Câţi bani ar aduce statului legalizarea canabisului şi a prostituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat intenţia de a legaliza canabisul, doar în scop medical, vehiculând însă spre sfârşitul anului trecut şi posibilitatea de a cere legalizarea prostituţiei în ţara noastră. Aceste două activităţi, deocamdată ilegale, ar creşte PIB-ul României cu cel puţin 300 de milioane de euro, potrivit ultimelor date ale INS.

Eurostat, organismul de statistică al Uniunii Europene, a decis în 2014 să contabilizeze contribuţia activităţilor ilegale la PIB, lucru transpus în ţara noastră de Institutul Naţional de Statistică.

Spre exemplu, în 2015, activităţile ilegale au avut o contribuţie de 0,21% din PIB - sau 340 de milioane de euro, scrie business-review.eu, citând date ale INS.

În România, contrabanda cu ţigări este cea mai fructuoasă activitate ilegală, reprezentând 0,1% din PIB, urmată de producţia şi traficul ilegal de droguri (aproape 0,1% din PIB) şi prostituţia (0,01% din PIB).

Prostituţia: Practicantele sexului comercial lucrează 43 de săptămâni pe an

Potrivit INS, în mod oficial, autorităţile publice recunosc că există un număr redus de cazuri de prostituţie. 

„La nivel naţional, nu există suficiente informaţii oficiale cu privire la prostituţie. Conform recomandărilor Eurostat din estimările privind prostituţia se exclude traficul de persoane. Mai multe informaţii au fost obţinute de la organizaţii non-profit, care au putut furniza date privind fenomenul analizat”, explică INS. 

Metoda folosită pentru estimarea producţiei este metoda ofertei conform recomandării Eurostat, luând în calcul numărul persoanelor practicante şi nivelul tarifelor practicate. 

Redăm în copmtinuare fragmente din statisticile INS:

„Indicatorii estimaţi pentru prostituţie sunt: producţia; consumul intermediar; valoarea adăugată brută; consumul final al gospodăriilor populaţiei; export.

Din punct de vedere al timpului de lucru, sexul comercial poate fi considerat o activitate sezonieră, practicantele sexului comercial lucrând 43 de săptămâni pe an (ipoteze luate în calcul şi de alte state membre) sau chiar mai puţin, în funcţie de locul de desfăşurare a serviciilor.

prostitutie ins

Estimarea consumului final de droguri 

În estimarea consumului final de droguri s-au utilizat date privind tipul de consumatori (permanenţi sau ocazionali), consumul zilnic, frecvenţa consumului şi preţul de vânzare la nivelul străzii, pe tipuri de droguri. 

Consum final = Σ( (prevalenţă* populaţie) pe tipuri de droguri * Consum zilnic * Frecvenţă * Preţ în stradă)) Importul de droguri a fost estimat ţinând cont de cantitatea de droguri consumată, coeficientul de diluţie şi preţul de import al drogurilor, pe tipuri de droguri. 

mport =Σ (cantitate droguri consumate /coeficient de diluţie * preţ import) pe tipuri de droguri Producţia (marja comercială) din traficul de droguri ilegale a fost calculată ca diferenţă între valoarea vânzărilor (consum final) şi valoarea importurilor de droguri, pe tipuri de droguri. 

Marja comercială = Σ (Vânzări – import), pe tipuri de droguri.

Din datele obţinute a rezultat că nivelul componentei consum intermediar este foarte redus, fiind astfel eliminat din calcul, considerat neglijabil.

Valoarea adăugată brută

Deoarece nu se contabilizează niciun consum intermediar, valoarea adăugată brută este egală cu producţia. Înregistrarea activităţilor privind consumul de droguri ilegale în conturile naţionale:

droguri ins

Estimarea activităţilor ilegale în România efectuată de INS poate fi văzută AICI.

În Regatul Unit, în prima încercare de a măsura activitatea ilegală, cu excepţia contrabandei, Oficiul pentru Statistică Naţională a declarat în 2014 că prostituţia ar creşte PIB-ul cu 5 miliarde USD, iar medicamentele ilegale ar adăuga 4.4 miliarde PIB - sau aproape 0.7% .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite