Cîţu, despre concedierile masive de la CE Oltenia şi Hunedoara: Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi prezentat transparent în momentul în care va fi adoptată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019.

Întrebat când vor începe disponibilizările de la cele patru mine şi ce ajutoare vor primi cei care rămân în şomaj, premierul a transmis:

„Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030 (...) Este o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în şedinţă de Guvern săptămâna trecută, va fi aprobată săptămâna viitoare cu un plan de disponibilizări, cu compensări pentru persoanele respective. Am vorbit cu investitori din mai multe ţări care se uită să îşi construiască capacităţi de producţie în România, primele zone pe care le arătăm sunt acestea, dar planul este până în 2030. Va fi transparent prezentat în momentul în care se aprobă ordonanţa de urgenţă", a declarat Florin Cîţu, potrivit gov.ro.

Premierul a făcut referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024.

Potrivit proiectului, numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, dintre care 4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), 264 de la Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU), 3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).

Aceştia ar putea beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei.

Acordarea plăţilor compensatorii este motivată prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de Ministerul Energiei, este vorba de 8.060 de salariaţi ai celor două complexuri, la care se adaugă 264 de la Compania Naţională a Uraniului şi 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.

Aceştia ar putea beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la acest moment la suma de 915,68 milioane lei.

Acordarea plăţilor compensatorii este motivată prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă.

Minerii care vor fi disponibilizaţi de la Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara, de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIM) vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă la fiecare companie, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, în urmă cu câteva zile, la Digi24.

„Pentru companiile care sunt în insolvenţă, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti şi demonstrează că nu au sursă de finanţare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Naţională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziţie sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine însemană reducerea emisiilor.

Venim şi cu venituri de completare, între 24 şi 48 de luni pentru toţi cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăţi vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 şi 48 de luni. Dacă oamenii îşi găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificaţie pentru că îşi caută şi găsesc loc de muncă şi participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.

Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii.

Pentru CE Oltenia, unde au fost disponibilizări acum o lună/ două, avem o dispoziţie tranzitorie ca şi cei disponibilizaţi de la orice companie, în special pentru Oltenia e vorba, dacă au fost disponibilizaţi în acest an, să beneficieze de veniturile de completare. Este angajamentul statului la pactul de mediu european", a explicat Virgil Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite