Amânarea ratelor - cadou otrăvit? Debitorii sunt raportaţi în Centrala Riscului de Credit. Ce spune BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplu - datorii - facturi - plata - calcule - FOTO 123 RF

Transportatorii afiliaţi UNTRR consideră că amânarea ratelor bancare este un „cadou otrăvit”, având în vedere că persoanele care au apelat la această facilitate sunt raportaţi în Centrala Riscului de Credit şi nu mai pot lua niciun alt împrumut timp de 7 ani.

„Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenţia că Ordonanţa de Urgenţă 37/2020, prin care debitorii pot beneficia de facilitatea de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor la instituţiile financiare bancare şi nebancare, reprezintă un cadou otrăvit pentru companiile din România, după ce Banca Naţională a României (BNR) a introdus de la 1 iunie 2020 obligaţia de raportare a acestor credite în cadrul Centralei Riscului de Credit”, susţin transportatorii.

Reamintim că atât OUG 37/2020 publicată în Monitorul Oficial în data de 30 martie 2020, cât şi Normele de aplicare, publicate în Monitorul Oficial în data de 6 aprilie, nu prevăd obligaţia ca finanţările amânate la plată să fie raportate în Centrala Riscului de Credit (CRC).

Persoanele fizice şi companiile, inclusiv transportatorii rutieri, au aplicat cu bună credinţă pentru facilitatea de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor pusă la dispoziţie de autorităţi în urma pandemiei COVID-19, care a generat distorsiuni în funcţionarea economiei româneşti.

„Cu toate acestea, BNR emite în data de 21 mai 2020 Regulamentul nr. 3 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Riscului de Credit şi care intră în vigoare de la 1 iunie 2020, prin care creditele amânate la plată prin OUG 37/2020 sunt înregistrate în CRC. Conform informaţiilor primite de UNTRR de la transportatorii rutieri, aceste credite au fost înregistrate ca fiind în restructurare, cu efecte negative asupra istoricului de credit după perioada de suspendare”, arată UNTRR.

Astfel, între 30 martie şi 31 mai clienţii persoane fizice şi juridice au putut să-şi suspende creditele conform OUG 37/2020 şi nu s-a făcut nicio raportare în Centrala Riscului de Credit.

„De ce BNR a venit de la 1 iunie cu o astfel de prevedere prin care sunt raportaţi negativ toţi debitorii care au apelat la OUG 37/2020 şi care le va afecta posibilitatea de a accesa o finanţare în următorii 7 ani?”, întreabă retoric transportatorii, precizând că odată înscris în baza de date a CRC, informaţiile furnizate vor fi menţinute automat, pentru o perioadă de 7 ani.

„Practic, OUG 37/2020 nu mai este o măsură de ajutor pentru persoanele fizice şi juridice, ci doar un cadou otrăvit”, conchid aceştia.

UNTRR solicită Guvernului şi BNR să nu transforme debitorii care au beneficiat de prevederile OUG 37/2020 în clienţi nebancabili. Clienţii persoane fizice şi juridice care au folosit prevederile OUG 37/2020 au făcut-o pentru că activitatea lor a fost afectată de măsurile luate de autorităţi în combaterea pandemiei de COVID-19 şi nu ar trebui pedepsiţi de BNR timp de 7 ani, prin raportarea la Centrala Riscului de Credit.

Contactat telefonic, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a explicat pentru „Adevărul” că sunt două aspecte ale acestei probleme.

„În primul rând, BNR nu are drept de iniţiativă legislativă, poate doar propune. În al doilea rând introducerea unui credit în Centrala Riscului de Credit nu este o problemă dacă acesta este plătit. Este doar o statistică, fără consecinţe, dacă se plăteşte creditul. E doar o informare pentru alte bănci din sistem.

De ce? Pentru că aceeaşi persoană care şi-a suspendat ratele conform ordonanţei 37 se poate duce să ia un  alt credit în perioada suspendării. E doar o informare. Poţi să iei credit şi dacă eşti în Centrala Riscului de Credit. Banca îşi poate asuma riscul acordării unui alt credit în perioada în care debitorul este înregistrat în acea bază de date”, a explicat Suciu pentru „Adevărul”.

Raportarea, păstrată 7 ani

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BNR, Centrala Riscului de Credit este o bază de date care conţine informaţii referitoare la datele de identificare ale debitorilor, la creditele acordate acestora şi la angajamentele asumate în numele lor în lei sau în valută de către fiecare persoană declarantă, precum şi la fraudele cu carduri produse de către posesori.

Centrala Riscului de Credit funcţionează la sediul BNR.

„Informaţia raportată este menţinută în baza de date a CRC, în conformitate cu prevederile art. 17 din Regulamentul BNR nr. 2/2012, cu modificările ulterioare”, se arată în Regulamentul BNR.

Articolul 17,  prevede că „informaţiile de risc de credit şi informaţiile despre fraudele cu carduri sunt menţinute în FCR şi FFC pe o perioadă de 7 ani de la data înscrierii”.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite