„Pensii speciale“ şi pentru energeticieni, plătite în kilowaţi-oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Energiei propune extinderea beneficiului acordat pensionarilor din sectorul energetic şi după decesul acestora, costurile urmând să fie suportate de foştii angajatori.

Un proiect de HG, supus joi dezbaterii de către Ministerul Energiei, priveşte extinderea dreptului de a beneficia de energie electrică gratuită şi pentru soţul sau soţia pensionarului care a lucrat în sectorul energetic şi care a decedat.

Dreptul de gratuitate privind o cotă de 1200 kw pe an a fost acordat pensionarilor din sectorul energetic încă din anul 2003, facilitatea referindu-se la cei care au ieşit din sistem înainte de anul 2000, dacă aceştia au lucrat timp de 15 ani într-una dintre întreprinderile desprinse din fostul RENEL sau CONEL, respectiv Termoelectrica SA şi filialele sale, Hidroelectrica SA şi filialele sale, Transelectrica SA şi filialele sale, Nuclearelectrica SA, RAAN şi Electrica SA şi filialele sale.

Beneficiul este acordat şi celor care s-au pensionat după anul 2000 după ce au lucrat la societăţile sus-amintite, dar numai dacă dacă aşa era prevăzut în contractele colective de muncă.

Prin proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Energiei, se propune extinderea acestor facilităţi şi pentru „soţia sau soţul beneficiarului dreptului instituit prin prezenta hotărâre, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în condiţiile prevăzute la art. 1 minimum 20 de ani şi dacă facilităţile erau prevăzute în contractele colective”.

Ministerul Energiei nu precizează nicăieri numărul beneficiarilor. Surse avizate au declarat însă pentru „Adevărul” că, în 1990, când s-a înfiinţat RENEL, în sistem erau înregistraţi circa 70.000 salariaţi, numărul pensionarilor vizaţi de HG . 1041/2003 fiind de circa 15.000.

Furnizorii încasează banii şi apoi îi returnează

Documentul prevede că decontarea cotei gratuite de energie electrică se va realiza la „preţul energiei electrice prevăzut în contractul de furnizare încheiat de beneficiari cu furnizorii de energie electrică, fără însă ca acesta să depăşească  preţul mediu de vânzare (...) calculat pentru anul anterior de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi publicat în Raportul de monitorizare piaţa de energie electrică”.

Actul normativ prevede însă că energeticienii pensionaţi sau soţul/soţia vor plăti de fapt factura, la preţul pieţei stabilit de ANRE, urmând să recupereze sumele.

„Furnizorii de energie electrică vor încasa contravaloarea energiei electrice consumate conform contractului, urmând ca, în baza facturilor emise, fiecare din societăţile prevăzute la art. 3 să le ramburseze acestora contravaloarea consumului respectiv”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

RENEL s-a înfiinţat în 1990 şi s-a divizat în 1998

Regia Autonomă de Electricitate (RENEL) este o fostă companie de stat, înfiinţată în anul 1990, luând locul "Departamentulul Energiei Electrice şi Termice" (DEET) - fost "Ministerul Energiei Electrice" (MEE) în perioada regimului comunist.

Societatea deţinea toate activităţile în domeniul curentului electric în România, respectiv producţie, transport, distribuţie.

În anul 1998 RENEL este desfiinţată prin împărţirea în: Compania Naţională de Energie Electrică CONEL S.A; Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A.; Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

CONEL avea în componenţă trei filiale: S.C. Termoelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică şi termică în termocentrale; S.C. Hidroelectrica S.A. - pentru producerea de energie electrică în hidrocentrale; S.C. Electrica S.A. - pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite