Cîţu a anunţat cu cât vor creşte pensiile: Guvernul PSD a trimis o notă de reeşalonare

Cîţu a anunţat cu cât vor creşte pensiile: Guvernul PSD a trimis o notă de reeşalonare

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat miercuri seară procentul cu care vor creşte pensiile în toamna acestui an, precizând că deţine o notă emisă de Guvernul PSD care propune reeşalonarea creşterii, document pe care îl va prezenta public.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că pensiile pot creşte cu 10%, chiar dacă efortul financiar va fi mare. Creşterea cu 40%, aşa cum este prevăzută în legea adoptată de Parlament, ”ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, chiar dacă nu exista criza provocată de coronavirus, mai apreciază ministrul. ”Când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort”, a afirmat Cîţu.
 
Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, la B 1 TV, că pensiile pot creşte cu 10% în acest an.
 
Întrebat de ce doar cu atât, Cîţu a răspuns: ”În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare.
Guvernul socialist, aşa cum am prezentat părţi din document anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să influenţeze, să destabilizeze bugetul şi propunea – e un document pe care îl voi prezenta - reeşalonarea creşterii.
Deci toată lumea ştia acest lucru. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”.
 
Cîţu afirmă că Guvernul PNL nu face lucruri populiste.
 
”Noi nu facem lucruri populiste, noi am spus că facem o schimbare de paradigmă. Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiţii sau despre alte cheltuieli, care sunt în buget. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic.
 
Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.
 
Trebuie să avem alte priorităţi acum şi de aceea venim şi spunem <Da, creştem pensiile>, chiar dacă vă spun toate discuţiile pe care le am cu instituţii internaţionale, cu oameni raţionali, cu toţii spun că este greu sau imposibil să facem acest lucru astăzi, când sunt oameni care poate nu îşi găsesc locuri de muncă, şomajul explodează în Europa, economiile sunt la pământ şi totuşi facem acest efort.
 
În acelaşi timp, mai facem ceva: creştem investiţiile, pentru că este pariul nostru, că dacă vom creşte aceste investiţii vom putea să plătim şi pensii, şi ajutoare sociale şi alte investiţii în viitor, pentru că economia o să crească. În acelaşi timp, continuăm reforma în administraţia publică”, a mai afirmat Cîţu.
 
Acesta a precizat că decizia finală este a Guvernului, fiind o decizie politică, însă datoria sa este să prezinte situaţia.
 
”Nu Ministrul Finanţelor decide. Este o decizie a Guvernului, dar eu prezint situaţia. Eu am depus un jurământ în faţa românilor şi eu mă ţin de acest jurământ. Eu am datoria să fiu responsabil, precaut cu finanţele publice ale României şi transparent. (...)
 
Bineînţeles că poate fi o decizie politică de a creşte pensiile cu 40%, dar eu voi spune că în acel moment România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic (...), bugetul va exploda. Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile”, a mai declarat Cîţu.
 
Acesta a explicat că, în 2021, acest 10% înseamnă un punct procentual la cheltuieli.
 
”Doar acest 10% la cheltuieli publice e un punct procentual. Este enorm pentru un an care va fi unul dificil, de aceea trebuie să vedem”, a mai declarat ministrul finanţelor.
 

Trei scenarii

 
Un prim scenariu priveşte majorarea cu doar 10% a pensiilor în septembrie şi diferenţa de 30% în primăvara anului viitor.
 
Al doilea scenariu este majorare cu 15% în toamnă şi 25% în primăvară, iar al treilea priveşte o creştere cu 20% în toamnă şi alte 20% în primăvara lui 2021.
 
În sprijnul susţinerii creşterii etapizate a pensiilor, guvernanţii ar putea invoca cheltuielile uriaşe pe care trebuie să le suporte în acest an bugetul de stat din cauza pandemiei.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că procentul de creştere a pensiilor de la 1 septembrie, stabilit de guvernul PSD la 40%, ar putea fi modificat prin lege.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: