dispoziţie un cadru care să orienteze statele membre în stabilirea salariilor minime.”

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: „Aproape 10 % dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii cu un loc de muncă nu trebuie să se afle în situaţia de a se zbate să îşi asigure toate cele necesare traiului. Salariile minime trebuie să urmeze tendinţa altor salarii care au crescut în ultimele decenii şi le-au lăsat în urmă. Negocierile colective trebuie să reprezinte norma de referinţă în toate statele membre. Asigurarea unor salarii minime adecvate este înscrisă negru pe alb în principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, pe care l-au aprobat toate statele membre, aşadar ne bazăm pe angajamentul lor susţinut.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite